Team USA verslaat Oranje dankzij zinderende slotfase

Williams-YedlinDe voetballers van de Verenigde Staten wonnen gisteravond voor het eerst van het Nederlands elftal. In een oefenwedstrijd werd Oranje op de valreep verrast. Een 3-1 voorsprong werd weggegeven en die werd in de blessuretijd door de Amerikanen omgezet in een 3-4 overwinning.

In een redelijk gemengde Amsterdam ArenA was het vrijwel geen moment saai. Vanaf de volksliederen (waarbij in de thuisvakken menig Yankee met de rechterhand op het hart een fraai stukje patriottisme ten tonele bracht) tot aan het laatste fluitsignaal hoefde je je niet te vervelen.

Vooraf leek de vraag niet of, maar met hoeveel Oranje zou winnen. Lang was er voor Nederland ook niets aan de hand. Soms ging de wave op de tribunes sneller door het stadion dan de bal, maar dan ging het spel opeens in z’n vijfde versnelling. Gevaar kwam van vooral Memphis Depay, Klaas-Jan Huntelaar en Georginio Wijnaldum. De Amerikanen maakten in den beginne geen sterke indruk. Er werden zeker wel kansen gecreëerd, maar Oranje leek – dankzij een uitblinkende Jasper Cillessen – geen moment in de problemen te komen.

Toch stond het na 45 minuten ‘maar’ 1-1. Voor Nederland had Huntelaar een prima goal gemaakt, maar de voorsprong was voor Oranje maar van korte duur. Zes minuten na de openingstreffer tekende Zardes – die bij de goal van Huntelaar nog verzuimde te verdedigen – met een volley voor de gelijkmaker én zijn eerste goal voor Amerika. Na rust leek Oranje orde op zaken te stellen. Binnen tien minuten kopte Huntelaar zijn tweede goal binnen en scoorde Depay de 3-1 na een schot van Huntelaar van richting te hebben veranderd.

Net toen het leek alsof het Nederlands elftal de overwinning veilig had gesteld, deed John Anthony Brooks wat terug. De verdediger van Hertha BSC zette zelf de aanval op, passeerde Huntelaar en tikte uiteindelijk de voorzet van Yedlin binnen.

Werd het dan toch nog spannend? Bondscoach des vaderlands Guus Hiddink bleef rustig doorwisselen en gunde spelers als Pröpper en Luuk de Jong wat minuten. De Amerikaanse coach Klinsmann wisselde nog meer, maar zijn wissels hadden duidelijk meer effect. Daniel Williams en Bobby Wood kwamen er na ruim een uur spelen in en zij waren het die Oranje op de pijnbank legden.

In de 88e minuut scoorde Williams van Reading FC uit een corner. Zijn afstandsschot werd door Luuk de Jong in eigen doel gewerkt. Met nog enkele minuten te gaan stond het dus 3-3. Toen de blessuretijd al was ingegaan kreeg Michael Bradley de bal halverwege de Nederlandse helft. Met een fenomenale steekpass zette hij Yedlin voor de keeper, die de bal aan Wood gunde. Deze geboren Hawaiiaan hoefde de bal alleen nog maar in te tikken om zo het Nederlandse noodlot te voltrekken. Het was voor zowel Wood als voor Williams het eerste interlanddoelpunt.

De beslissende treffer van Wood bracht grote vreugde in het fanatieke uitvak, maar ook bij de vele Amerikanen die zich verschanst hadden in de verder oranje gekleurde thuisvakken. De Nederlanders gingen ten onder tegen een kwalitatief veel minder, maar hardwerkend en gepassioneerd Team USA, dat het ook nog eens moest doen zonder spelers als Altidore en Dempsey.

Woensdag spelen de Amerikanen nog een oefenwedstrijd tegen Duitsland.