MLS Playoffs: Nog niets beslist in Western Conference

Door

Seattle Sounders v Los Angeles Galaxy - Western Conference Final - Leg 1

De eerste van twee ontmoetingen tussen LA Galaxy en Seattle Sounders eindigde dan misschien wel in een 1-0 overwinning voor de thuisploeg, daarmee is voorlopig nog niet beslist wie op 7 december de Eastern Conference winnaar mag ontvangen in de strijd om de MLS Cup.

Kwaliteit
Los Angeles en Seattle werden gedurende het hele seizoen al getipt als de twee beste teams van de Amerikaanse voetbalcompetitie. Logisch gezien de selecties, die met spelers als Landon Donovan, Robbie Keane, Gyasi Zardes (allen Galaxy), Clint Dempsey, Obafemi Martins en DeAndre Yedlin (allen Seattle) over genoeg kwaliteit beschikken.

In de eerste finale van de Western Conference kwam die kwaliteit er echter maar mondjesmaat uit. Wellicht kwam dat door de blessuregevallen (Seattle miste sterkhouders Osvaldo Alonso en Lamar Neagle), maar sterker is dat geen van beide teams onnodige tegendoelpunten wilde incasseren nu uitdoelpunten dubbel tellen bij een gelijke stand over twee wedstrijden.

Kenmerkend
De ban werd na ongeveer een uur spelen geopend door Galaxy-middenvelder Marcelo Sarvas, die volledig vrijstaand vanaf vijftien meter kon uithalen. Dat zijn schot onderweg nog werd aangeraakt en toch in het doel vloog was kenmerkend voor de wedstrijd.

Geen van beide ploegen blonk namelijk uit in het afmaken van kansen. Het aanvalskoppel Dempsey-Martins liet wel zien over voetballend vermogen te beschikken, maar in de buurt van het doel van Galaxy wisten geen van beiden met succes af te drukken.

Hakbal
Dat was opmerkelijk want kansen kreeg het duo wel. De grootste was voor Dempsey, die de bal over Galaxy-doelman Jaime Penedo probeerde te lobben. Vooral de manier waarop hij de bal ontving was prachtig. Martins kon na het vastlopen van zijn individuele actie niet veel meer dan de bal met de hak bij zijn aanvalskompaan bezorgen en dat gaf de aanval alleen maar extra glans.

Katachtige reflex
Aan de andere kant ontpopte Sebastian Frey zich als een uitstekende doelman voor Seattle. Met name zijn redding op een inzet van de droogstaande spits Zardes was broodnodig. Spectaculairder was hoe hij met een katachtige reflex ook de rebound van zijn medespeler Gonzalo Pineda kon keren.

Onderkant lat
Even later kon de Franse goalie niet veel anders dan toekijken toen Stefan Ishizaki vanaf iets buiten het strafschopgebied een vrije trap prachtig over de muur krulde. De middenvelder van Galaxy had echter de pech net iets te hoog te mikken, waardoor de bal via onderkant lat alsnog gepakt kon worden door Frey.

Seattle Sounders v Los Angeles Galaxy - Western Conference Final - Leg 1

Minimale overwinning
Seattle werd in het vervolg van de tweede helft nog wel een enkele keer gevaarlijk dankzij het florerende aanvalsduo, maar tot een doelpunt kwam het niet. Galaxy was via invaller Alan Gordon dichterbij. Hij kon de bal van dichtbij niet voorbij Frei werken, dus bleef hij bij een minimale overwinning voor de thuisploeg.

Seattle favoriet
Uiteindelijk zullen beide ploegen met de 1-0 uitslag tevreden zijn, al kan Seattle iets contenter zijn. Met slechts één tegendoelpunt en een thuiswedstrijd voor de ogen van 67.000 fans in het verschiet, blijft de winnaar van de Supporters Shield de favoriet.

Seattle Sounders v Los Angeles Galaxy - Western Conference Final - Leg 1

Recap

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen