NCAA BB Conference Preview: Big Ten

Door

New Orleans v Michigan State

In januari en februari vechten ruim 350 teams in 32 conferences voor een plek in het NCAA Tournament. De meeste conferences zijn zo klein of zwak dat het haast onmogelijk is voor scholen om zich te plaatsen voor The Big Dance. Andere conferences zijn zo sterk dat je gerust tien scholen kunt afvaardigen voor March Madness. Toch komt er geregeld een kleine school door de selectie. En in de top conferences kun je maar beter kampioen worden of het conference tournament winnen. Anders ben je overgeleverd aan de NCAA keuzecommissie. Bij SportAmerika kijken Frank Wielaard en Vincent Van Genechten deze week in zes delen vooruit en kan ook jij jouw mening geven. Zoekend naar favorieten, verrassingen en misschien zelfs een Cinderella.

In dit vijfde deel laten Frank en Vincent hun licht schijnen over de beste conference in college basketball: de Big Ten (Big 10). Morgen volgt nog een vroege vooruitblik op de NCAA Final Four in maart. Lees ook: deel 1: SECdeel 2: ACCdeel 3: Pac-12 en deel 4: Big 12.

FRANK WIELAARD

1. Big Ten (Big 10):

Dan de diepste aller Conferences. De Big Ten. Een geweldige competitie om te volgen, maar tegelijk ook een competitie die er al sinds 2000 niet meer in slaagt de landskampioen te leveren. Afgelopen seizoen speelden zeven teams mee in the Big Dance. Michigan verloor de finale van Louisville. De Wolverines zijn, vooral omdat Mitch McGary niet fit is, dit jaar echter nauwelijks een factor.

Illinois v WisconsinWaar te beginnen? Bij het beste team; Michigan State Spartans. Keith Appling is de go to guy pointguard die de Spartans dit seizoen al geregeld in stelling heeft gebracht. Samen met de iets te blessuregevoelige Gary Harris is dit een ijzersterk backcourt waar ook Andrew Dawson groeit in zijn rol. Ook vierdejaars Adryan Payne voldoet volledig aan de verwachtingen. De Spartans lijken het team to beat.

Uitdagers te over. Ohio State Buckeyes kan geweldig verdedigen. Tegen mindere teams dan, want uitgedaagd zijn de mannen van Thad Matta nog niet. Wisconsin Badgers kan ook een beetje verdedigen en is wel al uitgedaagd. Het versloeg Florida en Marquette. Iowa Hawkeyes is diep en ervaren. En thuis, met hun bloedfanatieke aanhang, moeilijk te verslaan. Thuis en bloedfantiek gaat ook op voor Indiana Hoosiers, met jongeling Vonleh als belangrijke pion in het frontcourt.

Dat was het? Nee. Purdue presteert goed tegen sterke teams en kan het de titelkandidaten heel moeilijk maken. Michigan wordt geen kampioen, maar de vraag is: wie struikelt er over de Wolverines? En er zit onmiskenbaar groei in de Minnesota Golden Gophers onder eerstejaars headcoach Richard Pitino (zoon van Louisville coach Rick Pitino). En van de illinois Illini hadden we niet verwacht dat ze zo sterk zouden kunnen zijn. Dit is met afstand de moeilijkst te voorspellen Conference.

Kampioen: Michigan State Spartans

Big Ten Tournament winners: Iowa Hawkeyes

 

VINCENT VAN GENECHTEN

1. Big Ten (Big 10): 

De crème de la crème, de top of the bill… Dat is de Big Ten. Deze conference barst van de goede teams. De Michigan State Spartans zijn het beste van allemaal. Ze bulken van ervaring met seniors Keith Appling en Adreian Payne. Gary Harris is een uitstekend scorer, Branden Dawson een geweldige slasher en Denzel Valentine een nuttige speler vanaf de bank. Dit team is zo goed op elkaar ingespeeld en teams met controle komen altijd ver!

Ohio State v Michigan State

Er zijn echter veel kapers op de kust, vooral Wisconsin en Ohio State. De Badgers zijn in geen enkele categorie top maar wel in bijna allemaal goed. Sam Dekker op de wing en Frank Kaminski down low doen het voor dit oerdegelijk team. De Buckeyes zijn een verdedigend topteam. Exponent is point guard Aaron Craft, die zijn team als geen ander leidt. LaQuinton Ross en Lenzelle Smith zorgen ondertussen voor de nodige punten, en Amir Williams beschermt de paint. Compleet team.

Verder kan een team als de Michigan Wolverines weleens verrassen. Met spelers als Mitch McGary (blessure), Glenn Robinson III en Nik Stauskas beschikt dit team over een aantal talentvolle wapens. De Iowa Hawkeyes zijn dan weer een top rebounding team en vooral een team met veel diepte. En dan zijn er ook nog de Illinois Fighting Illini. Dit is ook al een erg goed rebounding team, met een ervaren en solide scorer in Rayvonte Rice. Tot slot is het uitkijken of Noah Vonleh zijn hype kan waarmaken met de Indiana Hoosiers en tot waar Andre en Austin Hollins (geen familie) de Minnesota Golden Gophers kunnen brengen.

Kampioen: Michigan State Spartans

Big Ten Tournament winners: Michigan State Spartans

 

JOUW MENING


surveys

 

Foto’s: Getty Images

1 Reactie
  1. Maurits 9 jaar ago

    Leuk, dat er aandacht wordt besteed aan American College basketball. Heb zelf een half jaar mogen studeren aan M.S.U. toen waren ze net kampioen geworden (jaar 2000 volgens mij), daarnaast doet M.S.U. het sportief erg goed, het American Football team heeft net de Rose Bowl gewonnen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen