Terugblik NBA Finals: Game 4

De NBA Finals 2012 zijn voorbij. Miami Heat revancheerde zich tegen de Oklahoma City Thunder voor de nederlaag afgelopen jaar tegen Dallas Mavericks. Onder aanvoering van LeBron James werd de serie met 4-1 gewonnen en veroverden de Heat een tweede titel in de clubhistorie. Sport Amerika kijkt terug op het verloop van de Finals. Game 4: Miami Heat vs Oklahoma City Thunder, 104-98.

De wedstrijd die de geschiedenis in zal gaan als de ‘cramp-game’ van LeBron James en de dag dat Russell Westbrook een historische prestatie in de play-offs afsloot met een oerstomme fout. James kreeg zes minuten voor tijd kramp in zijn benen, maar kreeg het toch nog voor elkaar om een belangrijk jump schot binnen te schieten en een nog belangrijkere driepunter met 2.51 minuten op de klok. De laatste minuut moest James gedwongen bekijken vanaf de bank. LBJ had tot aan zijn krampaanvallen een uitstekende allround game gespeeld: 26 punten, 12 assists en 9 rebounds.

De Thunder begonnen weer fanatiek aan de wedstrijd. De wetenschap dat in de Finals een team nog nooit terug was gekomen van een 3-1 achterstand (30 keer verloren, nul keer gewonnen) zorgde voor extra energie. In het eerste kwart schoot OKC zestig procent van zijn schoten raak en Miami kon maar met moeite aanhaken en keek dankzij een driepunter van Norris Cole aan het eind van het kwart ‘slechts’ tegen een achterstand van veertien punten aan.

Zo snel als de Thunder uit de startblokken kwamen, zo snel kwam Miami ook weer terug in de wedstrijd. In iets meer dan drie minuten werd de achterstand teruggebracht tot slechts één punt en vanaf dat moment lieten de twee teams elkaar niet meer los. Aan het eind van het derde kwart leek Miami even een beslissende run te plaatsen en had een voorsprong van zeven punten, maar gedurende het vierde kwart kwamen de Thunder weer terug en met 3.42 minuten te spelen was de stand 94-94.

Op dat moment was het al een tijdje duidelijk dat Westbrook op weg was naar een historische prestatie. De veelbekritiseerde guard scoorde aan de lopende band, was niet te houden door de Heat-defensie en leek de Thunder eigenhandig de winst te bezorgen. In het vierde kwart was er een moment dat hij dertien punten op rij maakte voor OKC. Hij eindigde de laatste periode met 17 punten, scoorde 43 punten in totaal gecombineerd met 7 rebounds en 5 assists.

Bij Miami ging het in game 4 voor de verandering eens niet om James of Dwyane Wade, maar het was Mario Chalmers die de show stal. Chalmers kwam tot 25 punten en raakte 9 van zijn 15 schoten, waaronder drie driepunters. Belangrijker was dat hij bij een stand van 99-96, na een gemiste driepunter van de Thunder met 44 seconden te spelen, een onmogelijke lay-up maakte om de Heat op vijf punten voorsprong te zetten.

Westbrook zette het verschil weer op drie punten en toen kwam de climax van het duel. Na een jump ball tussen James Harden en Udonis Haslem kreeg Chalmers de bal met slechts een paar seconden op schotklok. Terwijl hij op zoek was naar een schotmogelijkheid, maakte Westbrook een oliedomme fout met 13 seconden te spelen. Miami kreeg twee vrije worpen, Chalmers miste niet en daarmee was de wedstrijd gespeeld.