LA Kings uitgekeken op coach John Stevens

Door

John Stevens is niet langer coach van de Los Angeles Kings. Zijn ontslag hing al wel een tijdje in de lucht, maar zondagavond viel dan toch echt het doek voor de 52-jarige Canadees. Hij is daarmee de eerste coach in de NHL die dit seizoen op straat wordt gezet. Stevens was met LA slecht aan het seizoen begonnen. De ploeg won slechts 4 van de eerste 13 wedstrijden en bezet de laatste plaats in de Western Conference. De Kings scoorden slechts 28 keer en daarmee bungelt de trotse franchise onderaan in de NHL wat betreft het aantal goals. Opvallend is wel dat het ontslag volgt na een 4-1 overwinning op de Columbus Blue Jackets. Willie Desjardins neemt de honneurs voorlopig waar. Desjardins was tussen 2014 en 2017 coach van de Vancouver Canucks.

AMBITIES

John Stevens was net begonnen aan zijn tweede jaar als hoofdcoach. Vorig seizoen begon hij geweldig. Na negen overwinningen in de eerste elf wedstrijden droomden de Kings al heel voorzichtig van een derde Stanley Cup in dit decennium. Het liep heel anders. Los Angeles haalde ternauwernood de play-offs en daarin waren de Kings een speelbal voor de Vegas Golden Knights. De ploeg was simpelweg niet snel genoeg om nog mee te kunnen met de elite in de NHL en werd al na vier wedstrijden uit de play-offs gebonjourd. De Kings hadden in het verleden succes met fysiek ijshockey en bleven vasthouden aan dat concept.

De fans die een ommezwaai verwachtten in het offseason kwamen akelig bedrogen uit. De toch al oude spelersgroep werd versterkt met de 35-jarige Ilya Kovalchuk. De Rus was in het verleden een garantie voor goals, maar ook voor Kovy gaan de jaren tellen. Toch is hij met 4 goals en 11 punten topscorer in LA. In de eerste week van het seizoen raakte sterkhouder Jonathan Quick geblesseerd en dat was terug te zien in de resultaten. Van de eerste tien wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Detroit en Montreal werden verslagen door de Kings. Een magere oogst voor een franchise die een rol van betekenis wil (en moet) spelen in deze jaargang.

LOSING STREAK

Na de winst in Montreal op 11 oktober gingen zes duels op rij verloren. Pijnlijk waren de nederlagen in LA tegen de Buffalo Sabres (5-1) en de New York Islanders (7-2). Na de nederlaag tegen de Sabres staken de spelers de koppen bij elkaar, maar dat bleef aanvankelijk zonder resultaat. Vorige week zondag, op 28 oktober, boekten de Kings weer eens een overwinning. Thuis werd nipt gewonnen van de New York Rangers.

Dat was een paar dagen nadat Quick te horen kreeg dat hij onder het mes moest vanwege zijn hardnekkige knieblessure. Backup Jack Campbell kon de Kings op 1 november niet aan een overwinning op de Flyers helpen. De fans in Staples Center zagen hun Kings met 5-2 onderuit gaan. Diezelfde fans konden zaterdag vier keer juichen. Een sterk optreden van Campbell en twee shorthanded goals lagen aan de basis van een knappe 4-1 zege op de Blue Jackets. Nog geen 24 uur na deze overwinning bleek echter dat de twee punten de baan van Stevens niet meer konden redden. Hij maakte net de 100 wedstrijden niet vol. Stevens was 95 wedstrijden hoofdcoach van LA. Hij won 49 duels en pakte in totaal 107 punten met de Kings.

SUCCES ALS ASSISTENT

Stevens was van 2010 tot 2017 assistent in Los Angeles. Hij maakte dus van dichtbij mee hoe de club in 2012 en 2014 de Stanley Cup veroverde. In 2017 nam Stevens het stokje over van Darryl Sutter, maar na een overweldigende start zakte de ploeg ver terug. In oktober begon Stevens met één van de oudste rosters in de NHL aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach. De gemiddelde leeftijd van de spelersgroep is 29,1. Met 29,5 beschikt alleen de Minnesota Wild over een nog oudere selectie.

Tijdens de losing streak werd er al aan de stoelpoten van Stevens gezaagd, maar het zou nog ruim een week duren voordat hij z’n congé kreeg. John Stevens was tussen 2006 en 2010 vier seizoenen (waarvan twee volledig) coach van de Philadelphia Flyers. Met die club bereikte hij in 2008 de Conference-finale. In 2010 werd hij na 25 wedstrijden ontslagen en zag hij opvolger Peter Laviolette de Stanley Cup Final bereiken. Willie Desjardins (61) neemt het stokje over van Stevens. De Canadees was drie seizoenen de eindverantwoordelijke in Vancouver en behaalde met de Canucks één keer de play-offs.

Cover Photo: USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen