AL MVP: Kroondrager vs. Wonderkind

Door

Miguel Cabrera of Mike Trout. De kroondrager versus het wonderkind. Wat een heerlijke discussie. Daarom heeft SportAmerika redacteuren Ingmar Meijer en Jurian Ubachs gevraagd om partij te kiezen en hun AL MVP pick met huid en haar te verdedigen.

‘You can go with this or you can with that. You can go with this, cause this kinda phat.’

Jur, als je deze line van het New Yorkse rapduo Black Sheep loslaat op de MVP-race in de American League is overduidelijk dat Miguel Cabrera de ‘this is’.

Ik schets je gewoon de stats: .330, 139 RBI’s en 44 homers. Niemand, maar ook dan niemand wist het op deze drie, niet zulke onbelangrijke baseball-fronten beter te doen dan Miggy. Om ’t in Louis van Gaal-termen tegen je te zeggen: ‘hij is de beste van het slaggemiddelde…’ Nou ja, de rest kan je denk ik zelf wel invullen.

In een door cijfers gedomineerde sport zijn deze stats allesbepalend en veelzeggend. Met deze prestaties heeft de slugger de Triple Crown gewonnen. Iets dat 45 jaar geleden voor het laatst gebeurde. In 1967 was dat Carl Yastrzemski. Dat feit op zich; geeft al aan hoe bijzonder ’t is wat de Venezolaan in 2012 heeft gedaan.

Miggy heeft zichzelf dus ook nog ‘ns in de geschiedenisboeken geknuppeld. In datzelfde hoofdstuk staan namen als Lou Gehrig, Ted Williams en Micky Mantle. In al mijn bescheidenheid meen ik te weten dat deze mannen grootheden zijn. Daar heeft Cabrera zich tussen ‘geslagen’! Op dat niveau zit Trout nog lange niet.

Wie Cabrera zegt heeft ’t inderdaad vooral over de aanval. Maar goed, aanvallers staan nou eenmaal meer in de sportschijnwerpers. Met scoren win je wedstrijden, met ongelooflijke gems voorkom je nederlagen! Als een ‘verdediger’ zich de beste van een seizoen of toernooi mag noemen, dan houdt dat in dat het niveau over de hele lijn bedroevend was. Ik zeg: Dieter Eilts op het EK van 1996. My point!

Overigens is de zevenvoudig All-Star een zekerheidje in de hot corner. Hij is atletischer dan je denkt. Betrouwbaar zijn – dertien errors in 156 wedstrijden – is waardevoller dan spectaculair willen zijn. (IM)

Objection! Sustained, and here’s why, Ing:

Vier potjes kwamen de Angels tekort Ingmar, om het postseason te halen. Vier potjes die makkelijk te herleiden zijn naar de 6-14 opening die de Los Angeles Angels lieten noteren toen Mike Trout, beter bekend als ‘de aankomende MVP’, nog in de Minors rondliep.

Trout kwam, de Angels kregen de ontbrekende ‘spark’ en gingen de rest van het jaar 83-59. Had Los Angeles dat gemiddelde in de eerste vier weken al gehad, dan had Texas inmiddels thuis voor de televisie gezeten. Niet Trouts schuld natuurlijk; toen hij erbij kwam was Texas al met negen potjes voorsprong aan de horizon verdwenen. To Trout or not to Trout? In Anaheim hebben ze een dure les geleerd dit jaar.

Mike Trout is een fenomeen, een toptalent dat maar eens in de zoveel tijd langskomt. Dat vertaalt zich naar indrukwekkende statistieken, maar die ziet iedereen. Een .326 slaggemiddelde, 30 homeruns en 83 RBI’s is niet mis, maar oké: ja, lager dan Cabrera. Die nooit een honk steelt, wat Trout 49 keer lukte in 54 pogingen.

Daarnaast heeft Trout de Wins Above Replacement-statistiek aan zijn zijde. Simpel gezegd: als niet Trout maar een willekeurige andere speler zou hebben gespeeld, zouden de Angels 10,7 overwinningen inleveren. Geen enkele speler in de MLB noteerde dit jaar een hogere WAR. Ter vergelijking, Ingmar: jouw vriendje Miggy kwam op 6,9 uit.

De Triple Crown is leuk, maar niet zaligmakend. Laten we niet vergeten dat de veelzijdigheid die Trout heeft getoond een ander type speler vraagt dan het type dat Cabrera is. De derde honkman kan lekker meppen, maar moet wel geholpen worden door mensen die op de honken komen om de Tigers écht verder te helpen.

Trout staat er negen van de tien keer zelf, loopt dan zelf maar vast naar het tweede honk, en mept daarnaast ook zelf nog een zwikkie binnen. Offense entertains, defense wins games, en Trout doet beide. De pure klasse en ideale mix van snelheid, defensieve kwaliteiten, power en contact die Trout in 2012 heeft geëtaleerd maken hem dan ook de enige juiste AL MVP. (JU)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen