Inside Look: DeAndre Jordan, reboundmachine

Door

New Orleans Pelicans v Los Angeles Clippers

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: DeAndre Jordan, van luie donder naar reboundmachine.

DeAndre Jordan kennen we vooral van zijn spectaculaire dunks. Vorig jaar verdiende hij de titel dunk van het jaar door Brandon Knight op het parket te begraven.

Ja. Die was hard. Maar verder was Jordan wellicht een van de redenen dat de Clippers in de eerste ronde van de play-offs werden uitgeschakeld door de Memphis Grizzlies. Er gingen zelfs geruchten dat Chris Paul niet meer met Jordan en Blake Griffin wilde spelen, omdat zij alleen maar met dit soort highlights bezig waren.

Wat opvalt is namelijk de enorme vooruitgang in het spel van Jordan. Let’s take a look!

Kansen, punten, schotepercentages
In 2013 nam Jordan zes kansen per wedstrijd, nu zijn dat er 6,2. Niet significant veel meer, maar toch scoort hij nu 1,4 punten per wedstrijd extra. Omdat Jordan ook niet heel veel zuiverder is gaan schieten moeten we de verklaring zoeken in de vrije worpen. En daar zien we iets opvallends.

Jordan gaat 1,5 keer vaker naar de vrije worplijn dan in 2013, en schiet hier 7% zuiverder. Niet dat die 46% een fantastisch percentage is, maar ten opzichte van de 39% van vorig jaar is het geen slecht resultaat. Het zorgt in ieder geval voor meer punten, en meer gevaar.

Overigens is het percentage nog steeds zo laag dat Jordan in spannende wedstrijden vaak uit de wedstrijd wordt gehaald om Hack-a-Shaq taferelen te voorkomen.

Defense
Natuurlijk, deze verbeteringen zijn leuk, maar niet spectaculair. Neem dan Jordan’s verdedigende kwaliteiten. Hij blockt gemiddeld 2,4 schoten per wedstrijd dit seizoen, één meer dan vorig jaar, en is daarmee derde in de NBA achter Anthony Davis en Serge Ibaka. Daarnaast scoren spelers slechts 50% van hun kansen onder de basket als ze die tegen Jordan moeten nemen.

Rebounden
De echt grote verbetering van Jordan zit hem in het rebounden. Hij pakt er gemiddeld veertien (!) per wedstrijd. Daarmee is Jordan de beste rebounder in de NBA met bijna een rebound meer dan de nummer twee, Kevin Love. Nu komt dit bijna uit het niets, vorig jaar pakte Jordan slechts 7,2 rebounds per wedstrijd. Een redelijk matig resultaat voor een center.

Ter vergelijking. Chris Bosh en Roy Hibbert hangen rond die zeven rebounds per wedstrijd, maar compenseren dit met (veel) hogere schotpercentages en in het geval van Bosh zelfs driepunters. Voor een type center als Jordan moet je boven de tien rebounds per wedstrijd pakken, en dat doet hij nu.

Is hij daarmee ook echt de beste rebounder in de league? Mwah. Player Tracking Data laat zien dat van al zijn rebounds minder dan 40% een zogenaamde contested rebound is (een rebound waarbij een tegenstander zich binnen 3,5 feet bevindt). Andre Drummond pakt bijvoorbeeld de helft van al zijn rebounds contested, wat betekent dat hij vaker het duel aan moet gaan.

NBAStats (2)

Most improved?
Toch doet dit niet echt ter zaken. Jordan is (iets) verbeterd in aanvallend opzicht, een stuk sterker verdedigend en pakt honderd procent meer rebounds dan in 2013. Daarmee is hij voor mij een kandidaat voor most improved player van 2014.

Niet dat hij deze titel gaat pakken. Deze gaat regelmatig naar een speler die vooral in aanvallend opzicht laat zien dat hij zijn team kan helpen. Dit jaar zijn bijvoorbeeld Lance Stephenson en Gerald Green goede kandidaten. Maar toch, Jordan voor most-improved? Ik breek een lans.

Foto: Getty Images

Stats via NBA.com & ESPN per 12-3-2014

Ook leuk om te lezen