Patriots hebben geen moeite met Chiefs

Door

Met nog zes minuten te gaan in de confrontatie tussen de Patriots en de Chiefs gebeurde er iets bijzonders. Een dump-off pass naar Wes Welker, goed voor een paar yards. Hetzelfde passje dat we al zo vaak hebben gezien sinds de komst van Welker in New England. Het betekende de 88ste wedstrijd op rij waarin Welker minimaal één reception had. Maar het was pas zijn eerste catch van de wedstrijd, en dat diep in het vierde kwart.
De Patriots hebben de man die de receiversranglijst aanvoert kennelijk niet eens zo hard nodig. Tight end Rob Gronkowski ving slechts vier passes, maar die waren in totaal wel goed voor 96 yards én twee touchdowns. Alleen Jimmy Graham van New Orleans in de NFC heeft meer yards achter zijn naam, maar Gronkowski heeft al tien touchdowns. Hij is een nachtmerrie voor verdedigingen. Hij is sterk genoeg om aan de defensive line te ontsnappen, snel genoeg om aan de linebackers te ontkomen en simpelweg te groot om door een safety of corner te kunnen worden getackled.

Gronkowski was echter niet de enige mismatch op het veld. Bij absentie van voormalig Patriot Matt Cassel nam Tyler Palko de honeurs waar. Die passte weliswaar twee yards meer dan Tom Brady (236 tegen 234), hij gooide ook drie interceptions. Twee daarvan belandden in de handen van Kyle Arrington. Daarmee heeft de geplaagde New England verdediging toch de cornerback in de gelederen met de meeste interceptions in de NFL; zeven.

Na twee nederlagen op rij tegen de Steelers en de Giants leken de Patriots de weg kwijt te zijn, maar na de overwinningen op de Jets en de Chiefs staan ze met een 7-3 record weer gedeeld bovenaan in de AFC. Afgezien van de twee TD’s van Gronkowski scoorden de Pats middels een punt return van Julian Edelman en een korte rush van Shane Vereen. De eindstand kwam daarmee op 34-3.

Brady zelf kende een moeilijk begin. De offensive line van New England is één van de betere in de NFL, maar hadden vooral in het tweede kwart moeite met de sterk spelende defensive line van de Chiefs. Brady verloor de bal één keer en werd een aantal keer gesackt. Hij wist aan de druk te ontsnappen met een aantal goede screen-passes naar BenJarvus Green –Ellis, wat de Chiefs dwong om het wat rustiger aan te doen.

De eerste touchdown pass van Brady naar Gronkowski was daar een direct resultaat van. Linebacker Derrick Johnson hapte op de play action en liet de enorme tight end uit zijn rug ontsnappen. Die had maar liefst 52 yards vrije doortocht naar de endzone, want de poging van safety Lewis telling we gemakshalve niet mee.

Bij de tweede touchdown van Gronkowski lette Johnson wél goed op Gronkowski en probeerde hij hem vlak voor de endzone met een enorme tackle neer te halen. De tight end werd wel gelanceerd, maar had genoeg momentum om in de endzone te landen. Het betekende zijn tiende touchdown van het seizoen, waarmee hij het totaal uit zijn rookie seizoen al heeft geevenaard. Hij had slechts 26 wedstrijden nodig om tot twintig touchdowns te komen en dat is een nieuw record voor de tight end positie. In de redzone staat er simpelweg geen maat op “Gronk”.

 

foto: providencejournal.com

 

Ook leuk om te lezen