Terugblik NBA Finals: Game 5

Door

De NBA Finals 2012 zijn voorbij. Miami Heat revancheerde zich tegen de Oklahoma City Thunder voor de nederlaag afgelopen jaar tegen Dallas Mavericks. Onder aanvoering van LeBron James werd de serie met 4-1 gewonnen en veroverden de Heat een tweede titel in de clubhistorie. Sport Amerika kijkt terug op het verloop van de Finals. Game 5: Miami Heat vs Oklahoma City Thunder, 121-106.

In de wetenschap dat een buitenaardse prestatie van Russell Westbrook en matig spel van de Heat niet genoeg was voor een zege en geen enkel team in de finale ooit terug was gekomen van een 3-1 achterstand begonnen de Thunder aan een haast onmogelijke missie. Natuurlijk, bij winst zouden de laatste twee duels in Oklahoma City worden gespeeld, maar hoe te winnen van een Heat-team dat verdedigend staat als een huis, LeBron James niet voor de jump schoten gaat en driepunters als appels uit de boom vallen.

Ook in duel vijf hadden de Thunder hier geen antwoord op. In game 2 en 3 was het Shane Battier die zich liet zien, in game 4 Mario Chalmers en in game 5 was het Mike Miller-time. De hele series strompelde Miller moeizaam over het veld, maar nu was hij ineens dodelijk effectief met zeven driepunters uit acht pogingen. Hij eindigde het duel met 23 punten en de Heat scoorden 14 van de 24 driepunters, hiermee het Finals-record evenarend voor gemaakte driepunters.

Miami nam vanaf de eerste minuut de leiding. Onder leiding van de Big Three, gezamenlijk goed voor 70 punten, werd de druk op Kevin Durant en co direct opgevoerd. Bij rust leidde Miami met tien punten en was het wachten op een run van Durant en Westbrook. Maar de guard van de Thunder was een schim van de veelscorende speler die hij was in game 4. Hij kwam niet in zijn ritme, maakte weliswaar zijn vrije worpen, maar raakte slechts 4 van zijn 20 schoten. Toch kwam OKC in het derde kwart terug tot vijf punten. Op dat moment beging Durant een turnover en maakte Chalmers aan de andere kant een driepunter.

Vanaf dat moment was het over en sluiten voor de Thunder. Miami speelde met zijn tegenstander in de resterende speeltijd en had op een gegeven moment een voorsprong van 26 punten. Met nog 4.44 minuten spelen en een achterstand van 23 punten gooide coach Scott Brooks de handdoek in de ring en haalde Durant, Westbrook en James Harden (die nu, te laat weliswaar, een goede game speelde met 19 punten) naar de kant. Iets meer dan een minuut later deed coach Erik Spoelstra hetzelfde met James, Wade en Bosh, die de laatste minuten feestend doorbrachten.

LeBron James eindigde de Finals in stijl met een triple-double (26 punten, 13 assists en 11 rebounds), pakte de Finals MVP en noteerde in de play-offs gemiddeld een fenomenale 30.3 punten, 9.7 rebounds en 5.6 assists per duel.

Ook leuk om te lezen