MLS West Recap: Seattle, Portland en Kansas naar de play-offs

Besler-Gio

Afgelopen nacht was het Decision Day in de MLS. De laatste speeldag van de reguliere competitie werd afgewerkt en er viel nog heel wat te beslissen. In deze recap overlopen we de wedstrijden die gespeeld werden in de Western Conference. Wilt u de wedstrijden uit het Oosten ook bekijken? Dat kan hier.

Sporting Kansas City – Los Angeles Galaxy 2-1
Sporting Kansas had het zich onnodig moeilijk gemaakt door afgelopen woensdag te verliezen van de rode lantaarn. Nu waren ze bijna verplicht om te gaan winnen van LA Galaxy, toch één van de topploegen in de MLS. LA Galaxy stond voor deze speeldag op een tweede plek en hoopten dat zo te houden. Sporting Kansas begon het best aan de wedstrijd en werd daarvoor beloond in minuut 38 door een doelpunt van Ellis. De vreugde was echter van korte duur, want vlak voor rust scoorde Robbie Keane – hoe kan het ook anders – de gelijkmaker. De tweede helft was opnieuw vrij gelijkopgaand, maar dat belette Dwyer niet om er 2-1 van te maken. LA Galaxy stond nu virtueel vijfde en gingen nu alles of niets gaan spelen. Dat leverde niets meer op en zo won Kansas met 2-1 en mogen zij als zesde team de play-offs in. Een hele opluchting na de nederlaag van afgelopen week.

FC Dallas – San Jose Earthquakes 2-1
FC Dallas moest beter doen dan concurrent New York wou het de Supporters’ Shield winnen. Eerste zaak was dus maken dat ze wonnen. Tegen San Jose zou dat niet makkelijk worden, want de Quakes maakten nog kans op een plek in de play-offs. Enkele weken terug leek dat nog onwaarschijnlijk, maar na een mooie comeback was dit nog mogelijk. En San Jose begon ook goed aan de partij. Na 13 minuten spelen bracht Amarikwa zijn ploeg op 0-1, een serieuze streep door de rekening van FC Dallas. Maar de thuisploeg herpakte zich en via Mauro Diaz en Ulloa gingen ze erop en erover, Dallas won na een lastige partij met 2-1. Helaas voor hun won New York ook en ging de Supporters Shield dus naar de Red Bulls.

Seattle Sounders – Real Salt Lake 3-1
Seattle was nog niet zeker van de play-offs, maar hoopten dit op de laatste speeldag toch van te verzekeren door te winnen van Salt Lake. De Sounders begonnen verschroeiend aan de wedstrijd, na amper 20 minuten spelen stond het al 3-0. Dempsey bracht de thuisploeg al vroeg op 1-0, waarna Pappa en opnieuw Dempsey de score aandikten. Real Salt Lake had niets meer te winnen – playoffs halen is al een tijdje niet meer haalbaar – en dat zag je. Seattle kon de wedstrijd rustig uittikken, al scoorde Luis Gil nog een eerredder voor Salt Lake. De wedstrijd eindigde op 3-1 en met deze drie punten stijgt Seattle naar de vierde plek en krijgen ze het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs.

Vancouver Whitecaps – Houston Dynamo 3-0
Vancouver begon voortvarend aan het seizoen en stonden daardoor ook lange tijd op kop in het Westen, maar de laatste weken/maanden waren ze compleet uit vorm en zakten hiermee enkele plaatsen in het klassement. Voor Houston zat het seizoen er in principe op, dus was dit een uitgelezen kans voor Vancouver om nog eens de drie punten te pakken, wie weet viel er nog iets uit de kast in het klassement…

Vancouver had eigenlijk – zoals verwacht – niet veel problemen met Houston. In de eerste helft ging het nog gelijkopgaand en gingen we gaan rusten met een brilscore, maar in de tweede helft beslisten de Whitecaps om een versnelling hoger te schakelen en dat resulteerde meteen in doelpunten. Kekuta Manneh bracht Vancouver op het uur op voorsprong, waarna zijn ploeggenoten Waston en Koffie zijn goede voorbeeld volgden. Vancouver won met 3-0 en door de uitslagen op de andere velden worden ze hierdoor alsnog tweede en hoeven ze de eerste ronde van de play-offs niet te spelen! Een beloning voor hun sterke beginperiode dit seizoen.

Portland Timbers FC – Colorado Rapids 4-1
Portland was ook nog niet zeker van de play-offs, met Colorado kregen ze een relatief makkelijke tegenstander voorgeschoteld. In de MLS is geen enkele wedstrijd, vraag het maar aan Sporting Kansas. Zij verloren woensdag onverwachts van Colorado. Portland hoopte dat te vermijden en greep meteen de Rapids bij de keel. Dat leverde al snel de voorsprong op na een doelpunt van Nagbe. Acht minuten later kon Badji echter al gelijkmaken en zo kon Portland opnieuw beginnen. De rest van de wedstrijd ging gelijk op, maar het bizarre was dat de resterende doelpunten allemaal voor één ploeg waren. Eerst maakte Nagbe, met zijn tweede van de avond, er 2-1 van voor Portland. In de tweede helft zorgden Villafaña en Adi voor de doodsteek.

Eindstand Western Conference
west

Play-Offs
Nu de reguliere competitie erop zit, stroomt de top zes – samen met de beste zes teams uit het Oosten – door naar de play-offs om daar te gaan strijden voor de MLS Cup. De top twee is vrijgesteld voor de eerste ronde en gaat dus rechtstreeks door naar de Conference Semifinals. De nummer drie neemt het thuis op tegen de nummer zes. De vierde in de stand ontvangt thuis het team dat op de vijfde plaats eindigde.