MLS Player Special: Bunbury (Revolution)

Door

Sporting Kansas City v Toronto FC

Je weet het: elke donderdag – dus ook op Thanksgiving – wordt er een MLS-speler uitgelicht en deze week is dat de man die de MLS in 2013 won en dit jaar al met één been in de finale staat: Teal Bunbury, de explosieve rechtsbuiten van New England Revolution.

Jeugd
Teal Bunbury werd 24 jaar geleden geboren in Canada met een stamboom ingewikkelder dan die van een vuilnisbakkenras. Door zijn aderen stroomt Amerikaans, Canadees, Pools en Zweeds bloed, terwijl zijn vader in Guyana geboren werd. Diezelfde vader, Alex Bunbury, speelde trouwens vele interlands voor het Canadese nationale team. In het paspoort van Teal staan ook nog Engelse en Portugese stempels, maar sinds zijn tienerjaren woont hij in de VS.

De apple valt niet ver van de boom
Met een vader die op een paar na Canadees recordinternational is, was het geen verrassing dat Teal het voetballen met de paplepel kreeg ingegoten. Hij speelde in zijn jeugd bij Juventus (niet in Turijn, maar in Minnesota bij Apple Valley) en in college bij de Akron Zips. Toen viel al op dat Teal een uitstekend linkerbeen heeft en bovendien snel en behendig is. Ook handig: hij is met 1.88 meter lang voor een rechtsbuiten en dus vaak een kop groter dan de backs die hem moeten bewaken.

Kansas City
In 2010 maakte BunB zijn MLS-debuut. Als vierde werd hij gedraft door Sporting Kansas City, waar hij in vier seizoenen tot negentien doelpunten in 88 wedstrijden kwam. Aan zijn rendement moest dus nog wat geschaafd worden en dat is precies wat er gebeurde na zijn overstap naar New England Revolution.

Belangrijk in de play-offs
Bij de Revs mocht Teal dit jaar 28 keer starten. Eerst werd hij nog als ‘valse nummer negen’ opgesteld, maar tegenwoordig wordt hij weer op zijn oude, vertrouwde plekje op de rechtervleugel geposteerd. Het is te zien dat die rol hem beter ligt, want Bunbury gaat met de week beter spelen. Bovendien heeft hij geen last van cold feet: hij scoorde al twee keer in drie play-off-wedstrijden. Hij is dus van grote waarde voor New England en wordt daardoor in de wandelgangen genoemd als MVP-kandidaat.

International
Aangezien Bunbury over zowel een Canadees als een Amerikaans paspoort beschikt, mocht hij beide landen vertegenwoordigen. In het verleden speelde Bunbury jeugdinterlands voor Canada, maar koos uiteindelijk voor het Amerikaanse nationale team, waar hij inmiddels vier wedstrijden speelde en een doelpunt maakte.

Meer soccer? Check Sport Amerika!
Zet Bunbury zijn goede spel door? Dan maken de Revs een goede kans om de finale te halen. Dit weekend verdedigt New England een 2-1 voorsprong op de New York Red  Bulls, een voordeel dat mede door een fantastische goal van Teal werd behaald. Dat doelpunt zie je hieronder. Het verslag van alle play-off-wedstrijden lees je uiteraard dit weekend weer bij Sport Amerika.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen