NBA MVP Watch: Week 3

Door

Houston Rockets v Memphis Grizzlie

Na drie weken begint de MVP-Watch van SportAmerika steeds verder uit te kristalliseren. Anthony Davis neemt voor de tweede week op rij de nummer één positie in en Lebron James stijgt na zijn moeizame start steeds verder in de ranglijst. Verder blijven veel usual suspects in de lijst staan, al wisselen sommige spelers wel van plek. Ook is er weer ruimte voor nieuwe spelers, maar vallen daarentegen een aantal weer buiten boord.

Lees hier de week in review door SportAmerika.

1 (1). Anthony Davis (New Orleans Pelicans)

De New Orleans Pelicans hebben het aan Anthony Davis te danken dat ze na drie weken nog steeds mee doen in de sterk bezette Western Conference. Maandag werd er weliswaar verloren van de Trail Blazers, aan Davis heeft dat niet gelegen. Met 31 punten, elf rebounds, drie assists en drie blocks was hij weer zeer dominant. In de tot nu toe negen gespeelde wedstrijden blijven de statistieken van Davis zeer constant. Meer dan 25 punten, bijna twaalf rebounds, vier blocks en dik twee assists zijn gewoon van MVP-kwaliteit. Davis is op dit moment hard op weg om de nieuwe Kevin Garnett te worden. Een nieuwe superster wordt voor onze ogen geboren.

2 (3). James Harden (Houston Rockets)

Ai! De topper van maandag tegen de Memphis Grizzlies zal James Harden wakker hebben gehouden. Zes punten, één op acht van uit het veld en maar vier assists. Het was de slechtste wedstrijd van Harden dit seizoen. Waarom toch op de tweede plek in de MVP-Watch? Omdat Harden laat zien dat hij stappen voorwaarts maakt. Veel meer dan vorig seizoen is Harden de leider van de Rockets en hij is tevens de belangrijkste facilitator van het team. Bijna 24 punten, dik zes rebounds en bijna zeven assists is gewoon top. In de moeizaam gewonnen wedstrijd tegen de 76’ers liet Harden zijn waarde zien en sleepte hij hoogstpersoonlijk de overwinning uit de brand.

3 (5). LeBron James (Cleveland Cavaliers)

The King komt eraan! Dik 27 punten en bijna zeven rebounds en zeven assists per wedstrijd is ronduit koninklijk. James staat gewoon vreselijk goed te ballen. Kyrie Irving, Kevin Love en David Blatt ten spijt. Als de Cavaliers kampioen worden dan hebben ze voor het grootste deel te danken aan James. Zijn prestatie tegen de Celtics was fantastisch met 41 punten, vier rebounds en zeven assists. De enige reden waarom James nog niet de eerste plek heeft ingenomen is dat de Cavaliers nog te wisselvallig spelen en hij ze niet continue bij de hand kan nemen.

4 (2). Stephen Curry (Golden State Warriors)

Stephen Curry zakt weer twee plekken in de lijst. De Warriors spelen zeker goed, maar Curry was afgelopen week niet altijd de belangrijkste speler. Hij speelt op MVP-niveau, alleen zijn statistieken waren niet zo opvallend als de voorbije weken. Toch getuigt bijna 25 punten, dik vijf rebounds en net geen acht assists dat Curry een zeer all-round speler is. Afgelopen zondag liet Curry weer zien wat voor geweldenaar hij wel niet is. Hij liet geen spaan heel van de zwakke Lakers. Dertig punten, vier rebounds en vijftien assists (waaronder deze fantastische).

5 (-) Marc Gasol (Memphis Grizzlies)

Na drie weken en wat onderlinge discussie kan SportAmerika niet meer om Marc Gasol heen. Nee, zijn statistieken (dik zeventien punten, acht rebounds, drie assists) zijn niet overweldigend, maar de impact van Gasol op de Grizzlies is overduidelijk. Zonder Gasol (voormalig Defensive Player of the Year) zijn de Grizzlies een gemiddeld team die misschien net de play-offs halen, maar met hem zijn ze nagenoeg onverslaanbaar, getuige de 10-1 start dit seizoen. Vanwege zijn belangrijke rol in het team en de fantastische start van de Grizzlies neemt Gasol plek vijf in.

6 (8). Klay Thompson (Golden Staten Warriors)

Klay Thompson’s spel was in de derde week weer een stuk beter dan de tweede. Afgelopen zondag speelde hij tegen de Lakers misschien weer even de tweede viool naast Stephen Curry, de overige overwinningen van de derde week zijn voornamelijk aan hem te danken. Tegen respectievelijk de Nets en de Bobcats scoorde hij 25 en 21 punten. Het is misschien soms een beetje wisselvallig bij Thompson, maar bijna 24 punten, gecombineerd met dik drie rebounds en drie assists is meer dan goed. Op James Harden na de beste shooting guard van de NBA.

7 (6). DeMarcus Cousins (Sacramento Kings)

DeMarcus Cousins blijft imponeren. Zijn speelminuten gaan niet omhoog en toch blijft hij in net 30 minuten per wedstrijd dik 22 punten scoren en elf rebounds pakken. Afgelopen zaterdag hielp Cousins met 25 punten en tien rebounds de Kings aan een overwinning tegen de heersende kampioen, de San Antonio Spurs. Ook in de verloren wedstrijd tegen de sterke Grizzlies overtuigde hij met 22 punten en twaalf rebounds. Waarom dan maar plek zeven? De Kings beginnen wisselvalliger te spelen en Cousins kan ze nog niet bij de hand nemen en ze op bepaalde momenten over het dode punt te brengen.

8 (-). John Wall (Washington Wizards)

Na een week afwezigheid is John Wall weer terug in de MVP-Watch. De point guard is dan ook enorm belangrijk voor de Wizards. Hij heeft bijna net zo’n grote invloed op het team als Marc Gasol op de Grizzlies. Dik negentien punten en negen assists is zeer degelijk. Combineer dat met bijna vier rebounds en meer dan twee steals en je weet dat Wall zowel offensief als defensief van grote waarde is bij de Wizards. Tegen de Pistons op woensdag was hij ronduit indrukwekkend en als hij dit niveau volhoudt dan is het een blijvertje in de MVP-watch.

9 (-). Damian Lillard (Portland Trail Blazers)

De Trail Blazers zijn acht en drie en hebben dat voornamelijk te danken aan het solide spel van Damian Lillard. Afgelopen week was de point guard gemiddeld goed voor 27 punten, bijna vijf rebounds, ruim acht assists en vier driepunters. Lillard knalde zijn schoten binnen met een schotpercentage van bijna  54 en zijn vrije worpen met één van bijna 95. Vooral in de wedstrijden tegen de Nuggets en de Nets (zonder Aldridge en Batum) was Lillard gewoonweg outstanding.

10 (7). Blake Griffin (Los Angeles Clippers)

De vrije val van Blake Griffin en de Clippers zet ook in de MVP-Watch door. Blake speelt niet slecht (23 punten, zeven rebounds en bijna vier assists), maar toch winnen de Clippers niet veel wedstrijden, ondanks het talent wat dit team en Griffin hebben. Het zijn dan op dit moment ook nog vooral de individuele statistieken die hem de tiende plek geven in deze lijst.

Uit: DeMar DeRozan en Kobe Bryant

Heb je een opmerking over de ranking, ben je het er mee eens, of juist niet. Discussieer mee!

NBA MVP-Watch: Week 1 Week 2
Foto: Getty Images

1 Reactie
  1. Lillard, the boss!

    Voor mij mag Stephen Curry overigens op #2 blijven, GSW speelt zoals een trein en Curry is hoofdverantwoordelijke nummer één.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen