Terugblik NBA Finals: Game 2

De NBA Finals 2012 zijn voorbij. Miami Heat revancheerde zich tegen de Oklahoma City Thunder voor de nederlaag afgelopen jaar tegen Dallas Mavericks. Onder aanvoering van LeBron James werd de serie met 4-1 gewonnen en veroverden de Heat een tweede titel in de clubhistorie. Sport Amerika kijkt terug op het verloop van de Finals. Game 2: Oklahoma City Thunder vs Miami Heat, 96-100.

Na het mislukte experiment met Chris Bosh op de bank als een zesde man, koos coach Erik Spoelstra er in game 2 weer gewoon voor om Bosh in de startopstelling te zetten. Het bleek de juiste keuze aangezien Bosh in zijn eerste start sinds ruim een maand na zijn blessure in game 1 tegen de Indiana Pacers 16 punten en 15 rebounds noteerde. In de eerste wedstrijd hadden de Heat het gevecht om de rebounds verloren, maar mede dankzij Bosh kwam Miami nu als winnaar uit de bus.

Net als in het eerste duel kwamen de Thunder razendsnel op een grote achterstand te staan. Oklahoma City miste 11 van zijn eerste 12 schoten, Miami liep in het eerste kwart naar een  25-8 voorsprong en hield het verschil in de eerste drie kwarts telkens boven de tien punten. Verdedigend waren de Heat duidelijk sterker en Oklahoma City kreeg het niet voor elkaar om offensief een vuist te maken. In de eerste helft was het aan James Harden, die in het eerste duel onzichtbaar was geweest maar nu 21 punten scoorde en 7 van zijn 11 schoten raakte, te danken dat achterstand niet meer dan twintig punten bedroeg.

De laatste twaalf minuten moest Miami echter alle zeilen bijzetten om de zege binnen te halen. Durant explodeerde net als in game 1 en maakte nu 16 punten in het vierde kwart, van zijn in totaal 32 punten. Russell Westbrook was deze wedstrijd minder effectief met 10 op 26 schoten en dat kwam OKC duur te staan.

LeBron James noteerde voor de vijfde keer op rij 30 punten of meer en was in de slotfase van groot belang voor de Heat. Een score met anderhalve minuut op de klok zorgde voor een voorsprong van vijf punten. Daarna pakte hij bij een 98-96 stand een belangrijke defensieve rebound om daarna beide vrije worpen te maken. James was perfect van de vrijeworplijn met 12 uit 12. Ook Dwyane Wade was effectief met 24 punten en 10 uit 20 schotpogingen. Veel aandacht ging echter weer uit naar Shane Battier, die wederom 17 punten scoorde 5 van zijn 7 driepunters raakte.

De overwinning was controversieel, aangezien de Thunder bij een 98-96 stand via Durant de kans kregen op de gelijkmakende score. James stond verdedigend even niet op te letten en Durant kreeg een open look dicht bij de basket. James leek een fout te maken en Durant miste het schot. De scheidsrechters lieten echter doorspelen, James pakte de rebound en bezorgde Miami de zege.