Sam Hinkie

NBA 30 in 30: Philadelphia 76ers

Door

Oklahoma City Thunder v Philadelphia 76ers

De NBA-redactie van SportAmerika richt zijn blik op het aanstormende seizoen. Iedere dag belichten we een team in onze NBA Preview: 30 in 30, in volgorde van hun prestatie van vorig seizoen. Vandaag: de Philadelphia 76ers.

Vorig seizoen
Er was vorig seizoen werkelijk niemand die er rekening mee hield dat de Philadelphia 76ers níet met het slechtste record zouden eindigen. Toch gebeurde het. Met name de eerste twee weken stuntte het team van de ene naar de andere overwinning. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen tegen respectievelijk Miami Heat, Washington Wizards en Chicago Bulls. Uiteraard volgde de realiteit snel. Halverwege het seizoen was daar ineens de losing streak van 26 wedstrijden, mede door het vertrek van de veteranen Evan Turner (Indiana Pacers) en Spencer Hawes (Cleveland Cavaliers). Tussen 31 januari en 29 maart werd geen wedstrijd gewonnen.

Lichtpuntje in alle miserie: Michael Carter-Williams. De lange, aalvlugge point guard verraste de NBA-wereld door als elfde pick van de NBA Draft de Rookie of the Year-titel te winnen. Zijn debuut was er één om nooit te vergeten. Zijn lage schotpercentage en hoge aantal turnovers is nog steeds een zorgenkindje, maar met MCW is een echte floor leader. Het tanken gedurende het seizoen leverde de Sixers de derde pick van de afgelopen draft op, waardoor ze weer een langdurig geblesseerde potentiële superster in de gelederen hebben met Joel Embiid.

Tank is still rollin’
IN: Joël Embiid, Dario Saric (speelt nog twee jaar in Europa), Luc Mbah a Moute, Alexey Shved en een lijst D-League-spelers die toch weer vertrekken.

UIT: Thaddeus Young, Byron Mullens.

Het voordeel van een dramatisch seizoen en het transfereren van je sterkhouders is een boel nieuw talent. In de 2014 NBA Draft halen de Sixers maar liefst vier versterkingen binnen, waaronder de first rounders blockkoning Joel Embiid en de Kroatische belofte Dario Saric. Het fundament voor de toekomst is sterk voor Philly, maar op de korte termijn heeft het er nog weinig aan. Embiid is wellicht uitgeschakeld voor het hele seizoen door een voetblessure en Saric speelt nog twee seizoenen in Europa. Een slimme zet van general manager Sam Hinkie, die daardoor wederom verzekerd is van een topkeuze in de volgende draft.

Luc Mbah an Moute en Alexey Shved komen over van de Minnesota Timberwolves in ruil voor Thaddeus Young. Beide spelers kwamen afgelopen seizoen zelden aan spelen toe in Minny, maar zouden hier wel eens mooie minuten mogen maken. Met name de defense van Mbah a Moute is zeker niet verkeerd. Tevens kan hij als landgenoot fungeren als mentor voor de jonge Embiid, die nu al zeker is van de award van NBA-twitterkoning van het decennium.

Voor de Sixers-fans wordt het weer afzien komend seizoen. Het is ze ook aan te raden om google te raadplegen als ze het huidige roster bekijken. Als ze net als afgelopen seizoen besluiten massaal afwezig te zijn, kunnen ze maar beter de humor van hun toekomstige ster op het internet lezen.

Topfavoriet Rookie of the Year
Hoewel hij al sinds vorige zomer officieel een Sixer is, speelde Nerlens Noel nog geen enkele minuut door een zware knieblessure die hij in januari 2013 opliep. Een goed herstel is de Sixers veel waard, evenals de nodige hoge draftpicks. Vandaar dat Noel niet in actie kwam om zodoende geen risico te nemen en tegelijk de tankmodus vol aan te laten staan.

Uit de afgelopen Summer League mag wel duidelijk zijn dat de Sixers met Noel een pareltje in huis hebben. Niet alleen is hij bijzonder effectief rond de basket, ook zijn blocks en steals zijn talrijk. Als hij de komende jaren nog wat massa kan kweken, hebben de Sixers goud in handen met het koppel Noel-Embiid. Maar als mijn tante ballen had…. Enfin, u kent het wel.

Prognose 2014-2015
Het is veilig te zeggen dat de Sixers wel eens stijf laatste kunnen worden. Vergelijken met het slechtste record ooit in de NBA (tevens van de Sixers) is wellicht wat overdreven met MCW en Noel in de gelederen. Wellicht dat de ploeg er in het begin van het seizoen wat overwinningen op wilskracht uit kunnen peuren, maar dan zal general manager Sam Hinkie toch echt aan de mouw van coach Brett Brown gaan trekken. Tanken is de enige missie van de Sixers, alleen maar om in de nabije toekomst echt voor de titel te gaan. Je kunt het ze niet kwalijk nemen. Halfbakken tankpogingen stranden vaak in schoonheid.

Het team zit ver onder de budgetvloer, wat betekent dat de spelers het verschil van de huidige salarisbestedingen tot aan de cap floor verdeeld krijgen. Als dat in totaal 20 miljoen dollar is (op het moment van schrijven), levert het iedere speler in ieder geval meer dan een miljoen dollar op. Niet mis voor mannen met een minimumcontract!

Kortom, de tankt blijft rollen, al is het tegen een muur. Die muur staat voor de veertiende plaats in de Eastern Conference. Daar kun je op rekenen.

Vorige previews: 30. Milwaukee Bucks / 29. Utah Jazz.

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Ties 7 jaar ago

    Mooi stukje over het tankteam aller tankteams 🙂

    Toch vind ik de “…en een lijst D-League-spelers die toch weer vertrekken” wat kort door de bocht. In de tweede ronde van de afgelopen draft hebben de Sixers toch een mogelijke steal in huis met KJ McDaniels. De beste man zal direct veel minuten krijgen en heeft dus alle ruimte om zich te bewijzen en te ontwikkelen. Vorig seizoen bij Clemson kwam hij tot indrukwekkende stats, maar hij moet nu wel de transitie maken van power forward naar small forward of zelfs shooting guard. Als dat een beetje gaat lukken zie ik hem toch minstens een atletischer versie van de Suns’ PJ Tucker. Misschien geen toekomstige ster, maar wel meer dan nuttig!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen