Thibodeau gekozen tot Coach of the Year

Door

Tom Thibodeau, coach van de Chicago Bulls, is verkozen tot coach van het jaar in de NBA. De 53-jarige Thibs leidde zijn ploeg in zijn rookie-seizoen naar een record van 62-20, waarmee hij alle ploegen in de NBA aftroefde. Thibodeau’s voornaamste concurrenten voor de award waren George Karl (Denver Nuggets), Gregg Popovich (San Antonio Spurs) en Doug Collins (Philadelphia 76ers).

,,Thibs, man, is voor mij de coach van het jaar”, zei Derrick Rose al aan het einde van het seizoen. ,,Hij houdt iedereen aan z’n verantwoordelijkheden, zodra we het veld opstappen. Sinds hij er is, lijkt alles vanzelf te gaan. Hij zorgt ervoor dat niets aan het toeval wordt overgelaten. En onze wedstrijdvoorbereiding is enorm belangrijk.”

Thibodeau nam in juni van het vorig jaar de scepter over van Vinny Del Negro, die het seizoen was geeindigd met een record van 41-41. Afgezien van de lang geblesseerde (en ietwat tegenvallende) Carlos Boozer, en de bankspelers Kyle Korver en Ronnie Brewer, beschikten de twee coaches welbeschouwd over hetzelfde materiaal.

Chicago moest het, afgezien van Boozer, ook lange tijd zonder Joakim Noah stellen.

Thibodeau is in het United Center bezig aan zijn eerste seizoen als hoofdcoach. Hij kwam over van de Boston Celtics, waar hij vanaf 2007 het defensieve brein was aan de zijde van hoofdcoach Doc Rivers. Voordien was hij (vanaf 1987) assistent-coach bij de Minnesota Timberwolves, San Antonio Spurs, Philadelphia 76ers, New York Knicks en Houston Rockets.

Lange tijd leek ook Spurs-coach Gregg Popovich kandidaat voor de titel Coach of the Year, maar de Spurs meltdown aan het slot van het seizoen (de ploeg finishte met een 61-21 record) deed hem waarschijnlijk de das om.

Doug Collins begon het seizoen bij de 76ers met een 3-13 record, maar kreeg uiteindelijk het lek boven. Hij finishte met liefst negentien zeges meer dan een seizoen eerder (41-41 record), nadat 38 van de laatste 66 duels werden gewonnen.

George Karl, tenslotte, zag zijn ster rijzen aan het einde van het seizoen. In februari zag hij zijn sterren (onder anderen Carmelo Anthony en Chauncey Billups) naar New York verhuizen, maar de Nuggets leken er onder Karl alleen maar sterker op te worden.

Foto: Indietimes.com

Ook leuk om te lezen