Cuban en Mavericks krijgen het moeilijk

Door

Het grote plan was een dubbelslag deze zomer. Eerst Deron Williams wegkapen bij de Brooklyn Nets en daarna zou Dwight Howard in zijn kielzog volgen. Met dit duo, en Dirk Nowitzki al aanwezig, zouden de Mavs na een jaar voor spek en bonus spelen weer meestrijden om de titel. Met de Big Three onder contract zou het een eitje zijn om free agents te verleiden voor Dallas te komen spelen.

Zou. Want een bijna zekere deal met Williams werd op het laatste moment teniet gedaan door een slagvaardige move van de Nets die Joe Johnson binnenhaalden. Waar eigenaar Mark Cuban al zijn zinnen op Williams had gezet en daarna pas verder wilde kijken, waren ze in Brooklyn net iets slimmer. Ineens viel het hele plan in duigen, aangezien D-Will toch besloot in New York te blijven. Hiermee was een eventuele komst van Howard ook van de baan. En net toen Cuban zijn koers wilde wijzigen zagen de beide Jasons er ook geen heil meer in. De oude krijgers kozen hun eigen pad; Terry vertrok naar de Celtics en Kidd naar de Knicks.

Na de schitterende zege op de Miami Heat in de NBA-finale van 2011 en het eerste kampioenschap van de Mavs besloot Cuban in al zijn wijsheid om met de Mavs de koers van ruimte in de salary cap te volgen in plaats van het seizoen erop met hetzelfde team nogmaals om de titel te strijden. Tyson Chandler, DeShawn Stevenson, J.J. Barea en Caron Butler konden allemaal vertrekken. Wat volgde was een matig jaar, waarin Dirk Nowitzki en co nooit in de buurt kwamen van het kampioenschap. Dat de play-offs werden gehaald was al een wonder. Daarin werd dan ook in de eerste ronde pijnlijk met 4-0 verloren van de Oklahoma City Thunder.

De Mavs leken de grote verliezers te worden deze zomer. Iedereen vertrokken en Nowitzki in zijn nadagen ongelukkig. Maar ineens gloort er weer hoop voor Dallas. Titelkandidaat zijn ze nog niet, maar in elk geval lijkt er een team te ontstaan dat serieus mee kan spelen om de play-offplaatsen. Nowitzki´s landgenoot en All-Star Chris Kaman werd aangetrokken, een verrassende deal met de Indiana Pacers leverde de Mavs Darren Collison en Dahntay Jones op en de teleurstellende center Brendan Haywood werd afgestoten.

De pijlen van Cuban zijn nu gericht op het binnenhalen van Elton Brand. Mocht dat lukken dan hebben de Mavs een aardig front court met Nowitzki, Kaman en Brand. Mocht de deal met Brand niet rondkomen, dan hoopt Dallas op Luis Scola. De speler van Houston Rockets dreigt op straat gezet te worden door zijn huidige club in een poging plaats te maken voor Dwight Howard. Al met al eindelijk wat positief nieuws rond de Mavericks.

Echter, alle contracten van de nieuwelingen zijn relatief laag en verlopen veelal volgende zomer. Mark Cuban hoopt nog steeds dat hij volgend jaar wél een grote vis binnen kan halen, iets wat deze zomer niet lukte. Jammer voor Nowitzki dat de Mavs vast blijven houden aan dit plan, want de kans dat Chris Paul of Andrew Bynum volgend jaar de Clippers of Lakers vaarwel gaan zeggen voor een deal bij Dallas lijkt niet heel aannemelijk. Gelukkig voor Dirk heeft hij die ring al om zijn vinger.

Ook leuk om te lezen