De supporters van New York City FC zijn boos

Door

1483697_451997644973697_5441094762459425335_o
Elf wedstrijden, één overwinning, zes gelijkspelen en vier nederlagen. New York City FC heeft voorlopig nog niet het debuutseizoen waarop werd gehoopt. De supporters van de club zijn boos, maar gek genoeg niet over het voetbal van hun ploeg.

NYCFC speelde tot dusver zes wedstrijden in eigen huis. In totaal kwamen daar 161.012 toeschouwers af op die duels. Dat zijn net iets meer dan 27.000 toeschouwers per wedstrijd. Goed voor een vierde plaats op de ranglijst, na Seattle Sounders, Orlando City SC en Toronto FC.

Thuissupporters NYCFC

Ter vergelijking: New York Red Bulls haalt een gemiddeld aantal toeschouwers van 19.052 per thuiswedstrijd. Die ploeg speelt in New Jersey. Volgens insiders de reden dat een groot aantal voetbalsupporters uit New York kiezen voor NYCFC. De club van David Villa en (binnenkort) Frank Lampard is populair in The Big Apple.

Het enthousiasme is groot. Hoewel NYCFC zondag met 2-2 gelijk speelde tegen Chicago Fire, vierden supporters naast Yankee Stadium, midden op straat, een feestje. Door de late gelijkmaker van rookie Khiry Shelton voelde de puntendeling als overwinning. Dus werd dat ook zo gevierd: fans schreeuwden leuzen, zwaaiden met sjaaltjes en hielden trots een vlag van de club in de lucht.

Het spontane feestje werd plotseling verstoord door een politieman, die heel rustig de feestmassa inloopt en twee (willekeurige) mannen meeneemt. Het tweetal wordt tegen een politieauto gedrukt en in de boeien geslagen. Kijk zelf maar of het terecht is dat ze worden opgepakt.

Als ze vragen waarom ze worden opgepakt, zegt de agent: “for being an asshole”. Ze hebben inmiddels een aanklacht gekregen voor ‘wanordelijk gedrag’.

Het is niet het eerste incident in en rond het Yankee Stadium. Sommige fans zijn tijdens thuiswedstrijden uit het stadion gezet door de beveiligers, volgens betrokkenen omdat ze zouden schelden en vloeken bij tegendoelpunten (en die vallen nogal eens). Bij de New York Yankees wordt dat niet getolereerd en dus ook niet bij NYCFC.

11194575_451997841640344_7234278764008571522_o

De club zegt niks te kunnen betekenen in het conflict tussen de supporters en de veiligheidsdiensten. De beveiligers zijn voetbal en alles wat daar bij komt kijken (geschreeuw, gescheld en ander lawaai) nu eenmaal niet gewend. Eigenlijk is er maar één oplossing voor de onenigheid: een eigen stadion. NYCFC heeft echter moeite met het vinden van een plek voor een eigen arena.

David Villa en zijn kompanen wachten ondertussen al negen wedstrijden op een overwinning, dus de kans dat het gescheld af zal nemen lijkt voorlopig nihil. Misschien doet een driepunter wonderen, maar tot die tijd zullen dit soort incidenten zich waarschijnlijk blijven voordoen. Tot ongenoegen van de fanatieke fans.

Yankee Stadium
Yankee Stadium

Ook leuk om te lezen