COLUMN: Vamos Ricky Vamos!

Door

BBVA Rising Stars Challenge 2013De afgelopen week heb ik weer een paar wedstrijden gekeken van de Minnesota Timberwolves.En ik moet toegeven dat ik de tv voornamelijk naar de Wolves schakel, omdat ik hoop verrast te worden door Ricky Rubio.

Ricky Rubio, de speler die op veertienjarige leeftijd debuteerde op het hoogste Spaanse niveau. Op zijn zestiende al in de Euroleague speelde en in 2009 werd gedraft door Minnesota. Vervolgens bleef hij nog twee jaar in Barcelona om daar Europa te veroveren.

Elke wedstrijd zag je zijn grote kwaliteiten. Wat vooral opviel waren zijn flashy passes, die voor hem echter de normaalste zaak van de wereld waren. Er werden vergelijkingen gemaakt met Magic Johnson en Jason Williams. Maar er stonden ook een rij critici klaar. Zij vonden Ricky best een aardige speler, maar zijn spel kon dan in Europa nog wel lukken, maar in de NBA zou hij niet slagen.

Ricky begon zijn debuut in de beste basketballeague stormachtig en zorgde er samen met Kevin Love voor dat Minnesota weer op de kaart kwam. De nieuwe versie van Stockton-Malone leek geboren. Totdat een knieblessure een einde maakte aan zijn rookieseizoen. Inmiddels is Ricky helemaal hersteld en helemaal de oude.

Hij speelt op dit moment met zo’n 8 punten per wedstrijd, bijna 8 assists en meer dan 2 steals. Dat lijkt weinig, maar de coaching staff is heel voorzichtig met Rubio en laten hem gemiddeld maar 27 minuten per wedstrijd spelen. Wat als de Spaanse guard gewoon veertig minuten gaat spelen, wat normaal is voor een bepalende speler als hij.

Er zijn dit seizoen al veel assists van hem langsgekomen in de dagelijkse en wekelijkse Top 10 lijstjes. En het bewijst dat al die critici ongelijk hadden; Rubio kan wel degelijk zijn eigen spel spelen. Ook in de NBA. Maar hoe komt het nou dat hij zo flashy kan passen? Naast dat je de techniek moet bezitten, is Ricky gezegend met een uitzonderlijk inzicht voor het spelletje. Rubio zou eigenlijk nog meer assists per wedstrijd hebben, als zijn teamgenoten van een iets hoger niveau zouden zijn. Nog vaak genoeg zien zij veel te laat op de plek waar Rubio hen al wel zag en zoeft er weer een bal het publiek in.

Je doet Rubio echt tekort om hem neer te zetten als een flashy speler. Zijn inzicht is van onschatbare waarde, iets dat niet uit te drukken is in statistieken. Hij ziet dingen in de aanval, die een ander niet ziet. Daarnaast staat hij verdedigend ook zijn mannetje, al kan 1 op 1 kan nog verbeteren. Hij ziet waar hij moet staan voor een steal of bij een double-team. Belangrijk: hij laat anderen beter spelen. Hij straalt vertrouwen uit, zet de poppetjes goed neer en geeft je de bal als je ‘open’ bent. Hij is een winnaar die een diepe haat heeft tegen verliezen.

De toekomst zal uitwijzen of Minnesota het juiste team is voor Ricky. Ze lijken met hem en Kevin Love een goede basis te hebben. Maar of het genoeg is voor Ricky en zijn wens om de titel te veroveren.

Ook leuk om te lezen