MLS Playoffs: Duo Donovan-Keane excelleert

Real Salt Lake v Los Angeles Galaxy - Western Conference Semifinals - Leg 2

Na het scoreloze gelijkspel vorige week in Salt Lake City heeft Los Angeles Galaxy gisterenavond korte metten gemaakt met vice-kampioen Real Salt Lake. Een ouderwetse hat-trick van de afscheidnemende Landon Donovan lag aan de basis van een verpletterende zege voor de Galaxy.

Kapitein Robbie Keane was goed voor drie assists en wierp zich op als de dirigent van zijn team. Dankzij de duidelijke 5-0 overwinning bikkelt de franchise uit Carson voor de vijfde keer in zes seizoenen om een plaats in de MLS Cup Final.

Tactische ingreep van Arena loont
De drieklapper van Donovan was de bekroning op een nagenoeg perfecte avond voor de 32-jarige sterkhouder. De man die zoveel heeft betekend voor de ontwikkeling van soccer in de VS was tijdens de eerste helft betrokken bij elke dreiging voor het doel van Salt Lake. Zijn eerste doelpunt kwam tot stand na een prachtige combinatie over drie stations.

Sarvas verraste met een boogballetje in één tijd de bezoekende defensie waarna de aanstormende DeLaGarza het leer op het hoofd van Donovan schilderde. De keuze van coach Bruce Arena om het spel te verdelen via de flanken wierp duidelijk zijn vruchten af en dankzij een klasseflits van het duo Donovan-Keane stond het al snel 2-0.

Salt Lake ondergaat wet van de sterkste
Het furieuze wedstrijdbegin bezorgde Salt Lake-coach Cassar kopzorgen want zijn team moest nu minstens twee doelpunten maken om de Conference Final te bereiken. In de resterende 25 minuten voor de pauze lieten Donovan en Zardes de kans liggen om de bezoekers de doodsteek reeds toe te brengen. Die laatste had net na de rust opnieuw de derde goal aan de voeten maar wederom miste zijn schot doel.

Het klasseverschil tussen beide teams was pas echt merkbaar toen Donovan en Keane met geniaal combinatiespel de wedstrijd in een definitieve plooi legden. Een perfecte doorsteekpass van de Ier stuurde Donovan weg die doelman Rimando uitspeelde en zijn 12de goal van het seizoen tegen de touwen werkte.

Droomaffiche Galaxy-Sounders in de maak?
De all-time topschutter van Team USA profiteerde na 72 minuten nogmaals van het spelinzicht van zijn kapitein om zijn derde van de avond op te tekenen. Tussendoor had ook de sterk spelende Sarvas een assist van Keane omgezet in een doelpunt. De spectactulaire raid van de Galaxy levert de franchise een plaats op in de vertrouwde Western Conference Final.

De tegenstander in deze tweestrijd wordt meer dan waarschijnlijk Seattle Sounders dat de Galaxy vorige maand de Supporters’ Shield afsnoepte. Vanavond ontvangen de Sounders in eigen huis FC Dallas waarbij Seattle reeds een mogelijk beslissend uitdoelpunt op zak heeft.