CFP: Georgia verslaat Oklahoma na spektakelstuk

Afgelopen nacht begonnen dan eindelijk de NCAA College Football Play-offs. De eindronde werd geopend met de Rose Bowl en de Sugar Bowl. Teleurstellen deden beide wedstrijden niet. Vooral de Rose Bowl bleek een instant classic te zijn die bijna vijf uur duurde. Uiteindelijk bleek het een SEC-feestje te worden, want Alabama en Georgia zouden de duels winnend afsluiten.

ROSE BOWL: GEORGIA VERSLAAT OKLAHOMA IN ‘ DOUBLE OT’

De CFP werden geopend met de Rose Bowl in Pasadena, Californië. De Oklahoma Sooners en de Georgia Bulldogs stonden tegenover elkaar en zouden er een waar spektakelstuk van maken. Voorafgaand was al duidelijk dat de Sooners een fantastische aanval hadden, maar konden de Bulldogs die zestig minuten lang bijhouden?

Het antwoord was na het eerste kwart al deels gegeven. Na de eerste 15 minuten stond het namelijk 14-7 voor Oklahoma, dankzij een receiving touchdown van Brown en een rushing touchdown van Anderson. De Bulldogs wisten in ditzelfde kwart wel te antwoorden met een touchdown van Michel op aangeven van Fromm.

In het tweede kwart liepen de Sooners weg bij de Bulldogs. Dankzij de tweede touchdown van Anderson en een receiving touchdown van quarterback Baker Mayfield stond het 31-17 na de eerste helft. Georgia wist dankzij de tweede touchdown van Michel wel te scoren, maar had wel een achterstand van 14 punten opgelopen. De touchdown van Mayfield was typerend voor de aanval van de Sooners, die behoort tot één van de beste in de historie van de NCAA.

TWEEDE HELFT

Georgia begon vervolgens in het derde kwart aan de comeback. Dankzij rushing touchdowns van Chubb en Michel (zijn derde van de avond) stond het na kwart drie ineens weer gelijk. De bulldogs wisten Oklahoma namelijk op nul punten te houden in het derde kwart. Chubb en Michel waren in ongekende vorm tijdens de Rose Bowl. Chubb scoorde twee keer (145 rushing yards), Michel zelfs vier keer (222 combined yards).

Ook in het vierde kwart ging Georgia gewoon door met scoren. Javon Wims wist Georgia al snel op voorsprong te brengen in het vierde kwart op aangeven van Fromm. Het antwoord van Oklahoma liet niet lang op zich wachten. De Sooners scoorden twee touchdowns via Flowers en een fumble recovery van Parker, waardoor Oklahoma plots met 37-45 voor stond. Toch wist Georgia nog één keer te antwoorden in het vierde kwart via Chubb, die een mooie drive van de Bulldogs wist af te ronden met zijn tweede touchdown. Beide teams wisten vervolgens niet meer te scoren, waardoor er overtime kwam.

Georgia verslaat Oklahoma in de Rose Bowl  (Gregory Bull / Associated Press)

OVERTIME

In de eerste overtime periode wisten beide teams niet verder te komen dan een field goal. Blankenship en Seibert maakten geen fout vanaf respectievelijk 38 en 33 yards. In de tweede overtime periode ging het vervolgens fout voor de Sooners. Mayfield gooide een interception in de endzone, waardoor Georgia een kans kreeg de wedstrijd met een score te beslissen.

Via een 27 yard rushing touchdown van Michel wist Georgia met 54-48 te winnen. Vooral het block van QB Fromm was bepalend voor de run van Michel, die anders nooit een gat had kunnen vinden om doorheen te rennen.

Na iets minder dan vijf uur zat het erop in Californië. Georgia mag aankomende maandag voor het kampioenschap spelen in de championship-wedstrijd. Voor Oklahoma komt een sterk seizoen ten einde zonder resultaat. Mayfield zal na een historische carrière afscheid nemen van de Sooners en richting de NFL gaan. Waarschijnlijk had hij zijn afscheid nog een week uit willen stellen. Voor Georgia rest nog maar één ding: SEC-genoot Alabama verslaan in de finale volgende week maandagnacht.

SUGAR BOWL: ALABAMA OVERKLAST CLEMSON IN REMATCH

Terwijl de Rose Bowl nog aan de gang was, begon in New Orleans de Sugar Bowl. In het stadion van de CFP-finale namen Alabama en Clemson het tegen elkaar op in een rematch van de finale van vorig jaar. Toen wist Clemson dankzij een late tochdown van quarterback Deshaun Watson de Crimson Tide te verslaan en pakten de Tigers de titel. Dit jaar liep het anders.

Alabama zou de Tigers vanaf het eerste fluitsignaal domineren en gaf de Clemson-aanval totaal geen kans om op gang te komen. Pas aan het einde van het eerste kwart kwam dat tot uiting op het scorebord. De Crimson Tide kwamen dankzij een field goal en een receiving touchdown van Calvin Ridley op een 10-0 voorsprong. Quarterback Jalen Hurts bleef tijdens de gehele wedstrijd ijzingwekkend rustig en maakte eigenlijk geen enkele fout.

In het tweede kwart wist Clemson de eerste punten te scoren via een field goal van Alex Spence. Hij bracht de stand na de eerste helft op 10-3 in het voordeel van Alabama.

Na rust wist de Crimson Tide verder uit te lopen. Da’Ron Payne, een defensieve tackle, mocht een touchdown vangen nadat hij even daarvoor bijna een interception had veroorzaakt. Deze werd vanwege offside van de verdediging weer teruggedraaid. Nadat de verdediging van Alabama de daaropvolgende field goal van Clemson had geblokt, kwamn Payne weer positief in beeld. Hij mocht op aangeven van Hurts een touchdown scoren. Bij deze touchdown liet hij ook nog eens keurig voetenwerk zien. Alabama wist via een pick-six van Mack Wilson (18 yards) de score nog uit te breiden naar 23-6, waarna de wedstrijd beslist was. Er zou namelijk niet meer gescoord worden in het vierde kwart vanwege slordig spel van beide teams.

Zo wist Alabama op een indrukwekkend manier revanche te nemen op de Clemson Tigers. De Crimson Tide zullen het volgende week in de finale mogen opnemen tegen Georgia, dat uit dezelfde SEC-conference komt. Complete dominantie dus van de SEC, dit seizoen in NCAAF. Voor Clemson rest niks anders dan uithuilen en volgend jaar opnieuw voor de nationale titel gaan in de NCAAF.

(Cover Photo: Getty Images/Jeff Gross)