Legendarisch duel ‘Magic/Bird’ op Broadway

Door

De NBA verovert Broadway! Het legendarische duel tussen Larry Bird van de Boston Celtics en Earvin ‘Magic’ Johnson van de LA Lakers is namelijk herschreven in een theaterstuk dat April aanstaande in première zal gaan op het befaamde Broadway in New York City. Het duo Magic/Bird maakte van de NBA in geen tijd een erg popuaire sport in de VS. Beide ‘Hall of Famers’ werden dan ook geconsulteerd bij het maken van de opvoering.

 Op 11 april zal de eerste opvoering van het stuk ‘Magic/Bird’ plaatsvinden, een stuk van 90 minuten. Magic Johnson, van wie zijn Lakers de bijnaam ‘Showtime’ kregen, voelt zich vooral vereerd en kan niet wachten tot het zover is: “Deze keer zal het echt ‘Showtime’ zijn. Als je nadenkt over Broadway en erna over ik en Larry op Broadway, dit is echt het hoogste niveau en ik denk niet dat een van ons twee ooit gedacht had om hier te staan. Wel als toeschouwers voor een opvoering maar niet van een opvoering over ons leven.”

Het stuk werd gemaakt door Tony Ponturo and Fran Kirmser, een duo dat ervaring heeft met sportgerelateerde theaterstukken. In 2010 maakten zij al eens een stuk over legendarisch NFL-coach Vince Lombardi. Nog voor dit stuk een succes werd lieten beide regisseurs al weten een stuk te willen maken over de twee baskethelden: “Ze speelden op zo’n hoog niveau en ontzettend competitief. Bovendien was er ongelooflijk veel respect tussen de beide spelers”, zegt Kirmser. “Dit is niet iets dat je elke dag ziet en we dachten dat het leuk zou zijn om eens even terug te kijken en hun strijd te herbeleven op het podium. Zo kunnen we veel vertellen over de relatie die zij hadden.”

Het was Magic Johnson die Ponturo en Kirmser eerst contacteerden in verband met het stuk. Johnson was meteen verkocht nadat hij ‘Lombardi’ ging kijken met zijn vrouw Cookie. Pas daarna werd Larry Bird gecontacteerd want net als twintig jaar eerder bij de vorming van het Dream Team wilde die graag weten of Magic ‘on board’ was. En nadat beide heren de schrijvers en acteurs ontmoet hadden (het was vooral Bird die hierop aandrong), kon de productie van start gaan.

Larry Bird en Magic Johnson zullen voor altijd aan elkaar gelinkt blijven. Op zichzelf waren het fenomenale spelers maar in strijd met elkaar waren zij het beste dat de NBA ooit kon overkomen. Vaak wordt gezegd dat Michael Jordan de  NBA redde maar eigenlijk was het ‘Magic/Bird’ dat de NBA een echt succes maakte. Hun verhaal leek door God himself geschreven en hun rivaliteit bracht miljoenen fans in extase.

Beide spelers ontmoetten elkaar al in de finale van de NCAA (college basketbal) van 1979, waar Magic won van Bird. Ze kwamen beide in 1980 in de NBA, Bird bij de Celtics en Johnson bij de Lakers. Bird en Magic waren op nagenoeg alle vlakken elkaars tegenpool. Bird was blank, Magic zwart, Bird was stil, Magic mondig, Bird haatte media-aandacht, Magic ‘loved it’, Bird was helemaal niet athletisch, Magic heel erg, Bird was een eenzaat, Magic kon niet alleen zijn, Bird was serieus, Magic was ‘all smile’… Bovendien speelde Bird voor de Celtics en Magic voor de Lakers, de twee grootste rivalen in de geschiedenis van het basketbal.

Ze zouden elkaar ontmoeten in drie finales (1984-1985-1987) waarvan Magic er twee won. Elk van die drie finales was er een om in te lijsten omdat de strijd tussen beide teams, en hun beide leiders, erg hard was. En dat was wat Magic en Bird met elkaar gemeen hadden: de wil om te winnen. Ze respecteerden elkaar omwille van hun respectievelijke talenten maar genoten om de andere te zijn lijden na een nederlaag. Naast de Celtics vs de Lakers was het dus ook altijd Bird vs Magic.

Het is deze strijd die Ponturo en Kirmser zo goed en correct mogelijk willen weergeven. “Fran en ik hebben uren aan beeldmateriaal bekeken ter voorbereiding van het stuk”, stelt Ponturo. “Enkel op die manier kan je herrinerd worden aan hun spel en hun ongelooflijke talenten als spelers. Dus de mensen die naar ons stuk komen kijken, zullen snel herinnerd worden aan hoe geweldig deze twee mannen waren.”

Een hechte vriendschapsband hadden beide mannen dus niet maar gaandeweg nam de competitiviteit tussen beide af en nadat Johnson in 1991 met pensioen moest gaan nadat bekend was geraakt dat hij besmet was met HIV, kwam de definitieve omslag: “Larry leerde dat naast Magic er ook een Earvin was, dus dat Johnson niet enkel gaf om showbizz, en Magic leerde dat Bird een gevoel voor humor had en een persoonlijkheid achter zijn stille uiterlijk”, zegt Ponturo. “En iets dat al 30 jaar meegaat onder de omstandigheden waarin zij speelden, is het echt waard om te vertellen.”

Larry Bird stelde kort en krachtig wat Magic voor hem betekende: “Ik speelde het seizoen 1991-1992 nog volledig uit. Maar zonder Magic…het was gewoon niet meer hetzelfde. Ik verloor mijn drive en besloot dan ook te stoppen.”

Magic plant er bij te zijn op 11 april en hopelijk met zijn vriend Larry naast hem. De relatie die beiden hebben spreekt nog steeds tot de verbazing, ook voor Johnson: “Hoeveel mensen kunnen zo aan elkaar gelinkt zijn en toch allebei kampioenen zijn en de sport verlaten als vrienden? Het is moeilijk om zoiets te vinden.”

Voor meer info over de show, check volgend filmpje:

Foto’s: Google Image

Ook leuk om te lezen