Crosby excelleert bij rentree

Door

De wedstrijd van de Pittsburgh Penguins tegen de New York Islanders van afgelopen maandag stond volledig in het teken van de rentree van de captain van de thuisploeg. Na een afwezigheid van bijna elf maanden keerde Sidney Crosby namelijk terug op het ijs en dat hebben de Islanders geweten.

Al na vijf minuten in de eerste periode liet Crosby zien dat hij het ijshockey nog zeker niet is verleerd. Na een afgeslagen aanval van de bezoekers, waarbij Crosby eerst zijn verdedigende taken nog verrichtte, krijgt de sterspeler op de middellijn de puck van Pascal Dupuis. Crosby snelt vervolgens langs twee verdedigers en laat uiteindelijk met zijn backhand Islanders-goalie Anders Nilsson kansloos. Met zijn eerste schot van de avond scoorde Sid the Kid dus zijn eerste goal sinds 28 december 2010 en dat vierde hij met een onvervalste oerkreet.

„Naarmate de wedstrijd vorderde, voelde ik me beter en beter,” aldus een immens blije Crosby na de wedstrijd. „Bij de eerste goal probeerde ik gewoon aanwezig te zijn in de aanval en vervolgens kreeg ik de puck van Dupuis. Ik kon toen snelheid maken en uiteindelijk een goed schot afleveren.”

Aan het einde van de eerste periode stond Crosby ook aan de basis van het tweede doelpunt van de Penguins. Nadat hij de puck onder controle had gekregen, hield hij het overzicht en passte naar de geheel vrijstaande Brooks Orpik, die van afstand voor de 2-0 zorgde.

De honger van Crosby was nog steeds niet gestild, want ook vroeg in het tweede bedrijf had hij een aandeel in een goal van de thuisploeg. De aanvoerder verzorgde namelijk een van de twee assists bij de goal van Evgeni Malkin, waarna de wedstrijd eigenlijk al wel beslist was. De Penguins gingen echter vrolijk door waar ze mee bezig waren, en tweeëneenhalve minuut na de 3-0 lag de 4-0 in het net via een tip-in van Steve Sullivan; het enige doelpunt waarin Crosby geen aandeel had deze avond.

Vroeg in de slotperiode werd de eindstand op 5-0 bepaald en wederom was het Crosby die hier verantwoordelijk voor was. Nadat hij de puck achter het doel van de Islanders had veroverd, soleert hij vervolgens door de verdediging. Hij besluit met zijn backhand uit een lastige hoek op doel te schieten en dankzij een niet al te sterk optreden van Nilsson scoort Crosby dus zijn vierde punt van de avond, waarmee zijn rentree op zijn zachtst gezegd wel geslaagd genoemd mag worden.

De fans onthaalden hun superster uitgelaten en gaven hem een ontvangst die deed denken aan de rentree van Mario Lemieux in 2000. En Crosby gaf de fans deze avond dus wat ze van hem hadden verwacht. In cijfers is zijn rentree op zijn minst indrukwekkend te noemen: vijftien minuten en vierenvijftig seconden speeltijd, acht schoten op doel waarvan er dus twee ingingen en veertien van de eenentwintig face-offs gewonnen.

„Het was in één woord fantastisch,” aldus Crosby. „Ik had zo’n ontvangst nooit verwacht. Het was fantastisch en het voelde heel speciaal.”

Crosby is dus terug en daar gaan de Penguins in de resterende eenenzestig wedstrijden van het seizoen nog veel plezier aan beleven.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Pittsburgh Penguins en de New York Islanders:

Foto: ca.sports.yahoo.com

Ook leuk om te lezen