Canucks ruim langs kwakkelende Wild

Op papier stond er donderdagavond een echter topper in de Northwest Division op het programma. De nummer een, de Vancouver Canucks, ging namelijk op bezoek bij de nummer twee, de Minnesota Wild. Maar als je naar het puntenaantal kijkt van beide teams zou je dit niet zeggen.

Voor de onderlinge ontmoeting hadden de Wild namelijk een achterstand van dertien punten. In de Western Conference is de afstand tussen de twee teams daarom ook veel groter; waar de Canucks op de tweede plaats staan, bevinden de Wild zich slechts op de negende plek.

De lage klassering van de Wild komt voornamelijk door de slechte resultaten van de afgelopen twee maanden. Na een zeer sterk begin aan de competitie haalden de mannen van coach Mike Yeo slechts vijftien punten sinds half december. Tegen de ‘concurrent’ uit de eigen divisie wilden ze dus maar al te graag laten zien dat ze het hockey nog echt niet waren verleerd.

De thuisploeg begon dan ook bijzonder voortvarend aan het duel met de Canadezen. Dany Heatley vond al na dertien seconden het doel en zette hiermee een franchiserecord neer. Helaas voor de Wild was hiermee het hoogtepunt voor hen alweer geweest. Alleen in de eerste minuten mochten zij namelijk iets van aanspraak maken op de overwinning, maar langzaam maar zeker namen de bezoekers de controle over de wedstrijd over en gaven die in het restant eigenlijk niet meer af.

Nog voordat de eerste periode ten einde was gekomen, hadden de Canucks hun achterstand alweer omgebogen in een voorsprong. Na een kwartier trok uitblinker Daniel Sedin de stand gelijk tijdens een power play-situatie en vlak voor de zoemer schoot Maxim Lapierre de 1-2 achter goalie Niklas Backstrom vanuit een rebound.

Vroeg in de tweede periode breidde Henrik Sedin de voorsprong nog verder uit door na een mooi uitgespeelde aanval de puck in twee instanties in het lege doel te schuiven. In deze fase werd het overigens pijnlijk duidelijk waarom de Wild zo weinig wedstrijden weten te winnen de laatste tijd.

Waar zij in hun laatste drie wedstrijden in totaal slechts drie keer wisten te scoren, kwamen ze ook deze avond niet tot veel aanvallen. Sterker nog, in een tijdsbestek van 25 minuten verdeeld over het eerste en tweede bedrijf kwam de thuisploeg slechts tot één schot op doel, waarbij het tien minuten duurde voordat ze hun eerste schot in de tweede periode afvuurde.

In de derde periode beslisten de Canucks definitief de wedstrijd toen Manny Malhotra een schot van Kevin Bieksa dusdanig van richting veranderde dat de puck achter Backstrom in het doel verdween. De Wild deden later nog wel iets terug via een power play-goal van Devin Setoguchi, maar ruim een minuut voor het einde van de wedstrijd werd de eindstand op 2-5 bepaald door een empty netter van Ryan Kesler.

Coach Yeo was op zijn zachtst gezegd niet tevreden met het spel van zijn team en daarmee doelde hij niet alleen op deze avond: „We spelen echt belabberd de laatste twee maanden. We zijn echt slecht en te veel spelers laten niet genoeg zien. Ik maak me ook echt zorgen over het feit dat we aan wedstrijden beginnen en dat dan niet iedereen doordrongen is van het feit dat we er volledig voor moeten gaan.”

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Minnesota Wild en de Vancouver Canucks: