De MLS ‘Dutch’ Update #1 – Hoesen op schot en kritiek op De Leeuw

In de afgelopen twee speelrondes kwamen er vijf Nederlanders in actie in de MLS. Gregory van der Wiel maakte zijn debuut voor Toronto tegen de Columbus Crew. Haris Medunjanin nam het met Philadelphia Union op tegen New England Revolution. Marcel de Jong mag al twee overwinningen dit seizoen bijschrijven met de Vancouver Whitecaps. Danny Hoesen wist als eerste Nederlander het doel te vinden voor de San Jose Earthquakes en  Johan Kappelhof nam het in de tweede speelronde met zijn Chicago Fire op tegen Sporting Kansas City.

DEBUUT

Rechtsback Gregory van der Wiel mocht in de eerste speelronde zijn debuut maken voor regerend kampioen Toronto. De Nederlander stond voor zijn eerste MLS-wedstrijd aangezien hij pas vorige maand overkwam van het Italiaanse Cagliari. Het werd echter een dramatisch debuut voor de Nederlands international. Toronto ging verrassend met 2-0 onderuit in de thuiswedstrijd tegen Columbus Crew. Van der Wiel speelde 90 minuten en zag zijn directe tegenstander de assist geven bij het tweede doelpunt van Columbus. Het is dus te hopen dat Van der Wiel zich de volgende wedstrijd weet te herpakken.

BOSNISCH INTERNATIONAL

Voormalig Nederlands jeugdinternational Haris Medunjanin kwam in actie voor de Philadelphia Union. Hoewel Medunjanin nu Bosnisch international is, bracht hij het grootste gedeelte van zijn jeugd door in Nederland, waardoor wij hem voor het gemak meenemen in deze rubriek. Medunjanin maakte als centrale middenvelder de 90 minuten vol. Zijn ploeg uit Philadelphia boekte een simpele 2-0 overwinning thuis tegen New England Revolution.

ONGESLAGEN

De enige Nederlander die in beide speelrondes in actie kwam was de halve Canadees Marcel de Jong. De halve Nederlander speelt tegenwoordig interlands voor Canada en in dit land speelt hij ook zijn wedstrijden voor Vancouver Whitecaps. Bij de thuisoverwinning tegen Montreal Impact maakte De Jong als linksback de volledige wedstrijd vol. Tijdens de tweede speelronde sloeg het ongeluk echter toe. Hoewel Vancouver opnieuw een overwinning wist te boeken, maakte De Jong dit niet geheel mee. Na een ruim een halfuur moest hij gewisseld worden vanwege moeilijkheden met ademhalen. Het is nog onduidelijk of het gaat om een ernstige blessure.

DOELPUNTENMAKER

Spits Danny Hoesen wist in de eerste speelronde direct zijn naam te vestigen. In de 3-2 overwinning tegen Minnesota United kwam de voormalig Ajacied tot twee indrukwekkende doelpunten. Zowel de 1-0 als de 3-0 kwamen op naam van Hoesen. Overigens was oud-Vitesse speler Valeri Qazaishvili beide keren goed voor de assist. Vanwege zijn doelpunten en zijn goede spel werd Hoesen zelfs uitgeroepen tot speler van de week in de eerste speelronde. Een overtuigend begin dus voor de Nederlandse spits.

KAARTENPAKKER

Johan Kappelhof was bij Chicago Fire degene die vorig seizoen de meeste kaarten pakte (vijf keer geel en een keer rood). Hiermee laat hij de andere Nederlander, Michael de Leeuw, achter zich. Dit seizoen lijkt de Nederlandse verdediger door te gaan met kaarten pakken. In de 36e minuut pakte de oud-FC Groningen speler een gele kaart nadat hij Roger Espinoza neerhaalde en hiermee een counter van Sporting KC wist te voorkomen. In totaal speelde Kappelhof de volle 90 minuten van de wedstrijd.

Chicago wist in de wedstrijd een 0-2 achterstand nog knap terug te buigen tot een 3-2 voorsprong. Uiteindelijk verloor de ploeg van Veljko Paunovic met 3-4 door twee doelpunten te incasseren in de 83ste en 86ste minuut.