Five Tools: vijf opvallende zaken in MLB

Door

Nu de eerste volledige week van het MLB seizoen er op zit, is het de hoogste tijd om even in te gaan op vijf opvallende momenten en gebeurtenissen.

CHRIS DAVIS

Laten we teruggaan naar 2013. Eerstehonkman Chris Davis van de Baltimore Orioles slaat een nieuw franchise record in de boeken. 53 keer slaat hij de honkbal het veld uit, het meeste van alle honkballers in dat seizoen. Het levert hem een All-Star plek op en hij eindigt zelfs op de derde plek in de MVP-verkiezing. De wereld ligt aan zijn voeten.

Tot zover het goede nieuws; Orioles-fans kunnen nu het beste even iets anders gaan doen.

Na dat seizoen gaat het met bijna alle statistieken bergafwaarts. Natuurlijk slaat Davis nog redelijk vaak een homerun, maar daar is alles mee gezegd. De lefty krijgt strikeout na strikeout om zijn oren en in 2018 heeft hij zelfs het laagste slaggemiddelde van alle gekwalificeerde slagmannen ooit: .168.

In 2019 gaat het zelfs nog een stap verder, voor zover dat al mogelijk was. Tot nu toe heeft hij 32 slagbeurten in het nieuwe seizoen gehad en geen enkele at-bat heeft in een hit geresulteerd. Een snelle rekensom leert ons dat hij dus een batting average van .000 heeft. Gecombineerd met een K-rate van 46.9% kunnen we zeggen dat hij in een slump zit. De slugger heeft het negatieve record van Eugenio Veléz (0 uit zijn laatste 46 slagbeurten) al verbeterd qua droogte.

Chris Davis, samen met zijn vrouw en Orioles-mascotte, in gelukkigere tijden. foto:caseycares.org

De Orioles zullen er alles aan doen om zijn mojo terug te brengen aangezien Davis in 2016 nog een grote contractverlenging heeft gekregen. In 7 jaar tijd zou Davis $161 miljoen verdienen en we zitten ongeveer halverwege dat contract. Normaliter zal een speler qua leeftijd snel achteruit gaan, maar het voordeel voor de Orioles is dat het niet slechter kan. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

TREVOR ROSENTHAL

Het lijkt al weer zo lang geleden dat Trevor Rosenthal één van de meest dominante relievers in de Majors was. In 2017 had hij een van zijn beste jaren uit zijn carrière. In dat jaar wierp hij een zeer respectabele statline van 14.35 K/9 en 3.78 BB/9, maar dat jaar zal vooral in de boeken gaan als het seizoen waarin de werper geblesseerd raakte. Zo erg dat de veel gevreesde Tommy John operatie er aan te pas moest komen, waardoor hij ook een groot seizoen van het 2018 zou missen. Aangezien zijn contract bij de Cardinals toch afliep, kon hij vervroegd een free agent worden.

Eenmaal hersteld van zijn blessure vond hij een nieuwe werkgever. De Washington Nationals waren op zoek naar een sterke arm en die dachten ze te vinden in Rosenthal. De club gaf hem $7 miljoen, maar inmiddels zal de front office van de hoofdstedelingen zich achter de oren krabben. De hardgooiende werper is namelijk de Chris Davis onder de pitchers.

In vier wedstrijden heeft hij nog geen enkele out kunnen maken. Zijn statistieken zijn een ware nachtmerrie: 0.0% K, 44.4% BB, 63.00 ERA. Zijn ERA geeft hem wel de kans op een nieuwe bijnaam: Buzz Lightyear, ERA to infinity and beyond. Wat er aan de hand is met de vlammenwerper weet niemand, maar de Nationals zullen blij zijn dat het een korte deal is.

KIMBREL EN KEUCHEL IN DE WW

Wat heeft 9 All-Star selections, 1 rookie of the year award, 1 Cy Young Award en 2 World Series ringen? Het werkloze pitchersduo Craig Kimbrel en Dallas Keuchel.

Als er één ding opvalt in de eerste week, is dat er een hoop ploegen nog prima pitching kunnen gebruiken. Zowel de starters als bullpen van verschillende teams krijgen al rake klappen om de oren (Red Sox) of zijn inmiddels geblesseerd (Dodgers). Des te moeilijker lijkt het voor Kimbrel en Keuchel te verkroppen dat ze nog zonder werk zitten. Natuurlijk vroeg Kimbrel een gigantisch contract en is hij ‘al’ 30 jaar.

Natuurlijk is Dallas Keuchel niet meer de pitcher die hij was toen hij de Cy Young award in 2015 won, maar laat er geen misverstand over bestaan: deze jongens horen thuis op een MLB-roster. De vraag is alleen wie er water bij de wijn gaat doen. Hapt er een paniekerige club toe? Dit wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

DE PIRATES VS REDS BRAWL

Afgelopen zondag was er weer eens een typische base-brawlDerek Diettrich, de tweede honkman van de Reds, sloeg een bal het stadion uit voor een homerun en bleef iets te lang genieten. Althans, als je Pirates-werper Chris Archer moet geloven. Een pitcher is natuurlijk de uitgelezen persoon om wraak te nemen en zo geschiedde. Archer gooide een fastball van 93 mph richting het lichaam van Diettrich in diens volgende slagbeurt. Hij miste, maar de Reds waren begrijpelijk not amused.

Wat er toen gebeurde, wordt in de volksmond inmiddels een waar kunstwerk genoemd. Beide banken stonden op en er werd wat getrokken en geduwd, totdat één man zich opwierp als een ware Braveheart. Nieuwbakken Red Yasiel Puig ging als een dolleman in zijn eentje richting de horde Pirates-spelers. Puig, die toch al bekend staat om zijn onvoorspelbare en onberekenbare capriolen, zorgde zo voor nu al één van de mooiste sportfoto’s van het jaar 2019.

Reds-outfielder Yasiel Puig trotseert een horde Pirates. (@MLBonFOX )

Zoals het een hype betaamt, is de eerste merchandise van dit voorval al beschikbaar. Een t-shirt met als opdruk de foto in een schilderijframe met de naam El Guerro Rojo vindt gretig aftrek in de omgeving van Cincinnati. Overigens begrijpen wij enigszins de woede van Puig. De wanstaltige petjes van de Pirates zouden bij ons ook als een rode lap op een stier werken. Puig is voor de duivel niet bang, dus voor volgend jaar willen wij een suggestie doen: Yasiel, plak nog een derde 6 op je shirt.

BAT FLIP BRYCE

Om het stuk toch nog met een positieve noot af te sluiten, gaan we het hebben over de nieuwe ster van Philadelphia: Bryce Harper. Waar hij tijdens Opening Day vooral opviel door zijn schoeisel, duurde het niet lang voordat hij zijn eerste homerun sloeg. Om het nog pikanter te maken, stond de matchup met zijn oude werkgever al vroeg in het seizoen op het programma. Na wat boegeroep van de tribunes was het tijd voor revanche.

In de achtste inning stond hij ironisch genoeg tegen oud-Phillies werper Hellickson. En wat er toen gebeurde zal niemand verbazen. Nadat hij de bal tot homerun promoveerde kwam er de verwachte bat flip van jewelste. Het was een bat flip in de orde van Jose Bautista tijdens de ALDS in 2015. Een bat flip zoals een bat flip hoort te zijn.

Strakke blik, rechte rug, knuppel met een vloeiende beweging weggooien en langs de honken lopen. Sindsdien weten de fans genoeg, Harper is een Phillie.

Coverfoto: NBC Sports

1 Reactie
  1. Lennart 5 jaar ago

    Ik mis de home steal on Sale by Lourdes Gurriel jr, toch wel opvallende zaak (A)

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen