Dario Franchitti wint spectaculaire Indy 500

Door

ESPN zei het en zei het ’t beste: “Dan Wheldon kon zijn derde Indianapolis 500 nooit meer winnen. Dario Franchitti deed het daarom voor hem.”

Dan Wheldon was vorig jaar na een bizarre eindfase de winnaar van zijn tweede Indy 500 geworden, maar in de laatste race van het seizoen in Las Vegas sloeg het noodlot toe en kwam de sympathieke Brit om het leven. Hij was een man met veel vrienden in het veld en zij wilden allemaal voor hem winnen.

Het zouden uiteindelijk drie vrienden worden die het podium mochten bestijgen. Dario Franchitti (foto; met zijn team en echtgenote actrice Ashley Judd), zijn teamgenoot Scott Dixon en Tony Kanaan. Drie veteranen van de Amerikaanse ovals en drie mannen die deze sport populair maakten en hielden de afgelopen moeilijke jaren. Zij vochten, samen met Takuma Sato, een spannend duel uit in de eindfase, dat eindigde met een crash van Sato en winst voor Franchitti.

Het is de derde keer dat Franchitti wint in Indianapolis en het was de derde keer dat hij wint onder de gele vlag door een klapper in de laatste rondes. Dat zal hem en zijn vrienden echter een zorg zijn. Het gaf hen namelijk een nieuwe kans om hun vriend Dan te eren en zijn gezin opnieuw een stukje verwerking te bieden.

Het was zo’n raceweekend dat de einduitslag ondergeschikt was aan het gevoel, omdat de race liep zoals het liep. En ach, dat Franchitti’s move richting Sato in de laatste ronde misschien niet de meest nette oplossing was, dat zullen de meeste mensen spoedig weer vergeten zijn.

Bekijk hieronder de spectaculaire finish van de 2012 Indy 500:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen