Wisconsin verwelkomt Nebraska in de Big Ten

Door

Dit aankomende college football weekend kent een aantal mooie affiches, maar de nu al meest besproken en meest historische lijkt het treffen tussen de thuisspelende Wisconsin Badgers en de Nebraska Corn Huskers. Niet alleen zijn dit twee fantastische footballscholen met dito ranking, het is ook het eerste duel van Nebraska in de Big Ten.

Na het afgelopen academische jaar stapten de Corn Huskers namelijk over van de Big 12 naar de Big Ten, waarin zij overigens het twaalfde team van de conference worden maar om marketing en historische redenen vasthouden aan de originele naam. Die naam is al sinds 1993 overigens niet meer correct, want toen werd Penn State University als elfde team aan de conference toegevoegd.

De langverwachte entree van Nebraska in de Big Ten had nergens beter plaats kunnen vinden als in Wisconsin, waar de Badgers sinds 1917 spelen in Camp Randall Stadium. Het stadion is gelegen aan de rand van hun campus in Madison; de stad die vanwege de uitzinnige fans en uitbundige feesten niet voor niets bekend staat als Wisco’s Madtown.

In de aanloop van het duel is behalve de sportieve interesse, waar we zometeen op terug zullen komen, vooral de komst van dertig duizend Husker-fans het gesprek van de dag. Zij hebben lang niet allemaal een kaartje voor de wedstrijd, al heeft een deel van de fans dat probleem opgelost door voor één jaar een seizoenskaart te pakken en alle duels behalve het treffen met hun eigen team te verkopen via internet. Dit uiteraard tegen het zere been van Wisconsin fans, die zich bestolen voelen van goedkopere tickets en bang zijn voor een te grote aanwezigheid van bezoekende supporters.

Die bezoekende supporters zullen waarschijnlijk met zo’n tienduizend supporters in het stadion zitten en inmiddels is via internet bekend geworden dat zij zich allemaal in het zwart zullen kleden. Het donkerrood van de Cornhusker State zal namelijk niet opvallend in de Sea of Red van de fans uit America’s Dairyland. De overigens supporters zullen zich gaan melden in de vele kroegen op State Street en rond Camp Randall en dat is geen probleem. De University of Wisconsin-Madison heeft inmiddels met een knipoog gemeld dat ze de rode loper vast hebben uitgerold voor alle fans uit Lincoln die de 483 mijl naar Madison zullen overbruggen.

Sportief gezien is deze eerste Big Ten clash tussen Wisconsin en Nebraska het duel tussen twee top tien ploegen uit de huidige rankings en dat is niets minder terecht. Beide teams staan op 4 gewonnen en nog niets verloren en winnen vooralsnog met gemak. Deze wedstrijd is daarmee meteen een breekpunt op hun wegen naar de conference titel en een test van formaat voor deze twee ploegen. Wisconsin krijgt met hun zevende plek en een beter ingespeelde ploeg op dit moment de beste kansen toegedicht in een duel dat hoogst waarschijnlijk lang gelijk op zal blijven gaan. Sluit echter ook de invloed van het thuispubliek niet uit, want dat wordt vaak gezien als het grote wapen van Badger Nation.

Dat thuispubliek was vorig jaar ook van grote invloed toen de Badgers onverwacht de nummer 1 gerankte Ohio State Buckeyes overweldigden met een onvoorstelbaar dominante eerste twintig minuten. Nebraska lijkt echter goed voorbereid en zal worden gesteund door een behoorlijk aantal meegereisde fans. We zullen zondagochtend weten wie het meeste geholpen is door zijn fans en welke van deze twee rode legers een mooie stap zet richting de Rose Bowl.

ESPN America zendt zaterdagmiddag vanaf 15.00 Nederlandse tijd vanuit Camp Randall Stadium en andere locaties in Madison de nationale voorbeschouwing van College Gameday uit. Helaas wordt de wedstrijd zelf niet uitgezonden. ESPN geeft, objectief gezien terecht, de voorkeur aan MLB playoffs.

Foto’s zijn eigendom van Sport Amerika en mogen niet worden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming van de redactie.

Ook leuk om te lezen