Falcons boeken zege op Seahawks in nailbiter

Door

 

Divisional Playoffs - Seattle Seahawks v Atlanta Falcons
Na vijf keer op rij in de eerste ronde van de playoffs te zijn uitgeschakeld hebben de Atlanta Falcons een langverwachte en zwaarbevochten zege geboekt. De Seattle Seahawks werden in de Georgia Dome met 28-30 verslagen. In de volgende ronde zijn de San Fransisco 49ers de tegenstander.

Falcons domineren eerste helft
In de eerste helft hadden de Seahawks weinig in de melk te brokkelen. De defensie van Seattle kon de Falcons in hun eerste drive nog even tegenhouden door slechts een field goal toe te laten. Toen later in het eerste kwart de doorgaans zeer balvaste Marshawn Lynch de controle over de verloor  bal sloeg de thuisploeg echter hard toe. Veteraan Tony Gonzalez  ving een korte touchdown pass en bracht de stand op 0-10.

Nadat Matt Bryant met een field goal de stand op 0-13 had gebracht leken de Seahawks laat in het tweede kwart dan eindelijk iets terug te gaan doen. Diep in de redzone wist de ploeg echter zowel 3rd-and-1 als 4th-and-1 niet om te zetten in een first down. Wederom gingen de Falcons efficient om met de geboden mogelijkheid. Na een lange run van Michael Turner vond Matt Ryan Roddy White voor een 47-yard touchdown pass. Aan het eind van het kwart drongen de Seahawks opnieuw aan, wederom zonder resultaat. De Falcons leidden bij rust met 0-20.

Seahawks comeback
Na rust lieten de Seahawks eindelijk zien dat ze niet voor niets naar Georgia waren gekomen. Rookie quarterback Russel Wilson leidde een touchdown drive van 80 yards en zette met een touchdown pass over 27 yards naar Golden Tate de bezoekers op het scorebord. De Falcons leken niet van hun stuk gebracht en antwoordden met eveneens een drive van 80 yards die eindigde in een touchdown. Met 7-27 leek er nog geen vuiltje aan de lucht.

De Seahawks waren echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Na weer een indrukwekkende drive over 80 yards bracht Russel Wilson met een rushing touchdown de stand op 14-27. Toen Matt Ryan in de daaropvolgende drive een interception gooide begonnen de toeschouwers zich toch enigszins zorgen te maken. Zeker toen de Seahawks ook met hun volgende balbezit een touchdown scoorden: 21-27.

Aanvallend konden de Falcons ineens niet meer wat in de eerste helft vanzelfsprekend leek. De Seahawks defense kreeg de Falcons offense snel weer van het veld en met nog twee minuten en 50 seconden op de klok kreeg Seattle de kans om op voorsprong te komen. Met lange passes naar Golden Tate en Marshawn Lynch kwamen de bezoekers in scoring positie. Vanaf de 2-yard lijn kreeg Lynch de bal over de lijn voor de touchdown. Met het extra punt werd de stand 28-27 in het voordeel van de Seahawks.

‘Icing’ de kicker
Met nog 19 seconden op de klok zou het voor de Falcons lastig worden om ver genoeg te komen om een field goal te trappen. Matt Ryan deed zijn bijnaam – ‘Matty Ice’ – echter eer aan en met twee lange completions werd kicker Matt Bryant in stelling gebracht. Vanaf 49 yards trapte hij in eerste instantie naast. Maar omdat de Seahawks vlak voor de snap een timeout hadden aangevraagd telde de play niet. De tactiek om de kicker uit zijn ritme te krijgen door een timeout aan te vragen liep voor Pete Carroll en zijn mannen in dit geval uit op een fiasco. Bryant mocht opnieuw aanleggen. Met een rake trap bepaalde hij de eindstand op 28-30. Voor Matt Ryan was het zijn eerste playoff zege als quarterback van de Falcons. Ook Tony Gonzalez, al 16 jaar actief in de NFL, wist voor het eerst in zijn carrière in de playoffs te winnen.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen