MLS Weekend Round-Up: Houston wint in LA

Het duel tussen LA Galaxy en Houston Dynamo, hoogvliegers uit respectievelijk de Western en de Eastern Conference, is ietwat verrassend gewonnen door het bezoekende Dynamo. In een gelijk opgaande wedstrijd in Los Angeles faalde Donovan van elf meter, en was Andrew Driver voor Houston wel effectief: 0-1.

De bezoekers uit Houston begonnen goed aan het duel en hadden pech dat Carlo Cudicini sterk keepte. Hij hield in de beginfase een goede kopbal van Bobby Bowell op knappe wijze uit het doel en voorkwam zo een vroege achterstand voor Galaxy. De thuisploeg leek in het zadel geholpen te worden toen het in de vijfentwintigste minuut een terechte penalty kreeg. Donovan stuurde Villarreal met een goede steekbal weg, keeper Hall kwam uit zijn doel maar was duidelijk te laat; penalty voor Galaxy.

Colorado Rapids v Houston DynamoDonovan, die eerder in het prille seizoen ook al een penalty miste, nam zijn verantwoordelijkheid en eiste de bal op. Al in zijn aanloop was echter duidelijk de twijfel zichtbaar en er volgde dan ook een slap ingeschoten penalty, waardoor Hall zijn inschattingsfout kon herstellen en zo de stand in evenwicht kon houden. Coach Bruce Arena van de Galaxy gaf na de wedstrijd aan dat Donovan niet langer de voorkeur geniet als het gaat om het nemen van penalty’s, na zijn tweede misser van het seizoen.

De eerste helft kwam ten einde zonder goals, en na de pauze begon Houston sterker en ging op zoek naar de voorsprong. Dit offensief leverde in de zesenvijftigste minuut de openingstreffer op; aanvaller Giles Barnes werd aan de rechterkant weggestuurd en wist de bal knap voor het doel te krijgen. De bal leek aan alles en iedereen voorbij te gaan, tot op rand strafschopgebied Andrew Driver perfect gepositioneerd stond en met een droge knal in de korte hoek Cudicini verraste.

In het laatste halfuur probeerde Galaxy een offensief te creeren, maar de defensie van Houston stond sterk en gaf eigenlijk nog maar één echte kans weg: Gyasi Zardes kon na een doorgeschoten kopbal uitbreken op de rechterkant, maar keeper Hall verkleinde zijn doel goed en kon de bal blokken. In het vervolg van de wedstrijd slaagde Galaxy er niet meer in om gevaarlijk te worden en zo won Houston op knappe wijze in LA.

Door de winst kwam Houston Dynamo in punten gelijk met mede-koplopers New York, Kansas en Montreal in de Eastern Conference. Op basis van het aantal verliespunten bezet Houston de tweede plek. Galaxy bezet de tweede plek in de Western Conference, met drie verliespunten meer dan koploper FC Dallas.

San Jose Earthquakes – Montreal Impact, 2-2
Montreal, qua verliespunten koploper in de Eastern Conference, heeft punten laten liggen in San Jose. Na op een comfortabele voorsprong gekomen te zijn na twee goals van Justin Mapp, kwam San Jose sterk terug en forceerde uiteindelijk in de blessuretijd van de tweede helft de gelijkmaker via Sam Cronin.

Columbus Crew – New York Red Bulls, 0-1
Tim Cahill was opnieuw de grote man bij de Red Bulls, die een nuttige overwinning boekten uit bij de Columbus Crew. De Australische middenvelder annex spits zorgde tien minuten voor tijd voor de enige treffer. Hierdoor kon New York drie belangrijke punten bijschrijven en bezetten ze nu de koppositie in de Eastern Conference

Philadelphia Union – Seattle Sounders, 2-2

Colorado Rapids – Toronto FC, 1-0

Real Salt Lake – Vancouver Whitecaps, 2-0

Sporting Kansas City – Chivas USA, 4-0