Terugblik NBA Finals: Game 3

De NBA Finals 2012 zijn voorbij. Miami Heat revancheerde zich tegen de Oklahoma City Thunder voor de nederlaag afgelopen jaar tegen Dallas Mavericks. Onder aanvoering van LeBron James werd de serie met 4-1 gewonnen en veroverden de Heat een tweede titel in de clubhistorie. Sport Amerika kijkt terug op het verloop van de Finals. Game 3: Miami Heat vs Oklahoma City Thunder, 91-85.

De terugkeer naar Miami leverde niet het gewenste spektakel op. Maar het verlaten van het vertrouwde Oklahoma City leek de Thunder enigszins uit balans te brengen. Vooral James Harden liet het in game 3 afweten. Net als in de eerste wedstrijd, was hij aanvallend onzichtbaar. Hij kwam tot slechts negen punten en raakte maar 2 van zijn 10 schotpogingen. Weliswaar gecombineerd met zes assists en zes rebounds, maar in ruim 34 minuten hadden de Thunder meer nodig van hun derde offensieve optie.

De eerste drie kwarts leek er echter niet zoveel aan de hand voor de Thunder. In tegenstelling tot de eerste twee duels namen de pupillen van coach Scott Brooks nu vanaf de start het initiatief. Op de helft van het derde kwart hadden de Thunder het momentum en een voorsprong van tien punten. Een vierde fout van Kevin Durant veranderde echter het hele duel.

Coach Scott Brooks besloot Durant naar de kant te halen om hem te beschermen voor een vijfde fout en fris te krijgen voor het vierde kwart. Tegelijkertijd haalde hij Russell Westbrook naar de bank. Westbrook, goed voor 19 punten en 8 op 18 schoten, was weinig efficiënt was en zonder Durant zou hij teveel ballen opeisen.  Harden had echter een off-day en de Thunder lieten de Heat terugkomen in de wedstrijd. Twee keer op rij werd er een fout gemaakt op een speler bij een driepuntspoging en dat leverde Miami zes vrije worpen (allen raak) op. In de laatste 4.30 minuten van het derde kwart noteerde Miami een 15-3 run en boog de achterstand van tien punten om naar twee punten voorsprong.

In de laatste twaalf minuten hadden de Thunder echter nog alle kans om Game 3 te winnen. Miami schoot in het duel dramatisch buiten de paint, minder dan twintig procent, en beging in het vierde kwart alleen maar liefst negen turnovers. Defensief hield Miami zich wel staande en dat frustreerde Oklahoma City, die Durant weer op vijf fouten hadden. KD kwam niet verder dan vier punten in het vierde kwart (25 punten in totaal). Bij een 88-85 stand lieten Durant en Westbrook de kans liggen om de achterstand te verkleinen en met zestien seconden op de klok kreeg LeBron James twee vrije worpen. Hij miste de eerste, maar maakte de tweede. Na een time-out nam OKC de bal uit maar begin een kostbare turnover. Twee rake vrije worpen door Dwyane Wade later was het duel gespeeld.

Het was geen mooi duel, maar James en Wade combineerden voor 54 punten en bezorgden Miami een belangrijke -mentale- zege.