Curry

NBA Recap: Houston stelt wederom teleur, Warriors ontsnappen

Door

Golden State Warriors v Phoenix Suns

Houston, we (still) have a problem…
Niemand had kunnen voorzien dat op dag 36 (vannacht) van het nieuwe seizoen in de NBA een ploeg als Detroit (9-9) meer wedstrijden zou hebben gewonnen dan ‘titeloutsider’ Houston (7-11). Maar de NBA is where amazing happens. Want amazing is het zeker, dat de Pistons op het moment overduidelijk sterker zijn dan de veelgeprezen Rockets en vannacht, dankzij een ontketende Reggie Jackson, victorieus uit de strijd tevoorschijn kwamen: 105-116.

Er zijn legio verklaringen voor de wanprestaties van de Rockets in 2015/2016 aan te dragen of te bedenken. De één wijt het tegenvallende spel van Houston aan ondeugdelijke coaching (McHale is inmiddels ontslagen), de ander weer aan een te grote focus op analytics door het technisch bestuur.

Eén ding is zeker: de spelvreugde is bij de Houston Rockets op het moment ver te zoeken. Als de doorgaans zeer beschaafde statistiekengoeroe van ESPN, Kevin Pelton, zelfs shots richting Houston durft te nemen op Twitter, weet je dat er iets goed mis is bij de Rockets.

Het enige wat vannacht vóór Houston sprak, was het feit dat ze zich in het derde kwart uit schijnbaar kansloze positie nog terug knokten in de wedstrijd. Detroit stond halverwege met 64-41 voor. De Rockets kwamen terug tot op vier punten (84-80), door een rits gemaakte driepunters van de regelmatige bekritiseerde bankspelers Ty Lawson en Marcus Thornton. Maar vervolgens nam het duo sterspelers van Detroit, Andre Drummond (24 punten, 13 rebounds) en Reggie Jackson (31 punten, 8 assists), de wedstrijd weer over. Dit op tamelijk simplistische wijze, zoals Yahoo Sports‘ Dan Devine hieronder bondig omschrijft.

De basketballpuristen onder ons zullen niet zo één-twee-drie een wedstrijd van deze Pistons gaan bekijken. Maar zolang Jackson en Drummond als wildebeesten blijven spelen, lijkt Detroit een geduchte kanshebber voor een play-offplaats in de Eastern Conference dit jaar. En Houston? Tja. Met deze gebrekkige defense van Harden gaat het nooit lukken.

GSW: 19-0
Zo dicht bij een nederlaag als vanavond tegen de Utah Jazz, waren de Golden State Warriors dit jaar nog niet gekomen. Maar uiteindelijk bleek zelfs een topoptreden van de Jazz én een moeizame wedstrijd voor de sterspelers van de Warriors vannacht niet genoeg om de ongelooflijke hot streak aan overwinningen van Golden State te beëindigen. Bij Utah vielen dit soort schoten er geregeld in en alsnog wisten de Warriors er met de overwinning vandoor te gaan: 106-103.

In de laatste twee minuten namen de supersterren van Golden State de wedstrijd over. Nadat Utah-forward Derrick Favors met een and-one score de Jazz met nog 2:06 op de wedstrijdklok op een 99-97 voorsprong had gebracht en de 20.000 aanwezige fans in Salt Lake City in extase verkeerden, was het tijd voor Steph Curry en Draymond Green om de overwinning uit het vuur te slepen voor de uitploeg.

In de daaropvolgende aanval voor Golden State trok Curry de stand gelijk met een fadeway jumper. Tien seconden later waren het Curry en Green die een Pick & Roll van Utah wisten te ontsporen met een agressieve switch in de mandekking. Dit leverde een steal voor Andre Iguodala op, die een fast break inleidde waarbij Curry in eerste instantie miste, maar Green de Warriors op een 101-99 voorsprong zette met een tip-in.

Utah kwam hierna langszij, doordat Favors voor de zoveelste keer in de wedstrijd een post-up tegenover Draymond Green in punten wist om te zetten. Vanaf de vrijeworplijn tekende Favors voor zijn 22e en 23e punt van de avond. Een ongekend hoog puntentotaal, wanneer men in ogenschouw neemt dat Favors het vannacht opnam tegen misschien wel de beste verdediger in de gehele NBA.

Maar van stress bij de titelverdediger leek geen sprake in de slotminuut. Althans, niet bij Steph Curry. Hij dribbelde met nog minder dan een minuut te gaan doodgemoedereerd langs een screen van ploegmaat Klay Thompson. Daaropvolgend schoot de regerend MVP schijnbaar moeiteloos de beslissende score van de wedstrijd binnen, over de uitgestrekte arm van Utah-verdediger Rodney Hood.

We kunnen Steph Curry ondertussen net zo goed de MVP-trofee van 2015-2016 alvast overhandigen. Op dit moment komt geen enkele andere speler ook maar in de buurt van het niveau dat Curry avond in, avond uit weet te bereiken.

Score sheet:
Houston Rockets @ Detroit Pistons: 105-116
Boston Celtics @ Miami Heat: 105-95
Oklahoma City Thunder @ Atlanta Hawks: 100-106
San Antonio Spurs @ Chicago Bulls: 89-92
Denver Nuggets @ Milwaukee Bucks: 74-92
Golden State Warriors @ Utah Jazz: 106-103
Dallas Mavericks @ Sacramento Kings: 98-112
Portland Trail Blazers @ Los Angeles Clippers: 87-102

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen