MLS Update: Atlanta United wint MLS cup

De derde ronde van de play-offs voor de MLS cup zit erop en elke week zal SportAmerika middels een korte update de laatste stand van zaken geven uit de voetbalcompetitie van Amerika. Deze week bespreken we de MLS cup finale!

EERSTE HELFT

Na een lang seizoen stonden Atlanta United en Portland Timbers in de finale. Atlanta United stond voor het eerst in de finale, maar wel als favoriet. De ploeg uit Atlanta mocht de finale in eigen huis spelen, omdat het in de competitie meer punten had verzameld dan Portland Timbers. De Timbers hadden al een keer eerder een finale gespeeld, in 2015. Toen wonnen de Timbers ook gelijk hun eerste en enige MLS cup in hun historie.
De wedstrijd begon al indrukwekkend. De achtjarige Malea Emma zong het volkslied voor de wedstrijd. Een waar kippenvel-momentje voor de 73,019 toeschouwers.

Beide teams begonnen met hun sterkste elftal aan de wedstrijd. De wedstrijd zelf beloofde daardoor spannend te worden. Al na drie minuten was de eerste kans van de wedstrijd een feit. Altanta spits Josef Martinez schoot een voorzet maar net naast het doel. Portland probeerde wel kansen te creëren in de eerste helft, maar het lukte niet voor de Timbers. Bij ATL liepen de kansen erg goed. In de 29e minuut kwam de eerste kans voor Miguel Almiron. De Paraguayaan zag zijn inzet nog knap gered worden door keeper Jeff Attinella. Tien minuten later was het wel raak voor Atlanta. Portland kon niet onder de druk uit voetballen en speelde de bal terug op de verdediging. Martinez profiteerde van een slordige pass en dribbelde vervolgens langs de keeper om de bal in een leeg doel te schieten.

Iets voor de rust kwam Portland bijna op gelijke hoogte. Keeper Brad Guzan redde uitstekend op een kopbal van spits Sebastian Blanco. Hierdoor ging Atlanta met een 1-0 voorsprong de rust in.

TWEEDE HELFT

Negen minuten na de rust kreeg Atlanta een vrije trap halverwege de helft van Portland. Almiron gaf de bal hoog in het zestienmetergebied. Spits Martinez kon de bal verlengen naar de tweede paal, waar de opkomende Franco Escobar tegen de bal kon lopen. De Argentijn gleed de bal vervolgens binnen voor de 2-0 voorsprong.

Beide teams bleven daarna aanzetten voor nog een treffer, maar de bal ging er telkens niet in. Hierdoor bleef het 2-0 voor Atlanta en won de ploeg de eerste MLS Cup uit de clubgeschiedenis.

Hierdoor mocht aanvoerder Michael Parkhurst de MLS cup omhoog tillen namens Atlanta United, dat de MLS cup dus in hun tweede seizoen in de Major League Soccer pakt.

Het was voor Atlanta ook een ideale manier om afscheid te kunnen nemen van sterspelers Miguel Almiron en Josef Martinez. Almiron wordt al maanden gelinkt aan een transfer naar de Premier League. Voor Martinez zal er ongetwijfeld ook nog een Europese club komen. De twee sterspelers namen Atlanta dit jaar bij de hand en zorgden voor een historisch seizoen dat eindigde met een MLS cup.

Door omstandigheden is dit artikel later geplaatst dan de bedoeling was, maar ondanks de vervlogen actualiteit, wilden we deze recap toch plaatsen.

Coverfoto: Twitter Atlanta United