Nieuwkomers in de MLS: Minnesota United & Atlanta United

Door

minnesota united

Dit jaar mogen Minnesota United FC en Atlanta United FC voor het eerst meedoen aan de Major League Soccer, maar wat mogen we verwachten van deze ploegen? Welke spelers zijn de moeite waard om te bekijken? En hoe zijn de clubs eigenlijk tot stand gekomen?

Minnesota United FC
Minnesota United FC heeft hun bestaan te danken aan de Minnesota Thunders die in 1990 door Buzz Lagos en Tom Engstrom zijn opgericht. In 2009 werd bekend gemaakt dat de “Thunders” zou worden opgeheven. Omdat National Sports Center het professioneel voetbal in Minnesota graag wou behouden werd in 2012 de NCS Minnesota opgericht met als doel deelname aan de nieuwe North American Soccer League (NASL). Drie maanden en vier dagen later was al de eerste wedstrijd tegen de Vancouver Whitecaps (2-0 verlies).

Op 9 januari 2012 kwam er een nieuw tijdperk, er kwam een nieuw logo en een nieuwe naam: Minnesota Stars FC. Later dat jaar op 8 november werd bekend dat William McGuire de club had gekocht. McGuire besloot het niet rustig te doen en veranderde in 2013 opnieuw de naam, Minnesota Stars FC ging voortaan verder onder de naam Minnesota United FC.

Op 25 maart 2015 was Minnesota United geselecteerd als een van teams voor de uitbreiding van de Major League Soccer in 2017. Mede omdat Los Angeles FC nog niet klaar was voor de MLS kreeg Minnesota United op 19 augustus 2016 groen licht om mee te doen aan de MLS in 2017.

Sterspeler: Christian Ramirez
Een speler om in de gaten te houden dit seizoen is spits Christian Ramirez. Ramirez speelt al sinds 8 januari 2014 bij Minnesota United FC en kende een moeilijke start bij Minnesota nadat hij op de bank moest beginnen. Nadat Pablo Campos, de toenmalige spits, een blessure opliep kwam Ramirez in het veld.

Een paar minuten nadat hij in het veld was gekomen had hij al de toon gezet door gelijk te scoren. Ramirez z’n succes leverde hem tot nu toe drie NASL Best XI awards en twee gouden schoenen op. Ramirez heeft tot nu 51 doelpunten gemaakt in drie seizoenen in de NASL, en de spits zal er dan ook op gebrand zijn om zich in de MLS te gaan bewijzen.

Verwachtingspatroon
Dit seizoen mogen we nog niet al te veel verwachten van Minnesota United. Minnesota zal dit seizoen vooral moeten gebruiken als een testseizoen, kijken waar het goed gaat en kijken waar het fout gaat. Vervolgens kunnen ze in de transferperiode nieuwe spelers aantrekken voor de plaatsen in het veld waar het fout gaat. Hierdoor kan Minnesota wellicht volgend jaar mee gaan doen voor de play-offs. Maar zoals de 5-1 nederlaag tegen Portland van vandaag laat zien, moet de ploeg zich hier dit jaar nog niet op richten.

Atlanta United FC

Atlanta United FC
Het verhaal van Atlanta United FC begint in 2008. Atlanta Falcons-eigenaar Arthur M. Blank bracht met zijn AMB Group een bod uit voor een MLS-franchise in Atlanta, dit bod werd echter begin 2009 al teruggetrokken vanwege het onvermogen om een stadion te bouwen. Ondanks dat het bod werd teruggetrokken had Dan Courtemanche, executive Vice President van de MLS, op 10 juli dat jaar gezegd dat er geregeld met Blank werd overlegd over de potentie van Atlanta in de MLS wanneer deze zich zal uitbreiden.

Toen in mei 2011 de Atlanta Trashers (NHL-team) verhuisde naar Winnipeg en verder gingen als de Winnipeg Jets begon de discussie weer over de uitbreiding van een MLS-team in Atlanta. Een jaar later in mei 2012 werd door MLS-commissaris Don Garber bekend gemaakt dat Atlanta een van de drie clubs zal zijn voor de toekomstige uitbreiding. Rond mei dat jaar ging ook het plan voor een nieuw stadion van de Falcons door een goedkeuringsproces. Toen Blank zijn plan voor het nieuwe stadion van de Falcons presenteerde aan de seizoenkaarthouders van de Atlanta Falcons werd bekend gemaakt dat dit stadion weleens zou kunnen helpen voor een MLS-team in Atlanta.

In maart 2013 zijn de stad Atlanta en de Falcons tot een overeenkomst gekomen op financieel gebied. Twee maanden later in mei heeft het Georgia Department of Economic Development Board een bedrag van dertig miljoen dollar in obligaties goedgekeurd ter financiering voor de aankoop van de grond voor het stadion. Het stadion zou in 2017 klaar moeten zijn en zou beschikbaar moeten zijn voor professioneel voetbal.

Op 16 april 2014 maakte Blank bekend dat Atlanta een MLS-team zou krijgen en in de competitie van 2017 zou uitkomen. Op 7 juli 2015 werd bekend gemaakt dat het MLS-team van Atlanta ‘Atlanta United FC’ zou gaan heten.

Sterspeler: Miguel Almirón
Een speler waar veel van wordt verwacht bij Atlanta United is Paraguyaans international Miguel Almirón. Almirón die afgelopen zomer nog in verband werd gebracht met Arsenal, koos er uiteindelijk voor om in de MLS te spelen bij Atlanta United.

Atlanta betaalde in totaal zeven en een half miljoen euro voor Almirón die overkwam van het Argentijnse Club Atlético Lanús. Hij staat bekend als een speler met veel potentie en een prima positiespel, en zal dan ook een grote rol gaan spelen in het succes van Atlanta United FC.

Verwachtingspatroon
Waar Minnesota United nog de kat uit de boom kijkt in het eerste seizoen lijkt Atlanta United al gelijk mee te willen doen voor de play-off plaatsen. Atlanta heeft terecht zijn zinnen gezet op plaats zes in de Eastern Conference, een plaats die recht geeft op play-off voetbal voor het kampioenschap. Atlanta heeft inmiddels vele spelers aangetrokken, veelal jong, maar ook wat ouder. De balans in het team lijkt dan ook op het eerste oog prima.

Toch is de MLS met deze uitbreiding weer net iets interessanter geworden, en de komende tijd zal ook SportAmerika zeker weer meer aandacht gaan besteden aan de voetbalcompetitie van Amerika!

Ook leuk om te lezen