NCAA Recap: Indiana vermorzelt North Carolina

Nauwelijks wedstrijden op dinsdag, maar wel twee topconfrontaties. Indiana Hoosiers ontving UNC Tar Heels en blies ze en passant van de vloer. Tegelijk ging North Carolina State op bezoek bij Michigan.

North Carolina Tar Heels @ Indiana Hoosiers 59 – 83

Op dagen als deze is het fantastisch toeven in Assembly Hall, Bloomington. Het licht viel uit tijdens de wedstrijd. Het geluid, of liever: de herrie, bleef altijd aan.

Guard Victor Oladipo had een mooie ondersteunende rol voor de Hoosiers

Voor rust leek het nog op een wedstrijd. Dat wil zeggen North Carolina mocht aan het elastiek blijven hangen. Ja, UNC miste PJ Hairston door een knieblessure. Maar dat was het probleem niet. Het probleem is: hoe stop je Cody Zeller? UNC bleef het antwoord schuldig. Zeller eindigde met 20 punten, 8 rebounds en 4 blocks.

De mannen van Tom Crean speelden goed voor rust (37-46). Maar in de tweede helft schakelde Indiana door van de derde naar de vijfde versnelling en UNC werd weggeblazen. Niets meer, niets minder. Het was ronduit indrukwekkend. Zeller & Co. waren in control van start tot finish. Tuurlijk kunnen de Hoosiers rennen. Dat vinden ze heerlijk. Zeller voorop. Maar dat kunnen wen willen de Tar Heels ook. Om te winnen moet je transitie (aanvallen op hoog tempo) kunnen verdedigen. En daar werd aan getwijfeld als het gaat om de Hoosiers. Nu niet meer. Indiana verdedigde heel goed na rust. Roy Williams, coach van de Tar Heels, was na afloop hardop onder de indruk. En hij niet alleen. Het mooie van dit team? Ze zijn cool. Bescheiden bijna. Een schril contrast met de bak herrie die Assembly Hall is. Wonderlijk is dat eigenlijk. Het laat zien hoe groots Indiana Hoosiers nu al is. En het is nog lang geen maart…

North Carolina State Wolfpack @ Michigan Wolverines 72 – 79

Trey Burke is nog niet echt genoemd op deze pagina’s. En dat had wel gemoeten. Wat kan die jongen geweldig ballen. In de eerste helft scoorde de spelverdeler van de Wolverines niet, maar hij viel toch op. Hij liet zijn teamgenoten scoren. Hij was een leider. Dat laatste wisten we. Burke tekende voor een double-double, 18 punten en 11 assists. Nog belangrijker: hij had nul turnovers. Burke en Hardaway jr. vormen een top backcourt in de Big Ten.

Eerstejaars schutter Nik Stauskas helpt Wolverines winnen

En er is nog een eerstejaars guard bij gekomen ook. Nik Stauskas kan scoren en dat liet hij zien. Opstaan in de eerste echte wedstrijd tot nu is een kwaliteit en Stauskas (20pt) beheerst dat dus.  Een prettige wetenschap voor als dat nodig is. En dat was het tegen NC State. De Wolfpack lijkt een beetje gebukt te gaan onder de hoge verwachtingen dit seizoen. Niet dat er veel wordt verloren. Maar de weg naar winnen van topteams is lang. Een top 5 team is NC State misschien in maart, maar nu even niet.

Wolverines controleerde de wedstrijd vanaf halfweg de eerste helft. Ook al maakte NC State een 10-0 run van 59-73 naar 69-73 met nog 2 minuten te spelen. Het werd ineens weer een wedstrijd. Die eruit werd gesleept door Michigan. En die bagage neemt het voorlopig mee in de perfect season start tot nu. Michigan is 6-0 voor het seizoen en zal nog wel even perfect blijven. De eerste echte tests staan pas op het programma in januari.