NBA Preview (3): de CENTRAL division

Door

 

Het was even spannend – wat heet – maar op eerste Kerstdag gaat het dan alsnog gebeuren: de NBA gaat (in verkorte versie) van start, met zesenzestig wedstrijden per team. Dat zijn er zestien minder dan normaal, maar in pakweg dezelfde tijdspanne. Het zal dus een loodzwaar seizoen worden voor, denken we, met name de wat oudere ploegen. De komende dagen tref je op deze plaats een voorbeschouwing aan op wat nu al een spectaculair seizoen belooft te worden.
Vandaag aflevering 3: de Central Division van de Eastern Conference. Door INGMAR MEIJER.

 

 

 

CHICAGO BULLS

De Bulls hebben zich rustig gehouden op de trade market. Veel behoefte om het roster te wijzigen is er ook niet. Vorig jaar was de ploeg van Tom Thibodeau de beste tijdens het reguliere seizoen. Onder leiding van Derrick Rose, die symbool stond voor de stormachtig ontwikkeling, scoorden de Bulls het beste record: 62-20. Tijdens de playoffs kwam
pas goed aan het licht dat de vermoeide en geblesseerde MVP van
2011 een back up shooter miste. Carlos Boozer kon die weelde niet aan. De rol om D-Rose – die vandaag een contractverlenging van vijf jaar a bijna $95M zal ondertekenen – te ontlasten, lijkt nu vooral weggelegd voor de ervaren Rip Hamilton, die van Detroit over is gekomen.

Core: Derrick Rose, Joakim Noah, Carlos Boozer en Luol Deng.

Nieuw: Richard ‘Rip’ Hamilton en Jimmy Butler.

Weg: Rasual Butler, Keith Bogans en Kurt Thomas.

Oordeel: Chicago heeft een evenwichtig, sterk en hardwerkend team. Het aantrekken van Hamilton komt weloverwogen, doordacht en logisch over. Bulls gaan ook nu weer gemakkelijk het competitietoetje halen en zullen opnieuw hoog eindigen in het oosten.

Prognose: 50-16. Vinden hun Waterloo in de semi finals in de Eastern Conference.

 

 

CLEVELAND CAVALIERS

Als je aan de Cavs denkt, schiet meteen een abominabel slecht 2010-2011 door het brein. Verliezen was een gewoonte. Daarnaast doemt direct de naam op van eigenaar Dan Gilbert. De man die drollen niet kan doorslikken. Ik zeg: vertrek en bijbehorende nasleep van LeBron James (jaja, geen schoonheidsprijs!) en zijn handelen in de uiteindelijk niet toegestane trade van Chris Paul naar de Lakers. Gezien het 19-63 record van afgelopen jaar probeer je er inderdaad alles aan te doen om de aandacht van de vloer te houden. Nu kiezen ze vooral voor de jeugd. Die heeft weliswaar de toekomst maar met een buslading rookies nemen de Cavs een grote gok. Verbetering?

Core: Antawn Jamison en Anderson Varejao.

Nieuw: Kyrie Irving, Tristian Thompson, Omri Casspi, Semih Erden, Kenny Hayes, Mychel Thompson, Luke Harangody en Alonzo Gee.

Weg: J.J. Hickson, Joey Graham, Jamario Moon, Jawad Williams en Leon Powe.

Oordeel: Deze jaargang wordt the sequel van 2011. Dan mogen ze blij zijn dat ze maar 66 wedstrijden spelen. Zeg maar een leerjaar voor veel van de aangetrokken talenten in de draft.

Prognose: 18-48. Alleen met een verrekijker mogen ze naar de postseason kijken.

 

 

INDIANA PACERS

Heeft op papier een frisse en geinige ploeg. Goed, de Pacers zullen aan het einde van de rit niet met de kampioensbokaal staan te zwaaien, want daar zijn ze nog wat te licht voor. Talentvol zijn ze zeker en als dit jonge team bij elkaar kan blijven dan kan Indiana over een paar jaar
meer mee gaan spreken in de NBA. Met David West, die verrassend koos voor een tweejarig avontuur in Indiana in plaats van Boston, hebben ze wel aan stootkracht gewonnen.

Core: Danny Granger en Roy Hibbert

Nieuw: David West, Lou Amundson, George Hill, Jarrid Famous, Tyren Johnson, Darnell Lazare, Matt Rogers en Jeff Pendergraph

Weg: Mike Dunleavy, T.J. Ford, Solomon Jones, Josh Roberts, James Posey en Brandon Rush

Oordeel: Hebben de skills om het iedere tegenstander lastig te maken. Een plekje in de ‘post’, zoals afgelopen seizoen met het ietwat gekke 37-45 record moet zeker weer in het vat zitten.

Prognose: 35-31. Stranden in eerste ronde van de playoffs

 

 

MILWAUKEE BUCKS

Tja, de Bucks. Voor mijn gevoel hebben ze zaterdag 17 december pas hun eerste teken van leven gegeven met hun duidelijk verloren pregame tegen Minnesota Timerwolves. Weinig nieuws van het Milwaukee-front, waar men zich vooral op de breedte van de selectie heeft gefocust. Zo komt het in ieder geval over. Op het eerste oog moeten center Andrew Bogut en de man met de leuke moves Brandon Jennings gewoon weer de kar trekken.

Core: Andrew Bogut en Brandon Jennings.

Nieuw: Mike Dunleavy, Ron Howard, Stephen Jackson, Beno Udrih, Shaun Livingston, Marcus Lewis, Jon Leuer, Darrington Hobson en Tobias Harris.

Weg: John Salmons, Corey Magette, Keyon Dooling, Earl Barron, Garrett Temple en Brian Skinner.

Oordeel: Gezien het ontbreken van een echte ster is de verwachting dat de Bucks ook nu weer een vlees noch visseizoen zullen hebben. Lekker meerommelen in de marge en dan opnieuw met lege handen staan.

Prognose: 32-34. Net geen playoffs.

 

 

DETROIT PISTONS

Onder dit kopje zou je makkelijk copy paste kunnen doen. De Pistons vertonen immers veel overeenkomsten met Cleveland. Ook hun 2011 verliep dramatisch. John Kuester kreeg de Bad Boys van weleer ook in z’n tweede jaar niet aan de praat (30-52). Detroit heeft een ploeg waar al lang doorgeselecteerd had moeten worden. De oude garde, zoals Ben Wallace,
is te lang blijven hangen, terwijl beloften als Rodney Stuckey (hij tekende
wel bij) de ploeg nog steeds niet die broodnodige boost kunnen geven. Aan de nieuwe hoofdcoach Frank Lawrence de taak om ook in de autostad heel veel jeugdig talent te implementeren in het toch al dolende  Detroit.

Core: Rodney Stuckey, Tayshaun Prince en Charlie Villanueva.

Nieuw: Brian Hamilton, Brandon Knight, Vernon Macklin,Walker Russell, Kyle SinglerJake Voskuhl en Damien Wilkins.

Weg: Tracy McGrady, Richard ‘Rip’ Hamilton, Dajuan Summers, Terrico White en Chris Wilcox.

Oordeel: Voor mensen als Stuckey en Will Bynum is het echt step up or shut up. Als zij eindelijk een niveautje hoger kunnen komen, gekoppekd aan de ervaring van bijvoorbeeld Tayshaun Prince, is het mogelijk dat de Pistons beter gaan presteren. Verwacht met al die groentjes in het meest gunstige geval een overgangsjaar.

Prognose: 21-45. Ook leuk: voor de buis naar de playoffs kijken.

 

 

Ook leuk om te lezen