College basketball Game van de Week: #5 Kansas tegen #1 Kentucky

Door

Georgetown v Kentucky

Tijdens de Champions Classic in Indianapolis staan er dinsdag twee krakers op het menu: eerst de #18 Michigan State Spartans tegen de #4 Duke Blue Devils, daarna de #5 Kansas Jayhawks tegen de #1 Kentucky Wildcats. Vooral die laatste matchup belooft vuurwerk tussen twee teams met veel talent én de verwachtingen om ver te geraken tijdens March Madness.

Bekijk hier de kijktips van deze week.

Nieuwe talenten

Zowel de Jayhawks als de Wildcats speelden vorig seizoen met een aantal indrukwekkende freshmen. Bij Kansas hadden ze Andrew Wiggins en Joel Embiid tussen de lijnen staan, bij Kentucky rekenden ze op Julius Randle en James Young. Die jongens trokken echter al na één jaar de college deur achter zich toe om een carrière te starten in de NBA. Gelukkig voor de Wildcats bleven de Harrison Twins (Andrew en Aaron), Willie Cauley-Stein en Alex Poythress wel een jaartje extra. De Jayhawks zagen Wayne Selden en Perry Ellis terugkeren.

Beide teams sloegen ook alweer hun slag op de recruiting markt. Kentucky haalde met Trey Lyles (7), Karl Towns (9), Devin Booker (18) en Tyler Ulis (25) vier toptalenten uit de top 25 van de ESPN ranking binnen. Kansas deed het met twee spelers uit de top elf, zijnde Cliff Alexander (3) en Kelly Oubre (11). Verder beschikken ze ook over de skills van Oekraïns wonderkind Sviatoslav Mykhailiuk. Waar de Jayhawks niet in slaagden, was een kwaliteitsvolle point guard in huis halen in plek van Naadir Tharpe. Tenzij freshman Devonte Graham beter uitvalt dan verwacht.

Klassiek duel

Er zullen zich ongetwijfeld een aantal zeer interessante één-op-één duels afspelen tussen de lijnen. Het is uitkijken hoe Selden zich gaat laten zien, dit jaar uit de schaduw van Wiggins. Hij krijgt met toptalent Booker alvast een tegenstander van formaat. Oubre zal zich meteen willen tonen in een grote wedstrijd. Afwachten of de meer ervaren Poythress daar een stokje voor kan steken. En wat kan de defensieve Cauley-Stein tegen de offensieve Ellis? Of de behendige Ulis tegen Frank Mason op de point?

Maar het grote duel dat uiteindelijk in belangrijke mate zal beslissen over deze wedstrijd, is dat tussen Karl Towns en Cliff Alexander. Towns is een reus van een vent, die nu al behoorlijk kan…schieten. Ja, Towns is geen stretch four maar een stretch five. Hij is geen superatleet en defensief wonder, maar aanvallend is hij al erg vergevorderd. Alexander is, zonder te overdrijven, een fysiek monster. Dat maakt hem een solide verdediger. Alexander koppelt daar een gigantische motor aan, wat van hem ook een dominante rebounder maakt. Offensief is er nog werk voor de boeg maar finesse tegen pure kracht? Dat wordt smullen!

Kentucky op ervaring

Het wordt afwachten welk team welke persoonlijke duels wint, maar uiteindelijk zouden de Wildcats het moeten halen van de Jayhawks. Kansas heeft met Alexander en Selden enkele capabele verdedigers in huis, maar onder andere Ellis en Oubre zijn dat niet. Tegen al het aanvallende geweld dat Kentucky met zich meebrengt, lijken de Jayhawks al op voorhand verloren. Met vechtersbazen Alexander en Selden zal coach Bill Self niet zomaar ten onder gaan, maar om te winnen moet echt alles meezitten voor Kansas.

Verwacht dus echter een zege voor de Wildcats. Towns kan met zijn shooting Alexander van de basket weglokken en zo meer ruimte maken voor onder andere Ulis, de Harrison Twins en Booker. Voeg daaraan toe dat Kentucky naast Towns ook Lyles, Cauley-Stein, Marcus Lee en Dakari Johnson richting Alexander en Ellis kan werpen, en je ziet dat de Wildcats de zege normaal gezien al op zak moeten hebben.

Game info:

Dinsdag 18 november om 9u00PM (2u00AM in NL) @Bankers Life Fieldhouse, Indianapolis (Champions Classic) – live op ESPN.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen