College ‘Ball MVP: Embiid neemt Kansas op sleeptouw

Door

Oklahoma State v Kansas

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 10: Embiid neemt Kansas op sleeptouw. (vorige editie: lees hier)

College MVP: Joel Embiid (Kansas)

De Kansas Jayhawks (15) are on a roll. Het team van coach Bill Self won vier keer op rij sinds het verlies op 5 januari tegen San Diego State. Drie van die zeges waren tegen ranked teams, waarbij het Iowa State (8) van DeAndre Kane en het Oklahoma State (9) van Marcus Smart. Joel Embiid was daarbij telkens van goudwaarde voor de Jayhawks. De Kameroener geeft zijn team een getalenteerd defensief anker en extra offensief wapen. Embiid is een geweldige schot blocker en een onderschatte passer. Enkel zijn balverliezen kunnen wel beter.

Sterrenwacht: Harrison Twins en Wiggins blijven wisselvallig

Twee broers die identieke tweelingen zijn én bovendien erg goed kunnen basketballen, het blijft een unicum. Aaron en Andrew Harrison barsten van het talent maar voorlopig blijven ze erg wisselvallig presteren bij de Kentucky Wildcats (13). Vooral Andrew laat het vaak afweten. Met een schotpercentage van 39, nog geen vier assists per wedstrijd en gemiddeld meer dan twee balverliezen kan hij weinig knappe statistieken voorleggen. Tegen Tennessee tekende hij echter voor 26 punten, wat opnieuw de discussie doet ontstaan of Andrew wel een point guard is en niet beter als shooting guard zou spelen zoals broer Aaron.

Andrew Wiggins liet ook deze week het beste en het slechtste van zichzelf zien. Het Canadese supertalent was goed voor zeventien punten en negentien rebounds tegen Iowa State, een topprestatie. Enkele dagen later moest hij het echter stellen met amper drie punten en twee rebounds tegen Oklahoma State. Wiggins is top maar nog niet constant.

Marcus Smart blijft zich ondertussen wel onderscheiden als een constante speler. Met minstens vijftien punten, waarvan drie keer boven de 20, in de laatste vijf wedstrijden doet de combo-guard zijn status van topselectie in de draft alle eer aan. Smart neemt zijn Cowboys op sleeptouw met leiderschap, scoring, spelinzicht en defense. 

Nog een constante speler, die vaak vergeten wordt, is senior Doug McDermott van Creighton (20). Hij laat in deze video zijn licht schijnen over zichzelf en de concurrentie.

Verrassing van de week: Xavier Thames (San Diego State)

De grootste verrassing in de rankings blijven de San Diego State Aztecs (10). Dit team maakte gestaag zijn klim en is op dit moment één van de meest gevreesde teams in college basketball. Senior Xavier Thames is de leider van de Aztecs, die al sinds 14 november niet meer verloren. Thames doet het als scorer, schutter en primaire ball handler.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Juwan Staten en Marcus Foster. Staten kende een zwak tweede jaar maar presteert ten volle als senior voor West Virginia. Hij scoort efficiënt, schiet beter dan ooit, valt de basket aan als een gek, vindt makkelijk de open man, pakt rebounds en beperkt zijn balverliezen. Foster is een freshman die van de Kansas State Wildcats een gevaarlijk team maakt. Foster is vooral waardevol als schutter en scorer.

Atlantic 10 Basketball Tournament - Semifinals - UMass v VCUStatline van de week: Chaz Williams 26-8-5 vs George Mason

De Massachusetts Minutemen (16) blijven stijgen in de rankings en daarvoor is point guard Chaz Williams voor een groot deel verantwoordelijk. Williams liet in de nipte zege tegen George Mason 26 punten, acht assists en vijf steals noteren. Hij scoorde vijf punten in de laatste 36 seconden en zorgde voor de steal die leidde naar de beslissende korf van Derrick Gordon.

Eervolle vermeldingen zijn er voor Joel Embiid, Marcus Smart en Kyle Anderson. Embiid was goed voor dertien punten, elf rebounds en acht blocks in de zege tegen Oklahoma State. Smart moest het onderspit delven tegen Kansas maar liet 20 punten, acht rebounds en vijf assists noteren tegen TCU. Anderson toonde dan weer zijn veelzijdigheid. In de nederlaag van de UCLA Bruins tegen Utah scoorde hij 28 punten, zeven rebounds en zeven assists.

De play van de week komt op naam van Michael Qualls. Zijn putback dunk zorgde ervoor dat de Arkansas Razorbacks verrassend wonnen van Kentucky na één verlenging.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen