Coach Jason Kidd bluft zich van Nets naar Bucks

Door

Brooklyn Nets v Miami Heat - Game Two

Afgelopen weekend ging het gerucht al, maar Jason Kidd verruilt de Brooklyn Nets voor de Milwaukee Bucks, zo meldt ESPN. Kidd, die in de zomer van 2013 de basketbalschoenen aan de wilgen hing, was pas een jaar coach in New Jersey. Hij leidde de Nets naar de play-offs, waar ze onderuit gingen tegen de latere finalist, Miami Heat.

De plotselinge transfer van Kidd levert de Nets twee draft picks op. In 2015 en in 2019 mag het team van de Russische eigenaar Mikhail Prokhorov in de tweede ronde van de NBA-draft een basketballer uit de nieuwe lichting kiezen.

Lelijke transfer
Aan de transfer van Kidd gaan de nodige onderhuidse problemen vooraf. De 41-jarige Kidd drong bij de leiding van de Nets namelijk aan op een dubbelfunctie: hij wilde naast zijn coachpositie per se ook een managementfunctie. En hij vond dat zijn salaris van $ 10,5 miljoen te weinig was.

Geen wonder dus dat de voormalige topspeler door diverse media keihard wordt neergesabeld om zijn arrogante houding. “Dit is wie hij is”, liet Adrian Wojnarowski van Yahoo Sports weten. “Hij had een uitstekende positie bij de Nets. Hij lag goed bij de eigenaren, maar wilde toch meer. Het is ook onbeschoft om naar een baan te solliciteren terwijl iemand daar nog zit.”

Larry Drew
Daarmee legt Wojnarowski de vinger gelijk op de zere plek: de Bucks hadden namelijk nog een doorlopend contract met coach Larry Drew. En de ongeschreven wetten van de NBA dicteren dat je niemand van zijn stoeltje probeert te wippen. Laat staan je oude coach – Larry Drew was assistent bij de Nets in seizoen 2003/2004, toen Kidd daar speelde.

Veel basketbaljournalisten voorzien dan ook dat Kidd geen rooskleurige toekomst tegemoet gaat. “Niemand zal hem nog willen”, zei Kurt Helin bij BasketballTalk van NBC. “Hij heeft de Nets, de enige ploeg die hem wilde, verraden. Tenzij hij gaat winnen in Milwaukee is het afgelopen met hem. En dit is niet Brooklyn: bij de Bucks zijn er geen ervaren krachten [zoals Paul Pierce en Kevin Garnett] waarmee hij kan werken.”

Refererend aan Kidds grillige carrière, propvol met lelijke transfers, vatte New York Daily News-journalist Frank Isola het nieuws mooi samen met een basketbalstatistiekje.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen