NBA Draft: Austin Rivers

Door

De NBA Draft 2012 nadert. Donderdag worden in New Jersey zestig talenten gekozen door de dertig NBA-teams. Sport Amerika bekijkt in de komende dagen enkele toptalenten, presenteert een SportAm Mock Draft voor de lottery picks (nrs. 1 tot en met 14) en volgt het nieuws op de voet. 

Het is 84-82 in het voordeel van de North Carolina Tar Heels. Er is nog tijd voor één aanval, tijd genoeg voor de Duke Blue Devils om in het hol van de leeuw een overwinning te pakken op de aartsrivaal. Freshman Austin Rivers krijgt de bal en dribbelt na een screen van Mason Plumlee naar de zijkant van het veld. Nu heeft hij de minder bewegelijke center Tyler Zeller tegenover zich staan. Rivers dribbelt nog een keer en gaat voor de driepunter in de buzzer. Swisss. Ballgame Duke!

Rivers wordt besprongen door zijn teamgenoten, alsof ze net het NCAA Tournament hebben gewonnen. Fans van de Tar Heels kijken er vol ongeloof naar, behalve een plukje donkerblauw op de tribune, daar viert de familie Rivers feest, inclusief vader Doc Rivers, coach van de Boston Celtics. Het is 8 februari 2012 en iedereen weet nu wie de 19-jarige Rivers is dankzij zijn game-winner en 29 punten tegen North Carolina.

Hoe gaaf zou het zijn als Rivers voor zijn vader gaat spelen bij de Celtics? Weinig kans. Boston mag in de komende NBA Draft pas als 21e en 22e kiezen en Rivers is een te goede speler om zo ver weg te zakken in de eerste ronde. Rivers kende een goed seizoen voor Duke, scoorde gemiddeld 15.5 punten, pakte 3.4 rebounds en deelde 2.1 assists uit in 33 minuten speeltijd. Maar net zoals Kyrie Irving maakt ook Rivers na één seizoen college de overstap naar de NBA.

Raptors of Hornets

Rivers blaakt van het zelfvertrouwen, is een goede schutter van afstand, kan goed dribbelen, heeft een actie inside en in het bezit van een killer instinct op het veld. Hij moet werken aan zijn defense, schotselectie en heeft de neiging om zijn medespelers soms uit het oog te verliezen. ESPN ziet in Rivers een nummer 10 pick, terwijl Sports Illustrated hem als 8e gekozen ziet worden. Volgens de kenners gaat het dus tussen de New Orleans Hornets en de Toronto Raptors.

De Hornets staan in één klap op de kaart als zij in de Draft Anthony Davis en Austin Rivers kiezen en schutter Eric Gordon weten te binden voor een langer verblijf. De Raptors zijn gecharmeerd van UConn shooting guard Jeremy Lamb, maar houden ook hun vizier gericht op Rivers nu Lamb last heeft van zijn rechter enkel. Rivers kan prima spelen naast spelverdeler José Calderon. Donderdagavond weet Rivers waar zijn NBA-loopbaan begint.

Hier het filmpje van Austin Rivers’ game-winner tegen UNC

Foto:  Getty Images

Ook leuk om te lezen