Mavericks – Lakers: confrontatie tussen voorspelbare titelkandidaten

Door

Wie veilige keuzes maakt in de toto, gaat in de halve finale van de playoffs niet gokken op Memphis Grizzlies. Nee, die drukt met dikke inkt de namen van Los Angeles Lakers en Dallas Mavericks op z’n velletje papier. Voorspelbaar. Omdat de twee ook de kwaliteiten hebben op het einde de kampioensbokaal te mogen liften.

Zo simpel is het. Dat gaat al helemaal op voor de ploeg van scheidend coach Phil Jackson.

Zijn ploeg wil hem graag zijn twaalfde ring ‘schenken’. De kampioenenmaker van de Bulls van de jaren ’90 en later van de Lakers kan eigenlijk alleen maar stoppen met een titel. Zo vinden Kobe Bryant en z’n secondanten. Hun missie is dan ook de triple, na de zeges in 2009 en 2010.

Ja, het is logisch dat je de Lakers opschrijft als titelkandidaat. Gezien de slotfase in de competitie en de moeizame 4-2 zege op de New Orleans Hornets is LA niet de gedoodverfde kanshebber. De grootste favorieten lijken toch in het oosten actief, al is dat gevaarlijk om te zeggen.

Ook al draait het wat stroever en misschien wat minder dan voorheen de Lakers zijn absolute winnaars. Ze hebben de ervaring en de kwaliteiten om weer ver te gaan. Toch lijken ze wat brozer.

Net zoals de enkel van Bryant, die nog altijd last heeft van het gewricht en zegt door de pijn heen te spelen. De vijfvoudig winnaar van de NBA-titel spreekt lovende woorden over de komende tegenstander.

,,Zij hebben een geweldige ploeg. Zij speelden net zo goed als wij gedurende het reguliere seizoen. Al hadden ze even een mindere fase op het einde. Anders hadden ze waarschijnlijk net zoveel wedstrijden gewonnen als San Antonio. Zij hebben absoluut een NBA-kampioen waardig team,” aldus Bryant.

Wat zou Mark Cuban, eigenaar van Mavericks, graag zien dat zijn Dallas transformeerde van een goede ploeg naar een kampioensteam. In 2006 waren ze dichtbij. Alleen toen ging Miami Heat van Dwayne Wade en Shaquille O’Neal erop en erover in de NBA Finals.

Bij winst zijn de Mavs meteen de grote favoriet in het westen. Een rol waarmee Tyson Chandler geen moeite heeft. De center van Dallas wil deze opponent verpulveren. ,,Als je in Los Angeles bent opgegroeid , zoals ik, wil je of een Laker zijn of bij een ander team dat ze vermoordt. Ik speel bij een ander team, dus je weet wat ik wil doen.”

In het westen zijn de Mavericks de ploeg die Bryant het beste van het scoren weten af te houden. Gemiddeld maakt hij maar 21 punten tegen ze. Dat biedt perspectief, al beschikken Lakers over heel veel troeven, zoals Pau Gasol, Andrew Bynum en Lamar Odom.

En hoe zit het met Dallas zelf? De huidige selectie begint wat sleet te vertonen en als zij nog eens de hoofdprijs wil pakken moet ze dat snel doen.

Ploegen met veel snelheid en drives naar de ring zien het wel zitten tegen de oudjes Jason Kidd, Dirk Nowitzki, Jason Terry en Shawn Marion. Winnen kunnen ze van Jackson en zijn mannen. Het lukte Dallas dit jaar één keer in de drie eerdere ontmoetingen.

Overigens, hieronder een ludiek filmpje waarin steun wordt gezocht voor toekomstige Mavericks fans.

Foto: img.ibtimes.com

Ook leuk om te lezen