Penguins beëindigen winning streak Blackhawks

De wederom door blessures geteisterde Pittsburgh Penguins hebben ervoor gezorgd dat de reeks van de Chicago Blackhawks van vijf opeenvolgende overwinning niet is uitgebreid tot zes. Mede dankzij een uitblinkende Evgeni Malkin werd de koploper in de Western Conference met 3-2 verslagen.

Zonder Sidney Crosby, die toch weer last heeft gekregen van de nasleep van zijn hersenschudding die hem eerder al maandenlang aan de kant hield, en drie van de vier beste verdedigers van de ploeg, te weten Kris Letang, Zbynek Michalek en Paul Martin, stonden de Penguins voor de zware taak om het op te nemen tegen de in blakende vorm verkerende Blackhawks. Maar zoals vorig seizoen wel vaker gebeurde, stond er nu ook een speler op die de rest van het team op sleeptouw nam.

Deze speler was dus Malkin die met drie assists aan de basis stond van de gehele productie van de thuisploeg. Zo stelde hij halverwege de eerste periode Matt Niskanen in staat om met een mooie pass Chris Kunitz vrij voor de keeper te zetten. Kunitz faalde niet en zorgde hiermee voor de openingsgoal.

In de tweede periode leken de Penguins de wedstrijd te beslissen. Al na bijna drie minuten verdubbelde James Neal de voorsprong met alweer zijn negentiende goal van het seizoen. Hiermee laat Neal zien dat hij na een teleurstellend eerste half jaar, nadat hij via een trade was aangetrokken van de Dallas Stars, toch een grote aanwinst is voor zijn nieuwe ploeg.

Vervolgens zorgde Tyler Kennedy tegen het einde van het tweede bedrijf voor de 3-0 en leek de wedstrijd dus gespeeld. Maar niets was minder waar, want de Blackhawks kwamen in de slotperiode weer snel terug in de wedstrijd. Binnen een minuut scoorde Jonathan Toews namelijk de 3-1, eveneens zijn negentiende treffer van het seizoen overigens, en zes minuten later was de achterstand nog maar één goal. De doelpuntenmaker hier was Viktor Stalberg, die de puck na een schitterende aanval van de bezoekers achter de kansloze Marc-Andre Fleury wist te tikken.

De Blackhawks roken bloed en voerden de druk op het doel van Fleury op, maar de Canadese goalie hield zijn doel verder schoon, zelfs toen de bezoekers in de laatste anderhalve minuut een power play kregen en daarmee met twee spelers meer op het ijs stonden omdat ze hun goalie wisselden voor een extra aanvaller. Maar deze aanvallende meerderheid leverde dus geen doelpunt meer op waardoor de Penguins met de winst aan de haal gingen.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen de Pittsburgh Penguins en de Chicago Blackhawks: