Finnish Flash tekent bij in Anaheim

Door

Na het afscheid van Nicklas Lidström waren de ogen van de NHL al enige tijd gericht op Teemu Selänne. De Finse forward mag dan wel 42 jaar oud zijn, hij bewees afgelopen jaar met 26 goals en 40 assists nog altijd met de beste mee te kunnen en voegt daarom nog een jaartje toe aan zijn illustere carriere. De pijlsnelle Selänne, die ook wel bekend staat als de Finnish Flash, is daarmee de oudste actieve speler in de NHL op dit moment.

Selänne werd in 1988 als 10th overall pick gedraft door de Winnipeg Jets, voor wie hij van 1992 tot 1996 uitkwam. Daarna verkaste hij naar de (toen nog) Mighty Ducks of Anaheim, met wie hij – op een korte break bij San José en Colorado na – ongekende furore zou maken. Niet dat de Fin in Winnipeg niet in de spotlight had gestaan, want in zijn rookieseizoen scoorde Selänne een ongekende 76 goals in 84 wedstrijden. Een record dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer verbroken zal worden. Vooral als je weet dat de huidige topscorers, niet eens de rookies, met moeite de zestig doelpunten halen.

Hij staat ook bekend als een absolute gentleman. Zelden overtredingen, een icoon van de sport en altijd betrokken. Legendarisch is het verhaal dat Teemu in 2007 tijdens het dagelijkse persmomentje vertelde over een terminaal zieke vriend, die hij sterkte wilde wensen en de puck had beloofd als hij een hattrick zou scoren voordat zijn kameraad zou overlijden. Welgeteld één dag later nam Selänne drie van de vijf doelpunten van die avond voor zijn rekening. Het was zijn eerste hattrick in zes jaar.

Selänne won in 2007 met de Anaheim Ducks zijn enige Stanley Cup, maar is veelvoudig All-Star en was de eerste speler die ouder dan 35 jaar twee seizoenen op rij minstens veertig doelpunten maakte. Fans in Anaheim en ver daarbuiten zullen daarom opgelucht zijn dat ze nog minstens één seizoen van de Finnish Flash mogen genieten. Hij tekende voor 1 jaar bij en zal dit seizoen $4,5 miljoen dollar verdienen.

Welcome back, Teemu.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen