MLB update: Brian Wilson keert terug bij de Dodgers

Door

NLCS - St Louis Cardinals v Los Angeles DodgersDe laatste maanden van het seizoen 2013 stonden in het teken van baarden, de grootste en machtigste baard van allemaal heeft gisteren een nieuw contract getekend bij de Los Angeles Dodgers. Brian Wilson zal in 2014 als setup man voor Kenley Jansen 10 miljoen dollar verdienen.

Wilson verwierf faam als closer van de rivaliserende San Francisco Giants, maar dat team besloot hem geen nieuw contract aan te bieden, terwijl de excentrieke reliever herstellende was van een zware blessure. Uit wraak besloot hij vorig seizoen te tekenen bij de aartsrivaal. Dat leverde na een wedstrijd tegen de Giants het volgende tafereel op, waarin Wilson de Giants’ eigenaar vraagt om de World Series ring waar hij recht op had:

In Los Angeles gooide Wilson vorig seizoen na zijn terugkeer slechts 13.2 innings. Toegegeven, het waren goede innings waarin hij 2-1 ging met een ERA van 0.66 en 13 strikeouts, maar het is een erg kleine basis om een werper een contract met een jaarsalaris van 10 miljoen dollar aan te bieden.
Het is de prijs die de Dodgers moesten betalen om hem te gebruiken in een setup rol te gebruiken. Elders had Wilson wellicht als closer aan de slag gekund, maar voor dit geld is hij bereid een stap terug te doen. Samen met Jansen vormt hij zeer waarschijnlijk het sterkste duo aan de top van de bullpen in de hele league. Het contract bevat ook nog een player option voor 2015.

Cuba Libre?

De afgelopen week ging er op verschillende websites opeens het nieuws rond dat de Cubaanse regering nieuwe regels geïmplementeerd zou hebben, die ervoor zorgden dat het voor Cubaanse honkballers niet langer verboden zou zijn voor buitenlandse teams uit te komen. Veel Amerikaanse media namen het bericht snel over, maar interpreteerden het Spaanstalige bericht verkeerd en meldden dat dit wel eens een uitloop van ’s lands grootste talenten richting de MLB zou kunnen betekenen.

World Baseball Classic- San Diego Day 2Navraag bij de Amerikaanse journalist Peter C. Bjarkman (zijn werk is een aanrader), die gespecialiseerd is in Cuba en vooral het Cubaanse honkbal, leert ons dat spelers inderdaad wat vaker de kans zullen krijgen om, net zoals een aantal sterren dit jaar, voor teams in Mexico, Taiwan en misschien zelfs wel Nederland uit te komen. Zij mogen daar spelen wanneer zij beloven terug te keren naar Cuba en hun verdiensten (grotendeels) in te leveren bij de regering. Dat maakt het onmogelijk voor spelers om voor MLB-organisaties uit te komen, want die staan niet toe dat de salarissen direct doorgesluisd worden naar andere personen of zelfs regeringen.

Als Cubanen uit willen komen in de Major League, zullen zij het regime – net als eerder Chapman, Fernandez, Puig en alle andere Cubaanse Major Leaguers – moeten ontvluchten. Wellicht dat die kans iets groter is als zij in een andere competitie uitkomen dan de Cubaanse.

Short hops

  • Edward Mujica heeft een tweejarig contract getekend bij de Boston Red Sox. De Sox versterken daarmee hun bullpen. Vorig seizoen pakte Mujica als closer 37 saves voor de Cardinals, maar in het postseason werd hij op onverklaarbare wijze volledig gepasseerd. Nu tekent hij dus bij het team dat zijn voormalige werkgever in de World Series versloeg, zonder dat hij daarin ook maar een inning gooide.
  • De Milwaukee Brewers en Kansas City Royals hebben een akkoord bereikt over een trade waarin outfielder Norichika Aoki van Milwaukee naar Kansas gaat, terwijl linkshandige werper Will Smith de omgekeerde weg bewandeld. Op het eerste gezicht lijkt dit vooral voor de Royals een goede deal.
  • De Miami Marlins hebben na catcher Jarrod Saltalamacchia in Rafael Furcal een nieuwe versterking gevonden. Furcal, die het gehele vorige seizoen miste na een Tommy John operatie, zal voor de Marlins het tweede honk bemannen.
  • Ronald Belisario, voormalig setup man van de Dodgers, heeft een eenjarig contract getekend bij de Chicago White Sox. Hij zal bij de South Siders in 2014 3 miljoen dollar verdienen.
  • De Seattle Mariners zijn naar verluidt bereid om Robinson Cano een aanbieding van 9 jaar en 225 miljoen dollar te doen. Dat zou een behoorlijke verbetering zijn van het aanbod dat de Yankees hem gedaan hebben (7 jaar, 170 miljoen). Toch schijnt dit niet genoeg te zijn voor Cano en co, want de Mariners lijken alsnog afgehaakt te zijn in verband met de buitensporige eisen van Jay-Z.

Volgende week beginnen de Winter Meetings, dan zullen we hier ongetwijfeld meer over horen. Je leest het uiteraard op Sport Amerika!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen