Waarom Curry de Warriors praktisch onverslaanbaar maakt

Door

Indiana Pacers v Golden State Warriors

Al de gehele play-offs laat Stephen Curry indrukwekkende statistieken zien. Hij scoort bijna dertig punten per wedstrijd, deelt ruim zes assists uit, pakt vijf rebounds en heeft bijna twee steals. En in tegenstelling tot veel andere spelers (waaronder LeBron James) zijn de schotpercentages van Curry in de play-offs (47,5% FG, 44,8% 3P en 82,4% FT) niet veel lager dan in het regulier seizoen (48,7% FG, 44,3% 3P en 91,4% FT). Zijn vrije worp percentage valt dan wat tegen, maar van achter de driepuntslijn schiet Curry zelfs een fractie beter. Dit mag een bijzondere prestatie worden genoemd, want de Baby-faced Assassin heeft in de play-offs al te maken gehad met excellente verdedigers die hem het leven zuur probeerden te maken, zoals Anthony Davis, Tony Allen en Mike Conley.

Tegen de Pelicans en Grizzlies speelde Curry al uitstekend maar in de finale van de Western Conference tegen de Rockets lijkt het wel alsof hij nu pas alle registers opentrekt. In de drie wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld scoort hij ruim 35 punten, deelt hij zes assists uit en pakt hij bijna vijf rebounds. Vooral scorend gaat Curry helemaal los en zijn schotpercentages zijn ronduit krankzinnig (helemaal voor play-off begrippen). Vooral de 61,4% FG en de 59,3%(!) 3P zijn echt van een andere planeet.

Critici zullen zeggen dat Curry niet al te goed verdedigd wordt door de Rockets en dat hij te veel open looks krijgt, je hem hierdoor nog meer zelfvertrouwen geeft en dat hij daarom zulke statistieken produceert. Alleen de MVP laat ook weer in deze serie zien waarom hij deze titel absoluut heeft verdient. Als de 1,91 kleine Curry de 2,11 grote Dwight Howard uitblokt voor een aanvallende rebound dan getuigt dat van veel lef, leiderschap en wil om te winnen. En het zijn juist deze eigenschappen die zo belangrijk zijn om ver te komen in de play-offs. Onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen stimuleert Curry zijn teamgenoten zo op de juiste manier en dit maakt de Warriors een uitermate lastig te verslaan team.

In één adem genoemd worden met the greatest of all time is iets wat maar weinig basketballers kunnen zeggen.

Hall of Famer Reggie Miller’s record niet alleen afpakken maar ook nog een verpulveren.

Het is zeker niet alleen Curry die verantwoordelijk is voor de uitmuntende prestaties van de Warriors. Het team wint ook hun wedstrijden omdat ze een uitermate stabiele verdediging hebben, een zeer gevarieerde aanval waarin balcirculatie en het driepuntsschot centraal staan en gewoon een zeer uitgebalanceerde ploeg hebben. Desalniettemin laat Curry keer op keer zien waarom hij de absolute leider is. Zonder hem verliezen de Warriors zowel het hart en de ziel van de ploeg. Juist daarom geeft een Curry in deze vorm het team een onverslaanbaar aura mee (of heeft hij een kryptonite?).

Vannacht krijgen de Warriors en Curry de kans om de Rockets in Houston te sweepen. James Harden en co zullen dit natuurlijk met man en macht willen zien te voorkomen. De redactie van SportAmerika verwacht een uitermate boeiend duel waarin Curry andermaal bewijst dat de Warriors de gedoodverfde favoriet zijn voor de NBA-titel. Voor het zo ver is, geniet in het filmpje hieronder nogmaals van de geniale derde wedstrijd van Curry.

Niet alleen SportAmerika heeft zin in een finale tussen Stephen Curry en LeBron James.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen