Kaká schiet Orlando in extremis naast NYCFC

Kaká Orlando City SC New York City FC NYCFC

Een uitverkocht Citrus Bowl in Orlando was gisteravond het toneel voor de ontmoeting tussen MLS-debutanten Orlando City SC en New York City FC. De 60.000 toeschouwers zagen hoe Kaká de thuisploeg in extremis naar een 1-1 gelijkspel schoot.

Zowel Orlando City SC en New York City FC speelden gisteravond hun allereerste wedstrijd ooit in de MLS. Vooraf ging het echter vooral over de strijd tussen wereldsterren Kaká en Villa. Geen van beide ploegen was voorafgaand écht favoriet, maar gezien de aard van de ontmoeting lag een spektakelstuk in de lijn der verwachting.

Dirigent Kaká
In de voorbereiding speelden beide ploegen ook al tegen elkaar. Destijds eindigde de ontmoeting in een 1-1 gelijkspel en opende Kaká voor Orlando de score. In de eerste helft dirigeerde hij zijn ploeg gisteravond wederom veelvuldig richting het doel van NYCFC-keeper Josh Saunders.

Het was de Braziliaan die bij Orlando de lijnen uitzette, wat leidde tot een overwicht voor de thuisploeg. NYCFC, de ploeg van David Villa, had weliswaar een miniem overwicht qua balbezit (51%) maar wist dit niet om te zetten in kansen. Deze waren er wel voor Orlando. Kaká vond met een snoeihard schot de vuisten van Saunders, verdediger Aurelien Collin was dichtbij een kopgoal en Molino was eveneens dicht bij een doelpunt.

Ontbranding
De eerste helft van deze unieke ontmoeting bracht desondanks niet het verwachte spektakel. De wedstrijd kwam pas écht tot ontbranding in de tweede helft. Dit kwam vooral door de toenemende tegenstand van NYCFC. De ploeg van Villa zocht meermaals de vijandelijke zestienmeter op en werd een paar keer zeer gevaarlijk. In de 68ste minuut kreeg Nemec een levensgrote kans, maar de Slowaakse spits sprong hier onzorgvuldig mee om en mikte over.

Orlando City SC New York City FC NYCFC OCSC Kaká Villa

Opvallend was het onzichtbare optreden van David Villa. Dit was voornamelijk de verdienste van Orlando’s achterhoede die de Spanjaard aardig in de tang hield, tot de 75ste minuut. Het was Mix Diskerud die de Spanjaard van balbezit voorzag. Villa omspeelde vervolgens behendig zijn man en legde de bal terug op Diskerud. Vanaf rand zestien krulde de Amerikaans international de bal knap voorbij Ricketts en zette zijn ploeg tegen de verhouding in op 0-1.

Extremis
Orlando had tot die tijd de meeste aanspraak op een goal en voelde zich zichtbaar bestolen. De ploeg ging in de slotfase dan ook vol strijd op zoek naar de gelijkmaker. De wedstrijd werd hierdoor soms zelfs grimmig, wat in de 83ste minuut leidde tot een rode kaart voor Aurelien Collin. De mandekker trof Villa met een snoeiharde tackle door met twee benen op hem in te komen. Hij verliet vervolgens vol ongeloof het veld.

Ondanks het ondertal zocht Orlando nadrukkelijk de gelijkmaker en kreeg daartoe ook dé ultieme kans. De ploeg mocht in de extra tijd een vrije trap nemen na een overtreding op 20 meter van het doel. Het was aanvoerder Kaká die deze mogelijkheid direct opeiste. De inzet van de aanvaller werd van richting veranderd, verraste doelman Ricketts en rolde vervolgens over de doellijn. Het doelpunt bracht de 60.000 man op de tribune in extase en bepaalde de eindstand vlak voor het eindsignaal op 1-1.

Eastern Conference
Zowel Orlando als New York City behalen met dit gelijkspel niet het gewenste resultaat en bevinden zich in de Eastern Conference nu met 2 punten achterstand op koplopers Toronto FC en DC United, respectievelijk op plaats 5 en 3. Orlando moet aankomende vrijdag op bezoek bij Houston Dynamo; New York City ontvangt zondag in het Yankee Stadium de New England Revolution.