College Basketball: de SportAm Awards

Door

Kentucky v Florida

Het reguliere seizoen in college basketball zit er alweer op. De tijd ging weer eens snel voorbij. Maar niet getreurd, dat wil zeggen dat March Madness om de hoek komt kijken! Voor we het hoogtepunt van het college seizoen aanvatten, maken we bij Sport Amerika tijd om terug te blikken op het reguliere seizoen. Wie was de College MVP? Wie was de beste freshman, wie de beste coach en wie het beste team? En natuurlijk: welke spelers maken deel uit van het All-American Team? Geef je mening in onze polls of plaats een reactie!

MVP: Doug McDermott (Creighton)

Doug McBuckets is een uitzondering: een speler die al lang in de NBA had kunnen spelen maar ervoor koos om vier jaar college te lopen. De forward van de Creighton Bluejays (13) stelde niet teleur en bewaarde zijn beste seizoen tot het laatst. Met gemiddeld bijna 27 punten is hij de onvervalste scoring champion. Voeg daarbij zeven rebounds, een FG% van 52, 3P% van 45 en FT% van 87, en daar is je College MVP ofwel winnaar van de John R. Wooden Award. McDermott scoorde tien keer boven de 30 punten en sloot het seizoen af met een career high 45 punten thuis tegen Providence. Wordt hij een topper in de NBA? Nee, maar wel een heel nuttige speler met een passie voor de sport.

2. Jabari Parker (Duke)
3. Russ Smith (Louisville)
4. Casey Prather (Florida)
5. Nick Johnson (Arizona)

JOUW MENING

Freshman van het Jaar: Jabari Parker (Duke)

In het Jaar van de Freshmen moet er één de beste zijn en dat was, zonder twijfel, Jabari Parker. Coach Mike Krzyzewski en de Duke Blue Devils (7) zagen de forward als een gek beginnen aan het seizoen met zeven opeenvolgende wedstrijden boven de 20 punten. Toen conference play begon, had Parker het even lastig. On the job paste het supertalent zich echter aan. Hij ging meer inside scoren en minder voor jump shots. Parker legde zich ook meer toe op de defense en vooral rebounding. Resultaat: hij sloot het seizoen af met tien op dertien double doubles. Jabari toonde zich de meest dominante en constante performer onder de eerstejaars en wint dan ook verdiend deze prijs.

2. Joel Embiid (Kansas)
3. Andrew Wiggins (Kansas)
4. Tyler Ennis (Syracuse)
5. Julius Randle (Kentucky)

JOUW MENING

Team van het Jaar: Florida Gators (29-2)

De Florida Gators (1) begonnen matig aan het seizoen met twee nederlagen nog voor conference play. Sinds dit team door een buzzer beater van Shabazz Napier verloor van Connecticut werd er echter niet meer verloren. Dat was op 2 december 2013… Het geheim van de Gators ligt in hun coaching, defense en ervaring. Billy Donovan is gewoon een topcoach (zie volgende categorie). Verdedigend is Florida bij de beste teams in het land (5e qua toegestane punten per wedstrijd). Tot slot is het senior trio van Scottie Wilbekin, Casey Prather en Patric Young simpelweg subliem. Met jonge gasten als Michael Frazier II en Dorian Finney-Smith zijn de Gators hét te kloppen team tijdens March Madness.

2. Wichita State Shockers (34-0)
3. Virginia Cavaliers (25-6)
4. Villanova Wildcats (28-3)
5. Southern Methodist Mustangs (23-8)

JOUW MENING

survey solutions

Coach van het Jaar: Gregg Marshall (Wichita State)

Geen enkele wedstrijd verliezen over een heel seizoen? Richting March Madness gaan met een balans van 34-0? Coach Gregg Marshall heeft er letterlijk een perfect seizoen opzitten met zijn Wichita State Shockers (2). Marshall is vooral een echte leraar, een man die enorm veel tijd steekt in trainingen en pregame informatie. Hij haat timeouts want ze zijn een teken van zwakheid. “Ik help graag tijdens de wedstrijd maar ik verlang van mijn spelers dat ze hun problemen zelf oplossen”, aldus Marshall. Vertrouwen in het team, dat is de kracht van Marshall en Wichita State.

2. Billy Donovan (Florida)
3. Larry Brown (Southern Methodist)
4. Jay Wright (Villanova)
5. Steve Fisher (San Diego)

JOUW MENING

customer survey

All-American Teams

First Team:

C – Cameron Bairstow (New Mexico) 

F – Jabari Parker (Duke) 

F – Doug McDermott (Creighton)

G – Nick Johnson (Arizona)

G – Russ Smith (Louisville)

Second Team:

C – Joel Embiid (Kansas)

F – Andrew Wiggins (Kansas)

F – T.J. Warren (NC State)

G – Sean Kilpatrick (Cincinnati)

G – Shabazz Napier (Connecticut)

Third Team:

C – Julius Randle (Kentucky)

F – Cleanthony Early (Wichita State)

F – Casey Prather (Florida)

G – Nik Stauskas (Michigan)

G – DeAndre Kane (Iowa State)

In samenwerking met Justin Kevenaar en Mark Meijering.

Ook leuk om te lezen