MLB free agents: Nederlanders en comeback kandidaten

Door

Arizona Diamondbacks v Philadelphia PhilliesDe afgelopen week heb je op Sport Amerika kunnen lezen over de 30 beste free agents van deze winter. Vandaag is het tijd om eens te kijken welke Nederlanders er de komende weken of maanden op zoek gaan naar een nieuwe werkgever en waar sommige voormalige topwerpers gaan proberen hun loopbaan een nieuwe impuls te geven.

‘The Shark’

2012 was een uitstekend seizoen voor Roger Bernadina. Als vierde outfielder kwam hij erg vaak in actie en liet hij zien zowel voor een hoog gemiddelde als met aardige kracht te kunnen slaan, over genoeg snelheid te beschikken veel honken te stelen en schitterende defensieve acties te kunnen maken. In 2013 werd er door de Nationals dan ook veel van hem verwacht, hij verwierf zelfs een heuze cultstatus onder Washington fans.

Zijn prestaties lieten echter te wensen over en de Nationals besloten hem te laten gaan. Hij tekende vervolgens bij de Phillies, die verwoed op zoek waren naar versterkingen voor het outfield in 2013 en voor de toekomst. Ook daar kon Bernadina echter niet overtuigen en na afloop van het seizoen verwijderden de Phillies hem van het 40-man roster en besloot Bernadina te kiezen voor free agency.

Hij zal moeten hopen op een team dat hem een minor league contract aanbiedt met een uitnodiging voor Spring Training. Hij heeft laten zien zeker van waarde te kunnen zijn als vierde of vijfde outfielder en kan daarom zeker een rol spelen bij een MLB team. Die kans krijgt hij waarschijnlijk alleen bij een small market team als de Marlins, de Astros of heel misschien toch de Mets, die ook nog wel wat hulp kunnen gebruiken in het outfield.

Comebacks?

De eerste speler in deze categorie is toevallig ook een Nederlander, hoewel de kans op een comeback voor hem steeds kleiner lijkt te worden. Jair Jurrjens was in 2011 nog een All-Star, sterker nog: hij mocht bijna de All-Star Game starten. Een hardnekkige knieblessure speelde hem vervolgens parten en hij bereikte nooit meer zijn gewenste niveau. Dit jaar kwam hij nog twee keer uit voor de Baltimore Orioles, maar zij lieten hem uiteindelijk gaan. Hij zal net als Bernadina moeten hopen op een Minor League contract met een uitnodiging voor Spring Training.

Elk jaar zijn teams op zoek naar goedkope spelers, die onverwacht van grote waarde kunnen zijn. Meestal vinden teams deze zogenaamde ‘bargains’ in de vorm van een pitcher die terugkeert van een blessure of een slecht jaar. Dit jaar zijn Roy Halladay, Johan Santana en Josh Johnson de meest voorname kandidaten voor een comeback.

Doc

Halladay was jarenlang de meest betrouwbare werper in de league, maar een zware blessure veranderde hem dit seizoen in een ongevaarlijke pitcher met een ERA van 6.82. Hij is nu free agent en het is de vraag of een team hem de kans geeft te werken aan zijn terugkeer. Op basis van zijn eerdere prestaties is de verwachting dat hij wel ergens een gegarandeerd contract krijgt met kans op prestatiebonussen. Misschien wel de Blue Jays, waar hij zijn loopbaan begon.

Bij de Blue Jays zou hij dan Josh Johnson kunnen vervangen. Johnson is een echte power pitcher, die keiharde fastballs gooit. Zijn probleem is echter dat hij slechts een keer meer dan 200 innings in een seizoen gooide. Hij raakt elk jaar weer geblesseerd, maar was – mits fit – wel altijd een topwerper. Dit jaar was het anders. Natuurlijk, hij raakte weer geblesseerd, maar hij was ook niet goed als hij fit was. Hij ging 2-8 met een ERA van 6.20. Toch zal ook hij waarschijnlijk een gegarandeerd contract krijgen met een laag jaarsalaris, maar opties om met bonussen meer te verdienen. Misschien geven de Mariners hem wel een kans, zij kunnen een mogelijke blessure goed opvangen met hun grote groep aan talentvolle jonge werpers.

Johan

Angels v TwinsDe voormalig American League Cy Young Award winnaar Johan Santana miste in 2013 voor de tweede keer in zijn loopbaan een volledig seizoen. Hij keerde in 2012 sterk terug van zo’n gemist jaar en gooide zelfs een no-hitter. In die wedstrijd gooide hij 134 ballen, terwijl hij in de maanden daarvoor niet een keer over de 100 ballen gooide. Daarna schoot zijn ERA de lucht in (ruim 8.00) en raakte hij geblesseerd aan zijn werpschouder. Volgens de laatste berichten is hij inmiddels weer begonnen met gooien en probeert hij klaar te zijn voor Spring Training. Hij zal een goede Spring Training nodig hebben, want de verwachting is dat hij het met een Minor League contract zal moeten doen. Er bestaat een grote kans dat hij terugkeert bij de Minnesota Twins, waar hij weer kan samenwerken met pitching coach Rick Anderson, die nog altijd rondloopt bij de Twins.

Of deze mannen ook echt allemaal een bounceback seizoen zullen hebben, is nog maar de vraag, maar zoals gezegd elk jaar zijn er een paar werpers die terugkeren op hun niveau van weleer. Vorig jaar schreven wij over Liriano, Kazmir, Bonderman en Harden. De eerste twee keerden terug en waren erg goed, van de anderen hebben we eigenlijk niets meer gehoord. Laten we dit jaar hopen op een betere score!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen