Didi Gregorius met D’backs naar Australië

Door

Colorado Rockies v Arizona Diamondbacks
De Arizona Diamondbacks openen aanstaande zaterdagochtend (9.00u Nederlandse tijd) het reguliere seizoen met een wedstrijd tegen de Los Angeles Dodgers. Speciaal aan deze wedstrijd is dat er niet wordt gespeeld in Arizona of Los Angeles, maar in Sydney. In het lokale cricket stadion (capaciteit: 48.000), dat volledig is omgebouwd tot een honkbalstadion, spelen beide teams twee wedstrijden in de Opening Series van het seizoen 2014. Of Nederlander Didi Gregorius in die wedstrijden de startende korte stop is voor de Diamondbacks is nog maar de vraag, maar hij reist in elk geval met het team af naar Sydney.

Concurrentiestrijd

De Diamondbacks beschikken op het moment over drie spelers die de korte stop positie kunnen invullen. Naast Didi Gregorius zijn dat Chris Owings en veteraan Cliff Pennington. De strijd lijkt vooral te gaan tussen de jonge Gregorius en Owings. Owings doet het aan slag een stuk beter dan Gregorius deze lente en lijkt op dit moment de strijd te winnen. Gregorius heeft de vorm nog niet gevonden en hoewel hij defensief de betere is, zouden zijn tegenvallende prestaties met de knuppel hem wel eens zijn basisplaats kunnen kosten.

Op het roster van de Diamondbacks ontbreekt de beoogde Opening Day starter Patrick Corbin. De jonge lefty, die vorig seizoen zijn doorbraak beleefde, verliet afgelopen week zijn Spring Training start met pijn aan zijn elleboog en kreeg na een MRI te horen dat er een pees in zijn elleboog beschadigd is. Samen met het team moet hij nu beslissen of hij voor Tommy John surgery kiest en er ruim een jaar uit is of dat hij tijdje rust neemt om te kijken of de schade daarmee herstelt. Omdat ook nieuwe aanwinst Bronson Arroyo de seizoensstart zal missen, lijkt de kans groot dat toptalent Archie Bradley het seizoen zal openen als onderdeel van de starting rotation van de D’backs.

Net als de Diamondbacks zijn de Dodgers op dit moment onderweg richting Down Under en ook daar zijn wat opvallende beslissingen genomen. Zo neemt de ploeg met een gigantische payroll als mogelijke tweede honkman Chone Figgins mee, omdat men er nog niet van overtuigd is dat Cubaanse aanwinst Guerrero verdedigend sterk genoeg is om het tweede honk te bemannen. Gelukkig is Nederlander Kenley Jansen in topvorm en is hij gewoon de closer van de Dodgers in Australië.

Going Dutch

Er zijn in Spring Training dit jaar al 12 Nederlanders opgeroepen naar de hoofdmacht. Niet allemaal komen ze vaak in actie. Zo leken Hainley Statia, Shawn Zarraga (Brewers), Randolph Oduber (Nationals), Sharlon Schoop (Orioles) en Curt Smith (Cardinals) vooral opvulling voor split squad games in het geval van blessures, maar naast Didi en Jansen zijn er nog vier Nederlanders die in Spring Training voor hun team regelmatig in actie komen.

Jonathan Schoop blijft het voor de Baltimore Orioles goed doen en zou zo maar eens de startende tweede honkman kunnen worden. Roger Bernadina is in topvorm. De ‘Shark’ slaat .455 met twee doubles, twee triples en een home run, maar heeft de pech dat zijn grote concurrent voor een plek op het roster, Chris Heisey .412 slaat met 5 (!) home runs. Bernadina moet hopen dat iemand geblesseerd of uit vorm raakt. Toch is er ook een kleine kans dat hij het seizoen opent met de Reds als Mat Latos het seizoen moet beginnen op de disabled list. De Reds zouden dan vanwege het grote aantal rustdagen in april kunnen kiezen voor vier starters en zes bankspelers.

Simmons en Bogaerts zijn nog niet in echte topvorm (Simmons maakte gisteren zelfs een zeer onkarakeristiek foutje op een makkelijke grondbal), maar zij zijn beide vrijwel zeker van hun basisplaats en zij hoeven zich dus geen zorgen te maken.

Nooit eerder vertoond

Ik durf met enige zekerheid te zeggen dat je de onderstaande actie nog nooit eerder op een honkbalveld hebt gezien. Het oude gezegde “In honkbal zie je elke dag iets dat je nog nooit eerder hebt gezien’, blijkt eens te meer waar te zijn:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen