NCAA Recap: Laatste ongeslagen topteams sneuvelen

Door

Michigan v Ohio State

Michigan Wolverines @ Ohio State Buckeyes  53 – 56

Deshaun Thomas dunkt over Nik Stauskas heen
Deshaun Thomas dunkt over Nik Stauskas heen

De punten vlogen je niet om de oren, maar er gebeurden wel gekke dingen in de wedstrijd waarin de laatste NCAA I school dit seizoen zijn ongeslagen status verspeelde. Na Duke ging ook Michigan dit weekend voor het eerst dit seizoen onderuit.

Trey Burke opende de score in de Value City Arena te Columbus Ohio. Niks geks, hij is schutter, en een goeie ook. Daarna schoten de Buckeyes uit de startblokken met een 16-0 run, geopend en afgesloten door de topschutter van Ohio State, Deshaun Thomas (20pt). De Buckeyes liepen nog verder weg, naar 24-6. En toen verschoof het momentum weer naar de Wolverines. Het was een echte wedstrijd. Ohio State bleef aan de leiding, al was het een minuut voor tijd krap (52-50). Zeventien tellen voor tijd kon uitgerekend Trey Burke (15pt)aanleggen voor de misschien wel winnende driepunter. De bal stuitte twee keer snel op de ring, maar viel uiteindelijk daarbuiten in de veilige handen van Buckeye Sam Thomas. Spelverdeler Aaron Craft schoot Ohio State vanaf de vrije worplijn in veilige haven.

De Wolverines missen door deze eerste nederlaag de toppositie (nu tweede) in de rankings. En een  best ever 17-0 record. Hoeveel pijn dat doet, zullen we vlot weten. De serieuze tests zullen zich in de Big Ten rap opvolgen. Te beginnen met de Minnesota Golden Gophers.

 

Duke Blue Devils @ North Carolina State Wolfpack 76 – 84

CJ Leslie en Richard Howell vieren een feestje na winst tegen Duke
CJ Leslie en Richard Howell vieren een feestje na winst tegen Duke

Ja het staat er echt. Duke verliest de eerste echte wedstrijd die er toe doet in de West Coast Conference meteen. Hoe veelzeggend is dat?! We’ll see.

Duke is en blijft een uitstekend team. Met big man Mason Plumlee of all people als de blikvanger. Hij scoorde weer een double-double (18pt, 11rb). Maar bij NC State hadden twee spelers een double-double (Richard Howell 16pt, 18rb & Lorenzo Brown 12pt, 13ast) en óók nog eens een andere topscorer in CJ Leslie (25pt). Daar was Duke uiteindelijk niet tegen opgewassen. Al gaven de Blue Devils zich pas diep in de tweede helft gewonnen. Ja, de Wolfpack stelde ons vroeg in het seizoen twee keer onverwacht teleur. Maar de laatste nederlaag, tegen Michigan, is alweer van eind november. Mark Gottfried lijkt zijn team klaar te hebben voor het WCC kampioenschap. Zeker na deze vliegende start (3-0, 14-2 overall).

De zwakte van NC State? De bank is niet eens niet diep. Er is geen bank. Alleen een sixt man. Dat gaat de Wolfpack een diepe run in het NCAA Tournament kosten. Tenzij Gottfried zijn Wolfpack eerst uithongert…

 

Illinois Fighting Illini @ Wisconsin Badgers  51 -74

Een upset ja, maar een blowout? Daar had niemand op gerekend in deze wedstrijd. Wisconsin is dit seizoen enigszins onder de radar gebleven omdat het de wedstrijden die het kon verliezen, ook verloor. Dat gebeurde vier keer. Maar in de loodzware Big Ten Conference zijn de Badgers nu 3-0 en medekoploper.

Wisconsin is ook echt een onopvallend team. Het tempo is niet hoog, het aantal punten per wedstrijd is niet altijd even hoog en de inventiviteit en creativiteit laten te wensen over. Maar tegen Illinois niets van dat alles. Wisconsin heeft weldegelijk een hogere versnelling, wel twee of drie! De badgers bliezen de Fighting Illini meteen van het veld met een 14-0 run en stonden in negen minuten slechts drie punten toe. Het verschil was gemaakt en werd alleen maar groter, zij het in een iets lager tempo.

Illinois startte goed aan het seizoen, maar verloor van de laatste zes wedstrijden en vier. De laatste twee met grote cijfers. Een rol als luis in de pels blijft over na een 1-3 start in de Big Ten. Wisconsin was die rol ook toebedeeld, maar met een 3-0 record is het koploper. De volgende wedstrijd is medekoploper en topfavoriet Indiana Hoosiers de tegenstander. Dan weten we uit welk hout de Badgers gesneden zijn dit jaar.

Ook leuk om te lezen