MLB Legendary: De dag dat Hugo Chavez in Shea Stadium was

Door

Afgelopen dinsdag overleed de Venezuelaanse dictator Hugo Chavez. Geen nieuws voor SportAmerika.nl zou je zeggen. Maar het is een mooie kans om één van de meest bijzondere dagen in wijlen Shea Stadium te belichten.

mlblegendary

9 juni 1999. Hugo Chavez is amper vier maanden de leider van Venezuela en hij bezoekt New York om onder andere de ‘closing bell’ te luiden op Wall Street. Even later bezoekt hij Shea Stadium om de eerste pitch te werpen bij de wedstrijd tussen de New York Mets en de Toronto Blue Jays. De wedstrijd zou om 7.40 PM beginnen, maar werd iets vertraagd. Reden? Niet alleen het Amerikaanse volkslied, maar ook de hymnes van Canada en Venezuela werden gespeeld. Daarna was de werpheuvel aan Hugo Chavez.

Venezuelan President Hugo Chavez throws out the ce

De ceremoniële eerste worp is niet voor niets ‘ceremonieel’. Het is voor (lokale) sterren en hoogwaardigheidsbekleders een eer en het is wat amusement voor het publiek. Meer niet.

Chavez dacht er anders over. Waar iedereen altijd aantreedt in een jersey van de thuisploeg en een bal plichtmatig (het liefst met drie stuiten) naar de catcher werpt, pakte Chavez het iets serieuzer aan. Chavez trad aan in vol ornaat. Een broek van de Mets, cleats, een baseballjas van het Venezolaanse team en een handschoen. Chavez meant business.

En aan de foto te zien is hij een lefty. Niet echt verrassend natuurlijk.

Boomer
Deze wedstrijd betekende ook de terugkeer van David ‘Boomer’ Wells in New York. De lefty was eerder dat jaar door de New York Yankees ‘north of the border’ gestuurd voor Roger Clemens. Boomer was in zijn beste dagen en dat zouden de Mets weten ook. Acht innings lang hield Wells de Mets puntloos. De Blue Jays gingen met een 3-0 voorsprong de negende inning in en Boomer wilde afsluiten wat hij had gestart.

Hall of Famer Rickey Henderson was de eerste uit in de negende inning. Vervolgens was er een single voor Edgardo Alfonzo, die vervolgens uit was na een fielders choice van nummer drie hitter Jon Olerud.

Een line drive naar center field van Mike Piazza naar center field zorgde voor honklopers op het eerste en derde honk en op de eerste pitch van Wells op Robin Ventura, huidig manager van de Chicago White Sox, stal Piazza (met twee uit) het tweede honk. Ventura sloeg vervolgens een two-run single, waardoor de stand op 3-2 kwam en de winning run aan slag was.

Dat was het einde van de dag voor Wells, die werd vervangen door closer Billy Koch. Brian McRea sloeg vervolgens een double, waardoor pinch runner Luis Lopez kon scoren. Koch wist de stand op 3-3 te houden, waardoor de wedstrijd naar extra innings ging.

Valentine
De gekte was nog niet over. In de twaalfde inning werd er catcher interference gecalld op Piazza. Toenmalig Mets manager Bobby Valentine protesteerde en werd uit de wedstrijd gegooid, om een inning later incognito terug te keren in de dugout.

Dit is één van de meest legendarische ejections ooit en waarschijnlijk de actie waar Bobby V voor altijd aan herinnerd zal worden.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 4-3 (boxscore) voor de Mets in de veertiende inning door een RBI single van Rey Ordonez.

Verjaardag
Dat was goed nieuws voor David Wells, want nu kon hij eindelijk naar een feestje toe. Welk feestje? Zijn eigen verjaardagsfeestje. Helaas voor hem was hij toen niet meer jarig, want door alle vertragingen eindigde de wedstrijd pas om kwart over twaalf ’s nachts.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen